Αθώος ο Τάσος Θεοφίλου

Αθώος κρίθηκε, ύστερα από πεντάχρονο εγκλεισμό στη φυλακή, ο Τάσος Θεοφίλου.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων με πλειοψηφία 3-2 τον απάλλαξε για την υπόθεση της ληστείας στην Πάρο τον Αύγουστο, για την οποία σε πρώτο βαθμό  είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια κάθειρξη.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο Τάσος Θεοφίλου αθωώθηκε για το σύνολο των κατηγοριών και συγκεκριμένα για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, κατασκευή – προμήθεια – κατοχή εκρηκτικών υλών, διακεκριμένη κατοχή όπλων και αλλα.

 

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από αλληλέγγυους που είχαν κατακλύσει την αίθουσα του Εφετείου.

Το στοιχείο που ενέπλεξε τον κατηγορούμενο ήταν ένα καπέλο που… παρουσιάστηκε αργότερα (όχι μετά τη ληστεία αλλά μετά τη σύλληψή του) και σύμφωνα με το κατηγορητήριο έφερε στοιχεία του DNA του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δίκη κατέθεσαν 19 μάρτυρες, εκ των οποίων κανείς δεν αναγνώρισε τον κατηγορούμενο.
Κατά την απολογία του ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, ο Τάσος Θεοφίλου είχε πει μεταξύ άλλων: «Η μόνη φορά που βρέθηκα κοντά σε όπλο, ήταν όταν μου το έβαλαν στον κρόταφο στη σύλληψή μου. Δεν διέπραξα κανένα απο τα αδικήματα που με κατηγορούν. Διέπραξα ένα αδίκημα το οποίο περικλείει όλα τα αδικηματα, είμαι αναρχικός».
 

Η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε την ενοχή του για όλες τις κατηγορίες (συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, κατασκευή – προμήθεια – κατοχή εκρηκτικών υλών και διακεκριμένη κατοχή όπλων), υποστηρίζοντας ότι ο Θεοφίλου ήταν μέλος της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και με άγνωστους δράστες πραγματοποίησε τη ληστεία.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη ληστεία η Αντιτρομοκρατική «χρέωσε» στον Θεοφίλου και συμμετοχή στην οργάνωση ΣΠΦ, κατηγορία για την οποία απαλλάχθηκε από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο καθώς από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο. Επίσης τότε απαλλάχθηκε και από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας ως άμεσος αυτουργός.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here