Σενάρια για Τζιτζικώστα πρόεδρο και Μεϊμαράκη «πρώτο βιολί» στη Βουλή

 

 

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Με τα σενάρια να «φουντώνουν» όλο και περισσότερο κάθε μέρα που περνά σε σχέση με το «τι μέλλει γενέσθαι» με τον επόμενο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, κύκλοι του κόμματος εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να προκύψει διαρχία αυξάνονται συνεχώς. Στελέχη της κεντροδεξιάς παράταξης, οι οποίοι σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις θέτουν εαυτούς εκτός της «ομάδας Σαμαρά», με δεδομένη κατά την άποψη τους την ανάγκη αναπροσδιορισμού του κόμματος στη βάση πιο κεντρώων ιδεών και αρχών, εκτιμούν ότι τα μέλη και οι φίλοι της ΝΔ θα οδηγήσουν τον κ. Απόστολο Τζιτζικώστα στη θέση του προέδρου και τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη στο ρόλο του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας. Η αντιπρόταση την οποία φέρονται να έχουν κάνει προς τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας «σαμαρικοί» για να έχει τον πρώτο ρόλο σε επίπεδο κοινοβουλίου ο πρώην πρωθυπουργός, δεν φαίνεται να έχει μεγάλη απήχηση (τουλάχιστον μέχρι στιγμής).

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η λύση αυτή, με τον κ. Τζιτζικώστα στη θέση του προέδρου και τον κ. Μεϊμαράκη να είναι το «πρώτο βιολί» στη Βουλή, δύναται να οδηγήσει, ξανά, σταδιακά την Νέα Δημοκρατία σε «τροχιά εξουσίας». Όπως αναφέρουν στο presspublica.gr , σε μια τέτοια περίπτωση και υπό το δεδομένο της εκτίμησης ότι οι επόμενες εκλογές δεν θα γίνουν στη λήξη της τρέχουσας τετραετίας αλλά πριν την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου, ο κ. Τζιτζικώστας θα έχει το χρόνο για να διαμορφώσει το απαραίτητο αρχηγικό προφίλ και να «συγκρουστεί» μετέπειτα εκλογικά με τον κ. Αλέξη Τσίπρα διεκδικώντας την πρωθυπουργία. Παράλληλα –προσθέτουν- από τη δική του θέση ο κ. Μεϊμαράκης θα αποτελέσει τον εγγυητή της ενότητας του κόμματος, μετά από ενδεχόμενους «κραδασμούς» και αποχωρήσεις που μπορεί να προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και της ανακοίνωσης του αποτελέσματος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το σενάριο αυτό είναι γνωστό και στον πρώην αρχηγό της ΝΔ, τον κ. Κώστα Καραμανλή. Όπως υποστηρίζουν, σε σχέση με το ενδεχόμενο αυτό υπάρχει θετική προσέγγιση από την Ραφήνα. Εάν οι πληροφορίες ευσταθούν, θα διαφανεί στο –άμεσο- μέλλον.

Η αντιπρόταση Σαμαρά

Από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι προς τον κ. Τζιτζικώστα έχει προταθεί από προσκείμενους στο περιβάλλον του, εφόσον κερδίσει την προεδρία, να είναι επικεφαλής του κόμματος και ο μέχρι και το πρόσφατο δημοψήφισμα επικεφαλής της ΝΔ, να έχει τον πρώτο ρόλο σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, το σενάριο αυτό βρίσκει λίγους υποστηρικτές μέχρι σήμερα. Κυρίως «καραμανλικοί» εκτιμούν ότι μια επαναφορά του κ. Σαμαρά σε θέση αιχμής δεν θα διευκολύνει την επίτευξη του ζητούμενου, δηλαδή της αλλαγής «προφίλ» του κόμματος και της επαναφοράς της ΝΔ πιο κοντά στις κεντρώες ιδέες και αρχές και, κατ΄επέκταση, στους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου. Με τις ζυμώσεις, φυσικά, να εντείνονται καθημερινά, οι απαντήσεις θα δοθούν μέσα από τις κάλπες που θα στηθούν για την εκλογή του επόμενου προέδρου της ΝΔ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here