Ταϊλάνδη: H έλλειψη επαρκούς οξυγόνου σταματά μέχρι αύριο την επιχείρηση απεγκλωβισμού

Τέσσερα αγόρια απεγκλωβίστηκαν επιτυχώς από τα σπήλαια μέχρι στιγμής στη βόρεια Ταϊλάνδη, μετά από 16 ημέρες στα σκοτεινά σπήλαια της περιοχής Τσανγκ Ράι. Τοπικά μέσα έκαναν λόγο για 6 διασωθέντα  παιδιά, αλλά οι αρχές μιλούν για 4 και ίσως να μέτρησαν ως 6 όσοι κατά λάθος μέτρησαν και τους δύτες που έβγαιναν. Οπότε σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις,  απομένουν 8 αγόρια και ο προπονητής τους, πιθανόν και δύο δύτες-νοσοκόμοι που παρέμειναν με τα παιδιά για τεχνικούς λόγους -και για την υγεία τους, αλλά και για την παροχή οξυγόνου.

Συγκεκριμένα (απ΄όσο μπορούμε φυσικά να γνωρίζουμε), παρότι με σωλήνα οι «έξω» διοχετεύουν σταθερά οξυγόνο στο σπήλαιο όπου βρίσκεται η εφηβική ποδοσφαιρική ομάδα αλλά και στα άλλα μη πλημμυρισμένα σπήλαια της διαδρομής,  αυτό είχε πέσει στο 15% αντί του 21% που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Το σταθεροποίησαν και ανέβηκε λιγο, όμως η παρουσία άλλων 18 ατόμων (των δυτών που από τα χαράματα μπήκαν στο σπήλαιο για να βγάζουν ένα ένα τα παιδιά) «απορρόφησε» και άλλο οξυγόνο. Οι ειδικοί ίσως αντιμετωπίζουν  και άλλα τεχνικά προβλήματα που ίσως δεν θέλουν να κοινοποιούν για να μην αγωνιούν ακόμα περισσότερο οι ήδη τρομοκρατημένοι γονείς που περιμένουν τον απεγκλωβισμό των παιδιών τους και ξέρουν πως για να σωθούν τα παιδιά τους θα πρέπει να κάνουν κατάδυση χωρίς να ξέρουν καλά-καλά ούτε κολύμπι.

Τα τέσσερα παιδιά έχουν διακομισθεί αρχικά με ασθενοφόρο και εν συνεχεία με ελικόπτερο σε νοσοκομείο σε απόσταση 30 χλμ. απο το σημείο, για να εκτιμηθεί η φυσική αλλά και η ψυχολογική τους κατάσταση.

Τα παιδιά αυτά πέρασαν δυο βδομάδες χωρίς φαγητό, «πίνοντας» νερό από σταλακτίτες, μέσα στο σκοτάδι, σε ένα χώρο περίπου 60 τ.μ., δίχως τουαλέτες ή κάτι να σκεπαστούν μέσα στο κρύο και με την αγωνία στο κατακόρυφο, ότι τα νερά θα ανέβουν κι άλλο και θα πνιγούν. Η άφιξη των καταδρομέων δυτών ανέβασε το ηθικό στην ομάδα των παιδιών, αλλά ειδικά τα μεγαλύτερα έχουν πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Σχεδόν κανένα τους δεν ξέρει κολύμπι και τους είπαν ότι ο μόνος δρόμος για τη σωτηρία περνάει από σκοτεινά λασπώδη νερά που έχουν πλημμυρίσει τα περάσματα και ότι θα πρέπει να κάνουν κατάδυση επί 3-4 ώρες και αν είναι τυχερά, να περπατήσουν άλλες 2 ώρες (εκεί που είναι κάπως στεγνά και κάνουν «διάλειμμα» στην κατάδυση).  Η διαδρομή ολοκληρώθηκε με επιτυχία για τα 4 παιδιά, όμως η αγωνια παραμένει, καθώς άρχισε ήδη η βροχή και η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει βροχοπτώσεις για σχεδόν 15 συνεχείς ήμερες. Η απάντληση υδάτων (που κατεβάζει τη στάθμη κατά ένα εκατοστό ανά ώρα) συνεχίζεται, όμως αν αρχίσουν καταιγίδες όλα μπορεί να ανατραπούν -ίσως η απάντληση να μην «προλαβαίνει» την εισροή νέων υδάτων και ίσως οι νέες πλημμύρες προκαλέσουν νέα προβλήματα στη διαδρομή μέσα από τα δύσκολα περάσματα.

