Τελευταία σεζόν για Διαμαντίδη: «Σταματάω το καλοκαίρι»

Μια τεράστια μορφή του ελληνικού και του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ο Δημήτρης Διαμαντίδης διανύει φέτος την τελευταία του σεζόν στα παρκέ ως παίκτης. Ο 35χρονος άσος του Παναθηναϊκού αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του το καλοκαίρι του 2016, καθώς όπως είπε η κούραση τον έχει κουράσει.

Η συνέντευξη του Διαμαντίδη στην εφημερίδα «Πράσινη»:

Δημήτρη, έχεις αφήσει να εννοηθεί πως σκέφτεσαι να σταματήσεις στο τέλος της χρονιάς. Είναι ειλημμένη η απόφασή σου;

«Δεν το σκέφτομαι περισσότερο, είναι ειλημμένη απόφαση. Θέλω να παίξω έναν ακόμη χρόνο. Θέλω να τελειώσω την καριέρα μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο στόχος μου είναι να είμαι υγιής πάνω απ’ όλα και μετά άμα μπορέσω να βοηθήσω και εγώ από τη μεριά μου την ομάδα. Σίγουρα αν καταφέρουμε να κατακτήσουμε κάποιον τίτλο ή τίτλους αυτό θα είναι το καλύτερο τέλος για μένα.

Έχεις συνειδητοποιήσει τι είναι αυτό που μας λες; Το έχεις… χωνέψει μέσα σου;

«Μέσα μου δεν το έχω καταλάβει, ακόμη το ‘σταματάω’ γιατί δεν το έχω ζήσει. Σίγουρα ξέρω πως θα μου λείψει το μπάσκετ γιατί είναι αυτό που κάνω τόσα χρόνια, ο τρόπος της ζωής μου, αυτό που αγαπάω, η ζωή μου κυλά γύρω από αυτό. Αν εξαιρέσεις τα τελευταία δυόμιση – τρία χρόνια που είμαι παντρεμένος και έχω κάνει τη δική μου οικογένεια. Τα παιδιά μου και η οικογένειά μου πλέον παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο. Σίγουρα θα μου λείψει όμως το μπάσκετ. Πολύ. Το πώς θα είμαι και όλα τα σχετικά θα το δούμε όταν θα έρθει εκείνη η ώρα».

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού και γενικότερα οι Έλληνες φίλαθλοι αδυνατούν να πιστέψουν πως του χρόνου δεν θα υπάρχει παίκτης Διαμαντίδης. Το καταλαβαίνεις εσύ από τη μεριά σου;

«Εν τάξει, δεν νομίζω πως μπορεί ο κόσμος να μην μπορεί να φανταστεί το μπάσκετ χωρίς εμένα. Παίκτες έρχονται, φεύγουν, σταματάνε, αυτή είναι η ζωή. Παίκτες θα βγαίνουν και θα συνεχίζεται αυτή η διαδικασία. Ο Παναθηναϊκός είναι ο Παναθηναϊκός και είναι μια ομάδα η οποία θα συνεχίσει να υπάρχει. Παίκτες οι οποίοι ήταν ή είναι στην ομάδα παίζουν για όσο καιρό μπορούν. Έτσι είναι αυτά. Είναι η φυσιολογική ροή των πραγμάτων. Δεν είναι κάτι για μένα. Θα σταματήσω και ο Παναθηναϊκός θα υπάρχει. Παίκτες, διοίκηση, προπονητές, ο κόσμος που είναι πάντα παρών στην ομάδα και τη βοηθάει απίστευτα όλα αυτά τα χρόνια. Τίποτε δεν θα αλλάξει».

Έχεις κάνει ήδη τον απολογισμό σου δηλαδή;

«Σίγουρα φεύγω γεμάτος. Δεν κοιτάζω ακόμη πίσω. Δόξα τω Θεώ η καριέρα μου τα είχε όλα και το μεγαλύτερο κομμάτι της είχε πάρα πολλές επιτυχίες και χαρές στην ομάδα μου, τον Παναθηναϊκό. Και με την Εθνική ομάδα έχω ζήσει απίστευτες στιγμές. Δεν περίμενα ποτέ πως θα τα ζήσω όλα αυτά. Σίγουρα φεύγω γεμάτος. Δηλαδή όταν θα φύγω, θα είμαι γεμάτος. Μακάρι να είμαι και υγιής να τελειώσει η χρονιά με υγεία και κάποιες επιτυχίες».

