Τελεσίγραφο για επίταξη 200 κλινών ιδιωτικών νοσοκομείων για COVID-19 στη Θεσ/νίκη-«Μεγάλο το κόστος» λένε οι κλινικάρχες

Τελεσίγραφο στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης να δώσουν άμεσα 200 κλίνες για COVID-19 έστειλε το υπουργείο Υγείας, αλλιώς θα προχωρήσει σε επίταξη, καθώς έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο η κατάσταση με τον κορονοϊό.
Σε έγγραφο του ο Γενικός Γραμματέας ζητάει άμεσα 200 κλίνες για περιστατικά COVID-19 από τις ιδιωτικές κλινικές, αλλιώς θα πάει σε επίταξη. Το τελεσίγραφο λήγει απόψε στις 9 το βράδυ.
Τι λένε οι κλινικάρχες – Μεγάλο το κόστος
Μιλώντας στο ieidisies.gr, ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ, Γρηγόριος Σαραφιανός, «αφενός δεν μπορούμε να νοσηλεύουμε ταυτόχρονα ασθενείς με κορωνοϊό και χωρίς κορωνοϊό διότι θα υπάρξει μετάδοση του ιού σε αυτούς που δεν έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους. Και δεύτερον, η νοσηλεία ασθενών με COVID-19 κοστίζει πολύ και δεν υπάρχει η δυνατότητα, η ρευστότητα στις κλινικές μας. Μόνο το οξυγόνο και τα φάρμακα απαιτούν ρευστότητα και οι κλινικές δεν θα πληρωθούν πριν περάσουν 3-4 μήνες… Που να τα βρούμε τα χρήματα;».
Προσέθεσε, δε, ότι «εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση να συνδράμουμε και ήδη νοσηλεύσουμε ασθενείς του ΕΣΥ μη COVID-19 αλλά δεν διαθέτουμε την εμπειρία του προσωπικού του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της παρούσα κατάστασης διότι στην πρώτη φάση της πανδημίας δεν συμμετείχαμε. Και όχι μόνον αυτό, αλλά η πλειοψηφία των ιδιωτικών κλινικών σε κτηριακό επίπεδο είναι ακατάλληλες να διαθέσουν ένα μέρος τους και πρέπει να διατεθούν ολόκληρες και κατά προτίμηση να βρίσκονται εκτός του αστικού ιστού και όχι στο κέντρο της πόλης. Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να πάρουμε ασθενείς από νοσοκομεία όμορων νομών ώστε να μεταφερθούν εκεί οι νοσούντες από COVID-19».
Ο κ. Σαραφιανός εξήγησε ότι σε περίπτωση  μη εθελοντικής διάθεσης 200 κλινών μέχρι απόψε στις 21.00, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι διατεθειμένη να προβεί σε επίταξη. Κι αυτό δεν θα αναιρέσει όλα τα προηγούμενα που αναφέρουμε σε αυτό το άρθρο…

Αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν 900 κρούσματα καθημερινά και χρειάζονται 15 ημέρες νοσηλείας έκαστο κατά μέσο όρο, αυτό μεταφράζεται σε 13.000 κλίνες καθημερινά συμβατικές καθημερινά. Και η Θεσσαλονίκη έχει περίπου δημόσια και ιδιωτικά (2000 τα ιδιωτικά).

covid

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here