Τα ραντεβού Σαμαρά, τα εξωθεσμικά σχέδια της διαπλοκής και ο ρόλος Παυλόπουλου

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI(Γ. ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ)

Καθώς η κρίσιμη διαπραγμάτευση Ελλάδας και θεσμών φτάνει στην κορύφωσή της, εντείνονται παράλληλα τις τελευταίες ημέρες η κινητικότητα και οι προσπάθειες του εγχώριου διαπλεκόμενου κατεστημένου, των πολιτικών εκπροσώπων του και των ξένων υποστηρικτών του να πληγεί με κάθε τρόπο η ελληνική κυβέρνηση και κατ΄ επέκταση η δημοκρατική διαδικασία.

Κύριος πολιτικός εκφραστής της προσπάθειας αυτής, που έχει και σαφή εξωθεσμικά χαρακτηριστικά, είναι ο Α. Σαμαράς αλλά όχι μόνο.

Με πρόσχημα την ανησυχία για την ευρωπαική πορεία της χώρας και όχημα την θεωρία περί «εθνικής συνεννόησης»,  ο αρχηγός της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός, έχει επιδοθεί σ΄ένα μπαράζ συναντήσεων και επαφών, με όλο το παλαιό πολιτικό κατεστημένο,  επιχειρώντας να εμφανισθεί, μαζί με άλλους,  εγγυητής του ευρωπαικού προσανατολισμού της Ελλάδας.

Στην ουσία όμως διεκδικεί πολιτικό ρόλο, επενδύοντας στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης. Το πόσο ψευδεπίγραφη είναι η πολιτική της εθνικής συνεννόησης, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς έχει αποκλείσει απ’ αυτήν τον κατ εξοχήν εκφραστή της, τον πρωθυπουργό της χώρας, με τον οποίον δεν έχει επιδιώξει καμία επαφή για να ενημερωθεί σχετικά με τη πορεία των διαπραγματεύσεων . Τι σόι εθνική συνεννόηση είναι αυτή, όταν δεν περιλαμβάνει τον πρωθυπουργό και αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος;

Οι επαφές Σαμαρά

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της δήθεν εθνικής πολιτικής, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε πριν λίγες ημέρες με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Σύμφωνα με τις διαρροές της Συγγρού «και οι δύο άντρες θεωρούν ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση και την κρίση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση, ιδιαίτερα όταν η ΝΔ είναι ο κυρίαρχος πυλώνας για την εγγύηση της ευρωπαϊκής μας προοπτικής».

Ο κ. Σαμαράς αξιοποίησε τη συνάντηση τόσο για να σταθεροποιηθεί εσωκομματικά όσο και να αποκτήσει ρόλο στη πολιτική διαδικασία. Μόνο που ο ρόλος του εδώ, προυποθέτει την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

Την προηγούμενη Πέμπτη, ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε το Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακραιφνή καραμανλικό, Προκόπη Παυλόπουλο. Κι εκεί, το ίδιο σκηνικό.

«Η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ και αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη εθνική κόκκινη γραμμή, καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να την αμφισβητήσει, πόσο μάλλον να τη βάλει σε κίνδυνο», προειδοποίησε, προφανώς την κυβέρνηση ο κ. Σαμαράς. Θέση με την οποία συντάχθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 Η παρέμβαση Παυλόπουλου

 Αλλωστε ο κ. Παυλόπουλος είχε διαμηνύσει από μέρες ότι θα φτάσει στα όρια και θα ξεπεράσει εάν χρειασθεί τις αρμοδιότητες του, προκειμένου να κρατήσει την Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και το ευρώ.

Η σημειολογική και συμβολική κίνησή του, να τηλεφωνήσει στον πρόεδρο της Κομισιόν για να τον ευχαριστήσει για τις μεσολαβητικές του προσπάθειες να βρεθεί λύση, το δείχνει.

Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη. Ένα δημοσίευμα της κυριακάτικης Real, φέρει τον κ. Παυλόπουλο να δηλώνει : «Δεν θα ανεχθώ να είμαι Πρόεδρος σε μια χώρα εκτός ευρώ, παρεμβαίνοντας σε μία κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές και στέλνοντας μήνυμα προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ότι θα πρέπει να συμβιβαστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας στις Βρυξέλλες.»

Ο κ. Παυλόπουλος, όπως αναφέρει η εφημερίδα RealNews,  αφήνει να εννοηθεί ότι θα παρέμβει αν η Ελλάδα χάσει τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, χωρίς βεβαίως να διευκρινίζει σε τι συνίσταται αυτή η παρέμβαση.«Η Βουλή που με εξέλεξε μου έχει επιβάλει την αποστολή να εγγυηθώ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου την παραμονή της χώρας εντός της Ευρωζώνης και επέκεινα, εντός ