Τέλος στα 360 ευρώ της βασικής σύνταξης πριν το 67ο έτος της ηλικίας – Τι αλλάζει στα επικουρικά

 

Toυ ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Αν και στο νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης από την Ολομέλεια της Βουλής δεν εμπεριέχονται όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται με βάση την επικείμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους – δανειστές (το επόμενο «κύμα» των νέων αλλαγών – «γκιλοτίνα» αναμένεται να περάσει στις 22 Ιουλίου), οι επιπτώσεις για όσους θα προχωρήσουν σε αίτηση συνταξιοδότησης θα μοιάζουν με «συντριπτικά κατάγματα» στα εισοδήματα τους. Οι εν δυνάμει -από την 1η Ιουλίου και μετά- συνταξιούχοι θα λαμβάνουν, κατά μέσο όρο, περίπου 420 ευρώ, εφόσον επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν πριν τα 67, χωρίς να έχουν συνολικά 40 έτη ασφάλισης (πραγματικά και πλασματικά). Το πλήρες ποσό, δηλαδή τόσο τη σύνταξη που τους αναλογεί βάσει των εισφορών που έχουν καταβάλει όσο και τα 360 ευρώ τα οποία αποδίδονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα το δικαιούνται μόνο μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους.

Βάσει του σχετικού άρθρου το οποίο εμπεριέχεται στο κείμενο το οποίο εδώ και λίγες ώρες αποτελεί έναν ακόμη μνημονιακό νόμο του ελληνικού Κράτους ( «στους συνταξιοδοτούμενους όλων των ασφαλιστικών ταμείων μετά τις 30.6.2015, χορηγείται σύνταξη που αναλογεί στις καταβαλλόμενες εισφορές και μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους, χορηγείται το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης (κατώτατο όριο)». Αυτό σημαίνει ότι όποιος επιλέγει να συνταξιοδοτηθεί πριν τη συμπλήρωση των 67 ετών και χωρίς να έχει συνολικά 40 έτη πραγματικής και πλασματικής ασφάλισης, μέχρι να κλείσει το 67ο έτος της ηλικίας, θα λαμβάνει κάθε μήνα μόνο το ποσό της σύνταξης το οποίο αναλογεί στις εισφορές τις οποίες έχει καταβάλει κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου. Εάν υπολογιστεί ότι, κατά μέσο όρο, οι συντάξεις γήρατος κυμαίνονται στα 785 ευρώ το μήνα (προ κρατήσεων) με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τότε μια πρώτη εκτίμηση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον ο ένας στους δύο από όσους θα συνταξιοδοτούνται πριν τα 67, θα λαμβάνουν ποσά της τάξης των 400 έως και 500 ευρώ το μήνα, εφόσον προηγουμένως είχαν καταβάλλει χαμηλές εισφορές και δεν έχουν πολλά, πραγματικά έτη ασφάλισης.

Όλα τα επικουρικά εντάσσονται στο ΕΤΕΑ

Επίσης, με βάση το νέο νόμο, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2015 εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλα τα ταμεία και οι τομείς επικουρικής ασφάλισης τα οποία ήδη δεν έχουν στον εν λόγω φορέα. Το γεγονός αυτό θα σημάνει βραχυπρόθεσμα νέες μειώσεις στις επικουρικές αφού βάσει των προϊσχυόντων μνημονιακών νόμων, το ΕΤΕΑ πρέπει να καταβάλλει συντάξεις ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση. Οι επικουρικές, μάλιστα, του ΕΤΕΑ, δύναται να αναπροσαρμόζονται ανά τρίμηνο, όπως ισχύει από τη σχετική νομοθεσία του 2012.

Μειώσεις, για τον ίδιο λόγο, προμηνύονται και για τις κύριες συντάξεις αφού όπως ορίζεται στο νέο νόμο, «από 1.1.2016 έως 31.12.2021 οι εγγυημένες σε μηνιαία βάση συνταξιοδοτικές εισφορές (κρατική επιχορήγηση) προς τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης διατηρούνται σε ονομαστικούς όρους, στο ύψος που προβλέπεται για την 31.7.2015». Τι σημαίνει αυτό; Εφόσον οι συνταξιοδοτικές δαπάνες αυξηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια (κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει από τον αμέσως επόμενο χρόνο, δεδομένου της αναμενόμενης αύξησης των αιτήσεων συνταξιοδότησης, όπως έχει προβλέψει ο πρώην επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης), τότε δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιπλέον στήριξης από τον κρατικό προϋπολογισμό και, αυτονόητα, θα απαιτηθεί νέο «κούρεμα» και στις κύριες συντάξεις.

Αυξάνονται οι εισφορές Υγείας

Παράλληλα, σύμφωνα με το νέο νόμο, αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2015, οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης όλων των φορέων κύριας ασφάλισης διαμορφώνονται σε 6% και παρακρατούνται από τις κύριες συντάξεις. Από την ίδια ημερομηνία θεσπίζεται εισφορά 6% υπέρ υγειονομικής περίθαλψης για όλες τις επικουρικές συντάξεις που παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις.

Ποια μέτρα περιλαμβάνει το 2ο «κύμα» του επόμενου νομοσχεδίου

Τα μέτρα τα οποία νομοθετήθηκαν χθες, δεν θα είναι δυστυχώς τα τελευταία… Όπως όλα δείχνουν, βάσει της επικείμενης συμφωνίας κυβέρνησης και εταίρων – δανειστών την επόμενη εβδομάδα από τη Βουλή θα πρέπει να περάσουν και νέες, επώδυνες αλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 22 Ιουλίου, θα συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις: α) για την αύξηση της «ποινής» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από το 6% στο 16% και β) της σταδιακής αύξησης όσων ορίων ηλικίας πρόωρης συνταξιοδότησης έχουν απομείνει στο 67ο έτος της ηλικίας μέχρι το 2022 (αναμένεται να εξαιρεθούν εργαζόμενοι στα ΒΑΕ και μητέρες ανάπηρων τέκνων).

Print Friendly, PDF & Email

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. παρακακαλω πολυ μηπως γνωριζετε αν υπαρχουν επιπτωσεις για γυναικα που εχει θεμελειωσει το 2012 με ηλικια [εκλεισε τα 55]και συμπληρωνει 4500 ενσ. τον μαιο του 2016 για μειωμενη

  2. Απο ποτε θ αρχισουν να κοβουν τα καφαλια των συνταξιουχων οποτε
    ξεμπερδευουν οριστικα μ αυτους τους» αχρηστους και κηφηνες «

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here