Έχεις σκεφτεί πώς θα είναι η επόμενη μέρα για τον Δημήτρη μετά από το μπάσκετ;

«Για να πω την αλήθεια, δεν το έχω σκεφτεί ακόμη. Είναι ένα θέμα που το συζητάω με την οικογένειά μου πως θα είναι και όλα τα σχετικά. Ακόμη όμως δεν έχω σταματήσει, έχω έναν χρόνο ακόμη. Όταν έρθει εκείνη η ώρα θα δούμε».

Υπάρχει στο μυαλό σου η ενασχόληση με το άθλημα από άλλο μετερίζι, από ένα άλλο πόστο;

«Να σου πω την αλήθεια δεν είναι στη σκέψη μου να παραμείνω στο μπάσκετ. Να είμαι σε κάποια θέση. Τώρα, επειδή παλιά έχω πει μεγάλα λόγια και στο τέλος έγιναν άλλα, ας περιμένουμε. Η πρώτη μου σκέψη όμως είναι να μην μείνω στο μπάσκετ σε κάποιο συγκεκριμένο ρόλο ή πόστο».

Κουράστηκες;

«Μετά τη δημιουργία της οικογένειάς μου αρχίζω και κουράζομαι λίγο με τα ταξίδια και όλα αυτά που έχει η ζωή του αθλητή. Μου λείπει η οικογένειά μου και τα παιδιά μου. Είμαι μακριά και κάπου εκεί αρχίζει να και κουράζεσαι ψυχολογικά. Το σωματικό κομμάτι είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Άλλωστε αυτή είναι η δουλειά σου. Πρέπει να κουραστείς για να είσαι έτοιμος να παίξεις».

Καστοριά ή Αθήνα; Πριν από λίγα χρόνια φρονώ πως θα έλεγες με κλειστά μάτια Καστοριά μετά από τους τίτλους τέλους…

«Ναι, θα σου έλεγα σίγουρα αυτό, θα έλεγα πως θα γυρνούσα στην Καστοριά. Αλλά πλέον επειδή η ζωή μου άλλαξε, θα είμαι στην Αθήνα. Θα έχω εξάλλου ελέυθερο χρόνο να βλέπω παραπάνω, αλλά και αυτό θα γίνει όταν σταματήσω το μπάσκετ».

Οι άνθρωποι της ομάδας ονειρεύονται ένα σπουδαίο τέλος στην καριέρα σου με τίτλους και διακρίσεις;

«Μακάρι, και εγώ αυτό θέλω. Μακάρι να τελειώσουμε τη χρονιά και να έχουμε κάνει κάτι καλό».

Υπάρχει άλλη αύρα φέτος;

«Δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς αν έχει καλύτερη αύρα. Θα κριθούμε πάνω στο παρκέ. Λείπουν πολλά παιδιά που είναι κομβικά φγια την ομάδα μας και ο προπονητής. Νομίζω πως όταν θα μπούμε στο γήπεδο όλοι μαζί θα μπορέσουμε να καταλάβουμε τι γίνεται. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω γιατί είμαστε μια νέα ομάδα με νέο προπονητή και φιλοσοφία. Ένα είναι το σίγουρο πως η ομάδα αυτή έδειξε όλα αυτά τα χρόνια ότι προσπαθεί και θα δίνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο. Γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Όλα τα άλλα θα τα δούμε στην πορεία».

Υπάρχουν δύο άκρα στην ομάδα που πρέπει να ισορροπήσετε ανάμεσα σε πολύ ελπιδοφόρους και νέους παίκτες και σε παλαιότερους και έμπειρους.

«Υπάρχουν και τα παιδιά που βρίσκονται ενδιάμεσα σε ηλικία. Αυτοί θα είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους».

Τι θα έλεγες στους μικρούς πριν κλείσεις την πόρτα πίσω σου;

«Να έχουν το μυαλό τους στο μπάσκετ, όλα τα υπόλοιπα μπορούν να γίνονται και να τα ευχαριστιούνται όλα, αρκεί να έχουν το μέτρο. Το μέτρο όπως το βλέπει καθένας από τη δική του οπτική γωνία. Εγώ το βλέπω κάπως. Εσύ μπορεί να το βλέπεις αλλιώς, ο Βασιλάκης αλλιώς, ο Λούντζης αλλιώς, ο Παπαγιάννης, ο Κόνιαρης αλλιώς. Εμένα τα όρια είναι πάντα διαφορετικά στο μυαλό μου. Μπορεί να κάνω λάθος. Εγώ αυτό όμως πιστεύω και όλα αυτά τα χρόνια με αυτά πορεύτηκα. Με αυτήν τη λογική. Ο στόχος είναι να παίξουν μπάσκετ».

