Τελεσίγραφο Τούσκ πρός Ελλάδα: Συμφωνία ή χρεοκοπία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI

Αυστηρό τελεσίγραφο προς την Ελλάδα έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ ενόψει της έκτακτης Συνόδου της Ευρωζώνης της Δευτέρας. «Είμαστε κοντά στο σημείο που η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ αυτού που εγώ πιστεύω ότι είναι μια καλή συμφωνία για την παροχή στήριξης ή να βαδίσει προς την πτώχευση», είπε επί λέξη.

Στο τέλος, αυτό μπορεί να είναι μόνο ελληνική απόφαση και ευθύνη, συμπλήρωσε ο κ. Τούσκ, δίνοντας ένα ελάχιστο περιθώριο στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις. «Υπάρχει χρόνος, αλλά μόνο μερικές ημέρες, ας τις αξιοποιήσουμε σωστά» κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

O κ. Τούσκ υπογράμμισε ότι η Σύνοδος της Δευτέρας δεν θα δώσει μαγική λύση και επανέλαβε πως «η Αθήνα θα πρέπει να αποδεχθεί αυτό που θεωρούμε καλή προσφορά συνέχισης της στήριξης ή να οδεύσει προς τη χρεοκοπία».

Στο μήνυμα που απηύθυνε σχετικά με την επερχόμενη Σύνοδο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πώς «η κατάσταση είναι κρίσιμη. Τέσσερις μήνες διαπραγμάτευσης δεν οδήγησαν σε αποτέλεσμα, δεν υπήρξε ο απαραίτητος συμβιβασμός και απομένουν μόλις έντεκα ημέρες για τη λήξη του προγράμματος. Το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών πρέπει να τελειώσει, γιατί δεν είναι παιχνίδι, και δεν υπάρχει χρόνος για κανένα παιχνίδι. Είναι η πραγματικότητα και θα έχει συνέπειες πρώτα από όλα για τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο στόχο σύγκλησης της Συνόδου  τόνισε ότι «είναι να βεβαιωθούμε ότι ο ένας καταλαβαίνει τις θέσεις του άλλου και τις συνέπειες των πράξεων μας. Να φύγουν οι ψευδαισθήσεις ότι θα υπάρξει μαγική λύση».

O Nτόναλντ Τούσκ προσκάλεσε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Όπως ανακοινώθηκε, τo απόγευμα της Παρασκευής ο κ. Τουσκ είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τους Μάριο Ντράγκι, Κριστίν Λαγκάρντ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Γερούν Ντέισεμπλουμ προκειμένου να εξεταστεί το ελληνικό ζήτημα. «Προετοιμάσαμε τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here