Τατιάνα Σπινάρη: «Δέκα καλοκαίρια Citronne στον Πόρο»

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ

 

Δέκα χρόνια λειτουργίας και δημιουργικής εικαστικής παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα κλείνει εφέτος η γκαλερί Citronne στο νησί του Πόρου. Για να σηματοδοτήσει την δεκαετή πορεία της, η γκαλερί οργανώνει μια επετειακή έκθεση: παρουσιάζει έργα όλων των καλλιτεχνών με τους οποίους συνεργάζεται από το καλοκαίρι του 2006. Η αναδρομή αυτή επισημαίνει τις επιλογές και τους θεματικούς άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκαν οι προγενέστερες εκθέσεις. Mιλάμε με την Τατιάνα Σπινάρη,  ιστορικό τέχνης στο Boston College, η ψυχή της Citronne.

-Citronne;

Ο άντρας μου κατάγεται από δω. Έχουμε σπίτι εδώ και έξι χρόνια, πάνω ακριβώς από την γκαλερί Citronne. Το όνομά της παραπέμπει στο Λεμονοδάσος.Ο Πόρος είναι ένα νησί με λογοτεχνική παράδοση και όχι εικαστική. Σκέφτηκα ότι θα ταίριαζε μια καλοκαιρινή γκαλερί στο νησί. Κι έτσι ανοίξαμε την γκαλερι. Με υποστήριξαν πολύ, φίλοι μου ζωγράφοι απο την Αθήνα.Οι πρώτες αντιδράσεις των κατοίκων ηταν θετικές. Υπήρχαν πολλοί που δεν είχαν ξαναπάει σε γκαλερί. Τους προκαλέσαμε με μια έκθεση του Στήβεν Αντωνάκου που έχει έντονα μινιμαλιστικά στοιχεία. Το κοινό, είναι όλων των ηλικιών: μικρά παιδάκια, μαθητές, συνταξιούχοι. Όσοι δίσταζαν στην αρχή είναι πλέον εξοικειωμένοι.

-Σημείο αναφοράς για το νησί;

Η εικαστική προσπάθεια της γκαλερί Citronne στον Πόρο αξιοποιεί ένα σημαντικό σταυροδρόμι: επί μία δεκαετία λειτουργεί ως προορισμός, σημείο αναφοράς και τόπος συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών. Στο ισόγειο μιας αναπαλαιωμένης κατοικίας του 19ου αιώνα στην παραλία του Πόρου, διαμορφώθηκε ένας χώρος Τέχνης για να στεγάσει δημιουργίες, προβληματισμούς και ιδέες. Η επιδίωξη αυτή θεμελιώθηκε και αναπτύχθηκε με αφετηρία την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του νησιού: το σταυροδρόμι, το πέρασμα: έναν «πόρο».

Η δεκαετία της γκαλερί;

Εκτός, δηλαδή, από το να καταγράψει απλώς την ατομική παρουσία σημαντικών καλλιτεχνών στον ελληνικό χώρο, η γκαλερί επεδίωξε να συγκροτήσει ένα σύνολο θεματικό, με συμπληρωματικές μεταξύ τους οπτικές. Το σύνολο αυτό καλύπτει την συμβολική δεκαετία, αλλά και αναλύεται σε επιμέρους θεματικές προσεγγίσεις ανά καλοκαίρι.Ένας πρώτος άξονας κινείται γύρω από την ελληνική ταυτότητα. Η συλλογική μνήμη, ιστορική, πολιτισμική, πολιτική αναπτύσσεται με εικαστικές συνομιλίες ανάμεσα σε καλλιτέχνες από την Ελλάδα, εντός και εκτός των τειχών. Ένας δεύτερος άξονας σχετίζεται με το τοπίο και την αντοχή του στον χρόνο, με το περιβάλλον αέναο στοιχείο της θάλασσας. Οι καλλιτέχνες το περιγράφουν, το ψηλαφούν, το αναμοχλεύουν, το ανάγουν στην αρχέγονη συμβολική του. Ένας τρίτος άξονας επεξεργάζεται συνθετικά τον χρόνο, ως παράγοντα συνέχειας, αλλά και ως αποκρυσταλλωμένες φάσεις στην ιστορία.

-Οι καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με την γκαλερί και των οποίων εκτίθενται έργα;
Γιάννης Αδαμάκος, Στήβεν Aντωνάκος, Άγγελος Αντωνόπουλος, Κώστας Βαρώτσος, Νανά Βέττα, Κρις Γιανάκος, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, Βασίλης Θεοχαράκης, Κατερίνα Καλούδη, MιχάληςΚατζουράκης , Δημοσθένης Κοκκινίδης, Δημήτρης Κούκος, Αλέκος Κυραρίνης, Aφροδίτη Λίτη, Robert McCabe, Τάσος Μαντζαβίνος, Χρόνης Μπότσογλου, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, Κώστας Παπανικολάου, Peter Seibt, Σωτήρης Σόρογκας, Παναγιώτης Τέτσης, Μαρία Φιλοπούλου, Μαρκ Χατζηπατέρας και Γιάννης Ψυχοπαίδης.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here