Τελευταία μέρα για την επιστρεπτέα προκαταβολή σε επιχειρήσεις πού επλήγησαν από την πανδημία

Με 5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε 50 μέρες σχεδιάζει η κυβέρνηση να «ξεπαγώσει» την αγορά. Η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων θα γίνει σταδιακά, αλλά ήδη από τα τέλη της εβδομάδας αυτής ή τις αρχές της επόμενες, θα αρχίσουν να εισρέουν τα πρώτα χρήματα.

Η αρχή θα γίνει με την επιστρεπτέα προκαταβολή, δηλαδή τα χαμηλότοκα κρατικά δάνεια στις επιχειρήσεις που θα υποβάλουν μέχρι και σήμερα 21 Απριλίου τις αιτήσεις τους. Ήδη έχουν σπεύσει στο aade.gr/mybusinesssupport περί τις 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 1-500 εργαζόμενους, αλλά την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση διεύρυνε το δικαίωμα πρόσβασης στα φθηνά αυτά δάνεια και για επιχειρήσεις που δεν απασχολούν καν εργαζόμενους!

Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι στις επόμενες 5-10 μέρες θα έχουν επιλεγεί οι πρώτες 120.000 επιχειρήσεις που θα λάβουν άμεσα προκαταβολές 2.000 ή έως 3.000 ευρώ η κάθε μια ή περίπου 300-350 εκατομμύρια ευρώ αθροιστικά για όλες μαζί. Στη συνέχεια, ως τις αρχές ή τα μέσα Μαΐου, θα έχουν αποδοθεί και τα άλλα 700 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 1 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στους δικαιούχους που έκαναν πρώτοι αιτήσεις τον Απρίλιο.

Και άλλο 1 δισ. ευρώ όμως θα διατεθεί με τον ίδιο τρόπο ως τον Ιούνιο, σε ένα ακόμα επόμενο γύρο αιτήσεων επιστρεπτέας προκαταβολής που θα ξεκινήσει τον Μάιο, για όσους δεν εντάχθηκαν ή δεν έκαναν αίτηση μέσα στον Απρίλιο -αλλά και για όσους θα ήθελαν και μία επιπλέον δόση ρευστότητας.

Εκτός από τα 1+1 δισ. ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, στο δίμηνο μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα διατεθούν για τις επιχειρήσεις και ενισχύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, με επιπλέον 3 δισ. ευρώ, κυρίως από κοινοτικά κονδύλια ΕΣΠΑ και προγράμματα επιδότησης δανείων κεφαλαίων κίνησης.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here