Graphic showing how the boys will leave the cave

Το σχεδιάγραμμα  ωραιοποιεί λίγο την κατάσταση, καθώς στην πράξη κυριαρχεί το απόλυτο σκοτάδι, το νερό δεν είναι σαν πισίνας και τα περάσματα είναι τα μισά σε διάμετρο, σε ορισμένα δε σημεία ίσα που χωράει να περάσει άνθρωπος. Ομως το BBC έχει το σχεδιάγραμμα για να δώσει μια εικόνα του πώς σχεδιάζουν οι δύτες να συνοδεύουν τα παιδιά κρατώντας εν ανάγκη και τη φιάλη τους -κάτι που έχει το ρίσκο του αν συμβεί κάτι στον προπορευόμενο δύτη. Επί τούτου πάντως τις προηγουμενες μέρες οι δύτες (ανάμεσά τους και ο 38χρονος που έπαθε ασφυξία) άφηναν εφεδρικές φιάλες οξυγόνου σε διάφορα σημεία της διαδρομής.

Οι πληροφορίες δεν ειναι πλέον τόσο πολλές γιατί οι αρχές (και με το δίκιο τους) απομάκρυναν τους 150 δημοσιογράφους που είχαν σπεύσει στην περιοχή, καθώς οι γιατροί διαμαρτύρονταν ότι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους αλλά και πολλοί διασώστες και τεχνικοί και επιστήμονες δέχονταν διαρκώς διακοπές στην εργασία τους από ρεπόρτες που ήθελαν συνεντεύξεις.

A map of cave system where a group of Thai schoolboys are trapped

Επεξηγήσεις στο σχεδιάγραμμα του BBC:

Αριστερά (Groop found) το σημείο στο οποίο περίπου βρίσκονται τα παιδιά (και γράφουμε περίπου, γιατί τα σπήλαια είναι αχαρτογράφητα στην ουσία  και όλοι κάνουν εικασίες και για το βάθος στο οποίο είναι τα παιδιά και για την ακριβή απόστασή από την είσοδο και για τη μορφή των περασμάτων).

Some parts are too narrow to wear scuba tanks: μερικά σημεία της διαδρομής είναι πολύ στενά για να χωρέσει άνθρωπος με φιάλη οξυγόνου στην πλάτη (και πρέπει να την κρατά στο χέρι ο ίδιος ή ο  ενήλικας δύτης)

At least four areas flooded: τουλάχιστον 4 σημεία έχουν πλημμυρίσει

Το σχεδιάγραμμα του BBC πάντως είναι μάλλον σχηματικό, καθώς είναι σαν να «λέει» ότι τα παιδιά πρέπει να κάνουν πλήρη κατάδυση μακράς διαρκείας  μόνον σε ένα σημείο (30m dive), ενώ δυστυχώς είναι πολλά τα σημεία  αυτά και σε μερικά πιο στενά περάσματα η διάρκεια της κατάδυσης μπορεί να είναι μεγαλύτερη λόγω της δυσκολίας και όχι λόγω του μήκους που πρέπει να διανυθεί υποβρυχίως.

Σε ένα σημείο αναφέρει ότι χρειάζεται ορειβατικός εξοπλισμός για να σκαρφαλώσουν τα παιδιά και να μπορέσουν να βγουν έξω, που είναι σχηματικό επίσης, καθώς θα τα προωθεί ένας άνδρας που προηγείται και ένας που έπεται.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here