Τελεσίγραφο Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας σε Μαδούρο: Εκλογές σε 8 μέρες ή αναγνωρίζουμε τον Γκουαϊδό

Εντείνεται η πίεση των χωρών της ΕΕ στην Βενεζουέλα και τον πρόεδρο Ν. Μαδούρο. Μετά τις ΗΠΑ και κάποιες χώρες της Λ.Αμερικής που αναγνώρισαν ως νόμιμο, τον αυτοανακηρυγμένο μεταβατικό πρόεδρο της Βουλής, Χ. Γκουαϊδό, χώρες της ΕΕ στέλνουν το δικό τους τελεσίγραφο.

Συγκεκριμένα, την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, αν δεν προκηρυχθούν εκλογές στη χώρα της Λατινικής Αμερικής εντός οκτώ ημερών, ανακοίνωσαν σχεδόν ταυτόχρονα η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, σε διάγγελμά του, ανέφερε ότι «αν δεν προκηρυχθούν δίκαιες, ελεύθερες και διαφανείς εκλογές στη Βενεζουέλα» η χώρα του θα αναγνωρίσει ως πρόεδρο τον Γκουαϊδό, ώστε ο τελευταίος να προκηρύξει αυτές τις εκλογές.

Την ίδια ανακοίνωση έκανε λίγο αργότερα και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, μέσω twitter ενώ ακολούθησε σχετική δήλωση και του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι χώρες – μέλη της Ε.Ε. δεν κατάφεραν το βράδυ της Παρασκευής να συμφωνήσουν σε «κοινή διακήρυξη» για τη Βενεζουέλα, με την οποία θα ζητούσαν τη διεξαγωγή εκλογών, απειλώντας να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο.

Οι ΗΠΑ. ο Καναδάς και οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν ήδη αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος και ορκίστηκε την περασμένη Τετάρτη, ενώπιον πλήθους διαδηλωτών.

Η Ρωσία έχει εκφράσει τη στήριξή της στον Μαδούρο ενώ η Κίνα καταγγέλλει τις «εξωτερικές παρεμβάσεις» στα εσωτερικά ζητήματα της Βενεζουέλας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here