Ταυτότητα και στην Stasi φέρεται να είχε ο Πούτιν όταν στα νιάτα του ήταν στην KGB

Το λαϊκό γερμανικό έντυπο Bild  δημοσίευσε μια φωτογραφία του νεαρού Βλαντιμίρ Πούτιν και το κάνει μέγα θέμα, επειδή την «εντοπισε» στα αρχεία της Stasi , της  μυστικής υπηρεσίας της ανατολικης Γερμανιας  όπου όμως είναι γνωστό ότι υπηρετησε για χρόνια ο σημερινός Πρόεδρος της Ρωσίας.

 

Η ταυτότητα του Πούτιν στη Στάζι/ Φωτογραφία: Bild

Ο Πουτιν ειναι γνωστό ότι υπηρετησε σχεδόν  20 χρονια στην  KGB και  είχε αποσπασθεί για ένα διάστημα και στην τότε Ανατολικη Γερμανία, οπου βέβαια θα συνεργάσθηκε με την αντιστοιχη υπηρεσία, δηλαδή την Stasi . Και φυσικά για να μπαινοβγαίνει στην Stasi εννοείται ότι θα ειχε και «πάσο» ή ταυτοτητα της Stasi .

Ομως οι  Γερμανοι σεναριολογούν ότι ο Πούτιν δεν ήθελε να φαίνεται ότι εργάζεται για την KGB ώστε να στρατολογεί πιο ευκολα Γερμανους ως εκπρόσωπος της Stasi i, ενώ βασικά (λέει  η Bild) τους έβαζε να κατασκοπεύουν για λογαριασμο της KGB χωρίς να το ξέρουν

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας το δημοσίευμα είπε:

«Η σοβιετική KGB και το υπουργείο κρατικής ασφαλείας (Stasi) της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας ήταν στενά συνεργαζόμενες  μυστικές υπηρεσίες και συνεπώς δεν θα μπορούσε να αποκλείσει κανείς την απόδοση ταυτοτήτων του ενός στους συνεργάτες του άλλου», είπε  «Εξάλλου πληροφορίες για το θέμα αυτό μπορεί να λάβει κάποιος από την Υπηρεσία Κατασκοπείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας», κατέληξε.

Η Bild αναφέρει ότι  η ταυτότητα που εκδόθηκε στο όνομα του λοχαγού Βλαντίμιρ Πούτιν στις 31 Δεκεμβρίου 1985, φέρει την υπογραφή του ιδίου και ανανεώνονταν κάθε τρίμηνο έως το τέλος του 1989, δηλαδή για μια τεραετία

Σύμφωνα με τον διευθυντή του αρχείου  της Stasi στη Δρέσδη, του Κόνραντ Φέλμπερ, «με την ταυτότητα αυτή ο Πούτιν, που εργάζονταν τότε στο παράτημα της KGB στην Δρέσδη, μπορούσε να μπαίνει στα γραφεία της κρατικής ασφάλειας της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν ότι δουλεύει για τη σοβιετική μυστική υπηρεσία. Το ότι ήταν κάτοχος αυτής της ταυτότητας, τον διευκόλυνε να στρατολογεί πράκτορες στην πρώην ΓΛΔ.»

Ο Πούτιν, αφότου αποφοίτησε το 1975 από το Πανεπιστήμιο του Λένινγκραντ, άρχισε να εργάζεται για την Κρατική Επιτροπή Ασφαλείας (KGB) της ΕΣΣΔ. Το 1985 αποσπάσθηκε  στο τμήμα της KGB στην Ανατολική Γερμανία στην Δρέσδη όπου και έμεινε έως το 1990.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here