Ταφές και στο parking του νεκροταφείου της Νέας Μάκρης

Μπορεί ο δήμαρχος Ηλίας Ψινάκης να μην ιδιαίτερα δημοφιλής αυτή την περίοδο και η ανωτέρω φωτογραφία  δεν  τον βοηθά -με τάφους ανοιγμένους σε πάρκινγκ. Εντούτοις η μαύρη αλήθεια είναι ότι πολλοί από τους νεκρούς της φοβερής πυρκαγιάς έπρεπε κάπου να ταφούν άμεσα  και το κοιμητήριο δεν τους χωρούσε. Οπότε ο δήμος αγόρασε παρακείμενο οικόπεδο για να επεκτείνει το νεκροταφείο.

Οι κάτοικοι γκρινιάζουν βέβαια. Μπορει και να έχουν δίκιο. Ομως  έχουμε και την απορία όλοι αυτοί που γκρινιάζουν  πού θα ήθελαν ακριβώς να ταφούν κάποιοι στιγμή οι ίδιοι και οι αγαπημένοι  τους; Απλώς <<κάπου αλλού>>; Σαν πού δηλαδή;

ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ

Κάποιοι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι το νεκροταφείο λειτουργεί παράνομα εδώ και δεκαετίες στην περιοχή. Οταν  παρουσιάστηκε επείγον  πρόβλημα  χωρητικότητας, η δημοτική αρχή αποφάσισε να επεκτείνει το υπάρχον κοιμητήριο -αντί να δημιουργήσει νέο- αγοράζοντας παρακείμενο οικόπεδο. Τότε οι κάτοικοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και με τρεις αποφάσεις που τους δικαίωναν κατάφεραν να σταματήσουν την επιχειρούμενη επέκταση.

Ο δήμος επέμεινε και με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δόθηκε η δυνατότητα επέκτασης του υφιστάμενου κοιμητηρίου Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνα στη βορειοανατολική πλευρά του και σε έκταση ιδιοκτησίας του δήμου. Η ρύθμιση έγινε με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος λόγω της αδυναμίας ανταπόκρισης του δήμου στην ανάγκη ενταφιασμού των θυμάτων της πυρκαγιάς, που έπληξε τις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, λόγω κορεσμού των κοιμητηρίων.

Στεφάνια επάνω σε τάφους σε πάρκινγκ του Δήμου Μαραθώνα

 

Η δημοτική αρχή Μαραθώνα περιέφραξε το οικόπεδο  που αγόρασε και ήδη έγιναν εκεί οι δύο πρώτες ταφές, ενώ κάποιοι κάτοικοι απέστειλαν εξώδικο και επιστολή  στο Γραφείο του Πρωθυπουργού -ζητούν και ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία θα εκδικαστούν το  Σεπτέμβριο.

Στο εν λόγω εξώδικο οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι τόσο η λειτουργία όσο και η επέκταση του νεκροταφείου αποτελούν παράνομες ενέργειες καθώς δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις όπως να γινει   υδρογεωλογική μελέτη,  μελέτη διάθεσης υγρών αποβλήτων -απειλείται  επίσης όπως αναφέρουν και η υγεία των κατοίκων

ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ

Κάποιοι από τους κατοίκους τη περιοχής διαμαρτύρονται ουσιαστικά επειδή οι ιδιοκτησίες τους αγγίζουν τα όρια του <<παράνομου>> νεκροταφείου ή επηρεάζονται άμεσα από αυτό. Δεν έχουν άδικο. Αλλά και ποιος έχει δίκιο επί του προκειμένου; Θλιβερά μας θυμίζει το να ψοφήσει ο γάιδαρος ή η κατσίκα του γείτονα.  Επί της ουσίας,  προσεγγίζει και το σκεφτικό που καταδίκασε το Μάτι.

Γιατί όσα λάθη και να έγιναν από το κράτος, την πυροσβεστική ή τους δήμους,  αν το Μάτι δεν ήταν τόσο εγωπαθώς δομημένο, πολλοί άνθρωποι θα είχαν γλιτώσει.

Ομως, να ανοιχτεί δρόμος, αλλά να μην πάρει  ένα μέτρο από την αυλή ΜΟΥ, να ανοιχτεί δίοδος στην παραλία αλλά να μην φάει μισό μέτρο από το πάρκινγκ ΜΟΥ, να γίνει διαπλάτυνση αλλά όχι και μεγάλη γιατι θα γινει οδός ταχείας κυκλοφορίας και θα ΜΟΥ χαλάει την ησυχία, ναι βέβαια να γίνει αντιπυρική ζώνη αλλά να μην αποψιλωθεί το κομμάτι που θα ΜΟΥ χαλασει τη θέα, να γίνει χωματερή αλλά όχι κοντά στο δικό ΜΟΥ χωράφι, να γινει νεκροταφείο αλλά όχι στη δική ΜΟΥ γειτονιά

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here