Τέλος στα δρακόντεια μέτρα για τα τέλη κυκλοφορίας-Παραγραφή στα 10 χρόνια

Φρένο στα ανεξόφλητα τέλη κυκλοφορίας, ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δηµοσίων Εσόδων, μια που πρόκειται για έναν φόρο ο οποίος αντιμετωπίζεται αυστηρότερα και από φόνο, αφου έχει όριο παραγραφής στα 20 χρόνια. Επιπλέον, στην μη έγκαιρη πληρωμή,το χρέος προσαυξάνεται κατά 100% την ίδια στιγμή που άλλοι φόροι επιβαρύνονται μόνον με 8,5%. Το δεύτερο όμως,δεν αλλάζει και απλώς βαφτίζεται πρόστιμο.

Σύµφωνα µε όσα προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δηµοσίων Εσόδων για το τρέχον έτος, η φορολογική διοίκηση θα προχωρήσει στη µείωση κατά 50% του χρόνου παραγραφής των τελών κυκλοφορία και θα τον ορίσει στα 10 χρόνια από 20 που είναι σήμερα.

Έτσι θα απαλλαγούν από τέλη κυκλοφορίας παλαιών ετών χιλιάδες φορολογούµενοι οι οποίοι δεν µπορούν να αποδείξουν ότι τα έχουν εξοφλήσει. Σηµειώνεται ότι πολλοί ιδιοκτήτες ΙΧ προσέφυγαν στον Συνήγορο του Πολίτη επειδή τους βεβαιώθηκαν από την Εφορία τέλη κυκλοφορίας ακόµη και πριν από 20 έτη, τα οποία υποστηρίζουν ότι είχαν εξοφλήσει αλλά είχαν χάσει τα σχετικά αποδεικτικά λόγω παρέλευσης µεγάλου χρονικού διαστήµατος.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι φορολογούµενοι δεν µπορούσαν να εξασφαλίσουν τα σχετικά αποδεικτικά ούτε από την τράπεζα στην οποία είχαν εξοφλήσει τα τέλη επειδή δεν κρατούσε αρχείο. Ο Συνήγορος του Πολίτη είχε ζητήσει από τη φορολογική διοίκηση να συρρικνώσει τον χρόνο παραγραφής προκειµένου να µην επιβαρύνονται και να µην ταλαιπωρούνται οι φορολογούµενοι.

Εντούτοις τα τέλη κυκλοφορίας θαπαραμείνουν…ιδιώνυμο. Ενώ για τη µη πληρωµή φόρων, όπως είναι ο φόρος εισοδήµατος, επιβάλλεται ετήσιο επιτόκιο 8,51%, στην περίπτωση εκπρόθεσµης εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας επιβάλλεται πρόστιµο που διπλασιάζει την οφειλή, κάτι που συνιστά άδικη αντιμετώπιση του οφειλέτη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here