Τανκς και στρατεύματα στέλνει η Αγκυρα στα σύνορα με το Ιράκ-Μπήκαν στη Μουσούλη ιρακινές δυνάμεις

Ανησυχητική εξέλιξη παρατηρείται στη Νότια Τουρκία. Πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, που μετέδωσε και το επίσημο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, αναφέρουν ότι ο τουρκικός στρατός στέλνει τανκς στην Ν.Α επαρχία του Σιρνάκ και στο Σιλόπι, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της στρατιωτικής πηγής, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, τα τανκς μεταφέρονται από την 28 μηχανοκίνητη ταξιαρχία πεζικού στην Αγκυρα.

O τούρκος υπουργός Αμυνας Fikri Isik , είπε στους δημοσιογράφους στην Αγκυρα: «Είμαστε αυτή τη στιγμή σε σοβαρή μάχη κατά τρομοκρατικών ομάδων εντός και εκτός Τουρκίας. Αυτη η αποστολή είναι μέρος της προετοιμασίας μας απέναντι σε αυτές τις απειλές». Η Τουρκία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε πιθανότητα¨, συμπλήρωσε με νόημα.

Η μάχη της Μοσούλης

Παράλληλα οι ιρακινές δυνάμεις που παίρνουν μέρος στην επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης, έχουν ήδη εισέλθει στις ανατολικές συνοικίες της πόλης όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες με τους μαχητές του ισλαμικού Κράτους. Ο ιρακινός στρατός κάλεσε τα μέλη του ISIS που παραμένουν στη Μοσούλη, να παραδοθούν ή να πεθάνουν.

Οι ειδικές δυνάμεις εισέδυσαν στη Μοσούλη από ανατολάς, λαμβάνοντας θέσεις στη συνοικία Τζουντάιντατ αλ Μούφτι, σύμφωνα με το κέντρο διοίκησης του ιρακινού στρατού.

«Αυτή τη στιγμή ξεκινάει η αληθινή απελευθέρωση της πόλης της Μοσούλης», ανακοίνωσε ο στρατηγός Τάλεμπ Σεγάτι αλ Κενάνι, διοικητής της ιρακινής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταληφθεί ο τηλεοπτικός σταθμός της πόλης.

Η τουρκική πολιτική

Η Τουρκία εδώ και καιρό, επιμένει να λάβει μέρος στην επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης, επικαλούμενη, μεταξύ άλλων και το γεγονός ότι εκεί κατοικεί μεγάλος πληθυσμούς σουνιτών που μπορεί να έχει πρόβλημα μετά την απελευθέρωσςη της πόλης από σιιτικές δυνάμεις του Ιράκ. Εμφανίζεται δηλαδή ως αυτόκλητος προστάτης των σουνιτών μουσουλμάνων της περιοχής.

ταυτόχρονα η Τουρκία διατηρεί μιά μικρή στρατιωτική βάση στη Μπασίκα, κοντά στη Μοσούλη, για την οποία έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα στο ΟΗΕ η Βαγδάτη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here