Τέχνη και Φυλακή

 

«ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΗ» τιτλοφορείται το βιβλίο που μόλις εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αφορά τη συμμετοχή του Υπουργείου με έργα κρατουμένων στη Διεθνή Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης “Art-Athina”, την περασμένη χρονιά (2016).

Περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής των καλλιτεχνών – κρατουμένων που εκτέθηκαν στη διεθνή αυτή Συνάντηση, υπό τον τίτλο «ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ – TIME MATTERS», καθώς και σχετικά κείμενα εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο των «Συζητήσεων» (Talks) του ίδιου θεσμού, με θέμα την τέχνη και τη φυλακή, και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση.

Την έκδοση αυτή, που δεν είναι προς πώληση, επιμελήθηκε και υλοποίησε εξαιρετικά το Εθνικό Τυπογραφείο. Πρόκειται να διανεμηθεί στους κρατουμένους που συμμετείχαν στην Έκθεση όσο και στις βιβλιοθήκες όλων των φυλακών της χώρας, καθώς και στα Σχολεία, κάθε είδους, που λειτουργούν σ’ αυτές. Επίσης, θα διανεμηθεί σε Μουσεία και Βιβλιοθήκες, όπως και σε άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, ενώ επί πλέον θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του ΥΔΔΑΔ για να είναι προσβάσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στην πολιτική εξωστρέφειας του σωφρονιστικού συστήματος, μέσα από την ανάδειξη του καλλιτεχνικού ταλέντου των κρατουμένων και της δημιουργικής πλευράς των φυλακών. Η τέχνη είναι ίδια, μέσα και έξω, αφορά όλους του ανθρώπους και τελικά διαπερνά τους τοίχους της φυλακής, προσφέροντας δύναμη και ανακούφιση. Παράλληλα, όμως, η δημιουργική απασχόληση στη φυλακή συμβάλλει σημαντικά στην αντεγκληματική πολιτική, καθώς απαλύνει τις συνέπειες του εγκλεισμού και υποστηρίζει την κοινωνική επανένταξη.

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο εδώ: http://www.ministryofjustice.gr/site/Portals/0/uploaded_files/uploaded_25/498_16_TEXNH%20KAI%20FYLAKH.pdf

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here