Τέλος εποχής για το τραπεζικό απόρρητο στην Ελβετία

Τέλος εποχής και επισήμως για το περίφημο τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας που διατηρήθηκε για 84 ολόκληρα χρόνια και παγίωσε μία άνευ προηγουμένου τάση, η οποία ανέδειξε τη χώρα σε παγκόσμιο κέντρο διαχείρισης εξωχώριου πλούτου, συγκεντρώνοντας ενεργητικό εύπορων πολιτών από διάφορα μέρη του κόσμου.

Η χθεσινή ημέρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς στέλνει ένα μήνυμα διαφάνειας στη διαχείριση του πλούτου, με τον κλοιό των φορολογικών ελέγχων να σφίγγει σε μία ευρύτερη παγκόσμια προσπάθεια να παταχθεί η φοροδιαφυγή και η φορολογική απάτη, ώστε να αποκαλυφθεί το μαύρο χρήμα που κρύβεται σε φορολογικούς παραδείσους.

Με Ε.Ε. και 9 χώρες

Η Ομοσπονδιακή Φορολογική Διοίκηση της Ελβετίας (FTA) ανακοίνωσε χθες ότι για πρώτη φορά αντάλλαξε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα που στόχο έχουν να πατάξουν τις φορολογικές απάτες.

Το τραπεζικό απόρρητο συνεχίζει να ισχύει σε κάποιους τομείς – για παράδειγμα, οι ελβετικές αρχές δεν μπορούν αυτόματα να δουν τι έχουν οι πολίτες στους εγχώριους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Ωστόσο, παρήλθαν οι ημέρες που οι καλοπληρωμένοι Ευρωπαίοι μπορούσαν να αποταμιεύουν πλούτο εκτός συνόρων κάτω από τη μύτη των φορολογικών αρχών. Η αρχική ανταλλαγή επρόκειτο να είναι με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συν εννέα ακόμα περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας: Αυστραλία, Καναδά, Γκέρνσεϊ, Νήσος του Μαν, Ιαπωνία, Τζέρσεϊ, Νορβηγία και Νότια Κορέα. «Η Κύπρος και η Ρουμανία επί του παρόντος εξαιρούνται, καθώς δεν πληρούν ακόμα τις διεθνείς προδιαγραφές εμπιστευτικότητας και ασφάλειας στοιχείων», ανέφερε η FTA.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here