Τα «ταξί» της Uber κατασκοπεύουν τους πελάτες για να εντοπίζουν εφοριακούς

Σύμφωνα  με δημοσίευμα των New York Times αλλά και του πρακτορείου  Rehuters η αμερικανική Uber διαθέτει ειδικό (μυστικό) λογισμικό ώστε να εντοπίζει μεταξύ των πελατών της εφοριακους ή αστυνομικούς και έτσι να αποφεύγει ελέγχους

Η εταιρεία μαλιστα το παραδέχτηκε έμμεσα, λέγοντας ότι έκανε χρήση του «μόνον σε περιοχές εχθρικές στη λειτουργία της» και «ειχαμε στόχο την αποφυγή  παγίδευσης και όχλησης ή και επιθεσης εναντίον των οδηγών μας. Τώρα πια το λογισμικό χρησιμοποιείται σε ελάχιστες περιοχές»

Μέχρι στιγμής είναι αγνωστο σε ποιές χώρες χρησιμοποιείται αν και το Ρόιτερς αναφέρει την Αυστραλία, Κορέα και Ιταλια, αλλά και το Παρισι στη Γαλλία.

Οι πρώτοι που ανέφεραν το πρόγραμμα ήταν οι  New York Times Το λογισμικό λέγεται  Greyball και χρησιμοποιείται από το 2014. Χρησιμοποιεί (όταν  καλεί την εταιρεία  υποψήφιος πελάτης) πιστωτικές κάρτες, στοιχεία κινητών, δεδομένα από twitter facebook και άλλα μεσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και άλλα στοιχεία (π.χ. αν είναι πολύ φτηνή μάρκα το κινητό του πελάτη)  για να ιχληλατει «πιθανές πηγες προβλημάτων για την εταιρεία αλλά και από ανταγωνιστές» (Το φτηνό κινητό είναι ύποπτο επειδή το προτιμούν οι δημόσιες υπηρεσίες)

Οταν ο πελάτης κρινεται  «υποπτος» για αστυνομικός, η εταιρεία εμφανίζει  ψευδή εικόνα οτι δεν υπάρχει  διαθέσιμο όχημά της στην περιοχή και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον πελάτη

Είναι άγνωστο αν θα κινηθεί διαδικασία από την Αρχή Προστασίας Προσωπικων Δεδομένων

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here