Εθνική ομάδα. Μπορεί να μας χαρίσει μεγάλες στιγμές ξανά. Μήπως έχει πολλούς πρωταγωνιστές και λίγους εργάτες;

«Έχουμε πάρα πολύ καλό ρόστερ. Για μένα σημασία έχει όταν ξεκινάς το Ευρωμπάσκετ, να είσαι απόλυτα έτοιμος. Θα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Δεν είναι φιλικά, αλλά πάνω απ’ όλα τα ίδια τα παιδιά και οι προπονητές που ζουν μια ομάδα ξέρουν καλύτερα. Έχουμε καλό ρόστερ και πολλές πιθανότητες για κάτι καλό. Όλα τα παιδιά έχουν παίξει σε υψηλό επίπεδο με εμπειρίες και γνώσεις, θα βρουν τρόπο να πάει καλά η ομάδα. Θα προσπαθήσουν, το θέλουν και μπορούν. Η Εθνική ομάδα είναι κάτι ξεχωριστό. Θεωρώ πως θα πάμε καλά. Έχουμε καλό υλικό».

Πέρασε ποτέ από το μυαλό σου να μην συνεχίσεις στον Παναθηναϊκό;

«Στον Παναθηναϊκό όλα αυτά τα χρόνια δεν σκέφτηκα ποτέ να φύγω. Δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο ζήτημα. Είναι η οικογένειά μου, είναι οι άνθρωποι, η οικογένεια Γιαννακόπουλου και όλοι εδώ που έχουμε περάσει τόσα. Αυτός είναι ο 12ος χρόνος μου. Ποτέ δεν είχα κάποιο πρόβλημα. Ίσως φέτος καθυστερήσαμε λίγο, αλλά ποτέ δεν ανησύχησα. Είναι η ομάδα μου και θα παίξω την τελευταία χρονιά μου. Δεν με απασχολεί κάτι άλλο. Να περάσω καλά, να περάσουμε όλοι καλά και μακάρι όπως είπα στο τέλος να είμαστε χαρούμενοι όπως έχει γίνει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια».

Άρα, να φύγεις όπως ονειρεύεται κάθε αθλητής;

«Να σου πω. Ακόμη και με άσχημο τρόπο να τελειώσει η καριέρα μου, δηλαδή αν η εικόνα δεν είναι αυτή που θέλαμε πάλι δεν θα στεναχωρηθώ γιατί έχουμε πετύχει πολολά και σίγουρα θα ξέρω πως μπορεί να μην πετύχαμε, αλλά έχουμε παλέψει, έχουμε δώσει τα πάντα. Αθλητισμός είναι. Κάποιοι άλλοι είναι καλύτεροι, είναι θέμα ημέρας, ίσως και θέμα τύχης. Αν και πιστεύω πως η τύχη δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο. Εγώ όταν τελειώσω, θα τελειώσω πολύ γεμάτος. Αισθάνομαι όμορφα».

Πριν από λίγες μέρες, μιλώντας στην πρώτη της ομάδας, ζήτησες από τους δημοσιογράφους να προστατέψουν τα νέα παιδιά της ομάδας.

«Δεν εννοούσα μόνο τους δημοσιογράφους, αλλά γενικά αυτούς που ασχολούνται με τον χώρο μας. Επειδή αυτά τα παιδιά και γενικά η γενιά τους μεγαλώνει διαφορετικά, απ’ ότι μεγάλωσε η δικιά μου γενιά και ακόμη περισσότερο η προηγούμενη, πριν από 15 χρόνια. Σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο να προστατευούν αυτά τα παιδιά, να μπορέσουν να έχουν το μυαλό τους αποκλειστικά στο μπάσκετ και στο πώς θα γίνουν καλύτεροι, να δουλέψουν και να βοηθήσουν την ομάδα μας, τον Παναθηναϊκό. Κάοπια παιδιά τα βλέπουμε ν’ αγωνίζονται στις Εθνικές ομάδες και μακάρι αύριο, μεθαύριο να στελεχώσουν και να εκπροσωπήσουν την Εθνική ανδρών. Αλλά σίγουρα, όλοι πρέπει να έχουμε ένα μέτρο ώστε να τα προστατεύσουμε».

Θεωρείς πως τα πολλά Μέσα, ειδικότερα το ίντερνετ και τα social media, κάνουν κακό στα νέα παιδιά; Ίσως τους παίρνουν το μυαλό;

«Είναι το ίντερνετ, είναι όλα αυτά τα πράγματα που αλλάζουν τη σκέψη και την προσέγγιση. Όλα με μέτρο. Αυτή είναι η άποψή μου, αυτό θεωρώ εγώ σωστό».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here