Ταλιμπάν: Ορίστηκε νέος ηγέτης-χωρίς σχόλιο ο θάνατος του μουλά Ομάρ

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του ηγέτη των Ταλιμπάν μουλά Ομάρ δεν πραγματοποιήθηκε καμία δήλωση από την πλευρά τους. Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της οργάνωσης ωστόσο οι Ταλιμπάν όρισαν ήδη τον διάδοχο την Τετάρτη το βράδυ. Πρόκειται για τον μουλά Αχτάρ Μοχάμεντ Μανσούρ, αναφέρουν και προσθέτουν ότι σύντομα θα υπάρξει και ανακοίνωση από την οργάνωση.

«Τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ειρηνευτικές συνομιλίες πρόκειται να διεξαχθούν πολύ σύντομα είτε στην Κίνα είτε στο Πακιστάν», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι Ταλιμπάν στην ιστοσελίδα τους».Το πολιτικό μας γραφείο δεν είναι ενήμερο για την ύπαρξη της διαδικασίας αυτής», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση των Ταλιμπάν μετά την ανακοίνωση των αφγανικών Αρχών την Τετάρτη το βράδυ, σύμφωνα με την οποία ο ανώτατος ηγέτης τους πέθανε πριν από δύο χρόνια σε νοσοκομείο στο Καράτσι του Πακιστάν.

Μετά την εισβολή του συνασπισμού υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών έπειτα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011, και την πτώση των Ταλιμπάν, φήμες έκαναν συχνά λόγο για θάνατο του μουλά Ομάρ, ο οποίος, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, είχε βρει καταφύγιο στο γειτονικό Πακιστάν.

Οι αφγανικές Αρχές κατηγορούν από καιρό το Πακιστάν ότι καθοδηγεί από μακριά τους Ταλιμπάν, που μάχονται εναντίον των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των αφγανών συμμάχων τους, ή ότι «κρατά στο χέρι» στελέχη των Ταλιμπάν προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει σε μία στιγμή που θα κριθεί κατάλληλη για την Ισλαμαμπάντ.

Στις αρχές Ιουλίου ωστόσο, το Πακιστάν διοργάνωσε στο Μουρέ, στο τουριστικό θέρετρο στους λόφους της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ, μία πρώτη επίσημη συνάντηση ανάμεσα σε στελέχη των Ταλιμπάν και σε εκπροσώπους της κυβέρνησης της Καμπούλ προκειμένου να δρομολογήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Αμφότερες πακιστανικές και αφγανικές πηγές είχαν ανακοίνωσαν την έναρξη, την Παρασκευή, ενός νέου γύρου συνομιλιών, στη διάρκεια του οποίου αναμενόταν να συζητηθεί το ακανθώδες θέμα μίας κατάπαυσης του πυρός. Η ανακοίνωση όμως του θανάτου του μουλά Όμαρ είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή των συνομιλιών, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here