Ταλιμπάν καμικάζι σκότωσε 25 στη Λαχώρη -Τι επιδιώκουν οι Ταλιμπάν, ποιοί ειναι

Βομβιστής-καμικάζι σκότωσε 25 άτομα (οι περισσότεροι αστυνομικοι) στη Λαχόρη του  Πακιστάν.

Στόχος του βομβιστή ήσαν πιθανόν οι αστυνομικοί που είχαν πάει στην περιοχή για να απομακρύνουν πλανόδιους μικροπωλητές.

«Ο απολογισμός εως τώρα είναι 25 νεκροί και 52 τραυματίες», ανακοινωσε το  υπουργείο Υγείας.

Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν διατηρούν μια χαλαρή σύνδεση με τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν.

Με τον όρο Ταλιμπάν  δηλαδή σπουδαστές του κινήματος της ισλαμικής γνώσης εννοείται το πολιτικό-θρησκευτικό κίνημα που κυβέρνησε το Αφγανιστάν από το 1996 έως το 2001. Οι Ταλιμπάν ανήλθαν στη εξουσία μετά από έναν μακρύ εμφύλιο πόλεμο και κατείχαν το 90% του συνόλου των εδαφών. Ανατράπηκαν βίαια απο τους Αμερικανούς στο πολεμο Αφγανιστάν–ΗΠΑ, τον Δεκέμβριο του 2001. Στις 11 Ιανουαρίου του 2015, οι Ταλιμπάν ορκίστηκαν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος

Οι  περισσοτεροι Ταλιμπάν ανήκουν στην  εθνότητα των Παστούν και πολλοί ριζοσπαστικοποιήθηκαν  στους προσφυγικούς καταυλισμούς που δημιούργησε τόσο η εμφύλια σύρραξη, όσο και η αμερικανική κατοχή.

Οι Παστούν αποτελούν μια εθνότητα-φυλή Αφγανών  42 εκατομμυρίων ανθρώπων οι περισσοτεροι απο τους οποίους ζουν στο Πακιστάν ως κτηνοτρόφοι

Πριν αρχίσει να χρησιμοποιείται ο όρος Αφγανός για όλους τους κατοίκους του Αφγανιστάν, οι Παστούν λέγονταν Αφγανοί, αλλά σήμερα αυτοχαρακτηρίζονται ως Παστουν.

Από τον 13ο και μέχρι τον 16ο αιώνα, πολλές φυλές Παστούν είχαν μεταναστεύσει από το Αφγανιστάν στο Πακιστάν, όπου ίδρυσαν πολλά βασίλεια.

Σε ένα βασίλειο ενώθηκαν γύρω στο 1750 αλλά διαλύθηκαν από ξένες επεμβάσεις και από τις εσωτερικές διενέξεις οικογενειών για τον θρόνο. Η χαριστικη βολή δόθηκε το 1893 από τους Βρετανούς που ήλέγχαν την Ινδία και ήθελαν να επιβληθούν και ειδικά στην περιοχή του Πακιστάν -που τότε το είχαν ενσωματώσει. Τότε χωριστηκαν οι Παστούν στα δύο με τα σύνορα που χάραξαν οι Βρετανοί με το Αφγανιστάν

Ο ο αφγανός πρωθυπουργός το 1960 κίνησε θέματα για τους Παστούν που ζούσαν στο Πακιστάν, αλλά αυτό οδηγησε στην πτώση του

Οι εσωτερικές διαμάχες στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν οδήγησαν σε εμφύλιο και η πολιτική αντιπολίτευση  που αντιτίθετο στους ισλαμιστές και στους μουτζαχεντίν  υποστηριχθηκε στο Αφγανιστάν από την τοτε ΕΕΣΔ. Οι ισλαμιστές και οι Παστούν συνέχισταν να αντιτίθενται με αντάρτικο στην φιλοσοβιετική κυβέρνηση που εδραιώθηκε στη χώρα. Εντουτοις όταν το 1992 ανατράπηκε η κυβέρνηση, η νέα ηγεσία κράτησε τους Παστούν έξω από κάθε κέντρο εξουσίας  Αυτό ειχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί στο Αφγανιστάν νέο κινημα αντίστασης των Παστούν, οι Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν εξεγέρθηκαν κι αυτοί με στόχο την ένωση με το Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν το 1995 κατέλαβαν την Καμπούλ. Η κυριαρχία τους αμφισβητήθηκε από άλλες φυλές (κυρίως Τατζίκους και Ουζμπεκους που ζούν στα βόρεια της χώρας)

Το καθεστώς της Καμπούλ ομως απομονώθηκε διεθνώς με την κατηγορία ότι ευνοούσε τη διεθνή τρομοκρατία και μετά την επιθεση στους πύργους την  11η Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ το στρατιωτικό υπόβαθρο των Ταλιμπάν δοκιμάστηκε από τις εναέριες επιθέσεις των ΗΠΑ στα διοικητικά τους κέντρα στην Καμπούλ και σε άλλες πόλεις. Το καθεστώς κατέρρευσε μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά δεν καταστράφηκε ολοσχερώς.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here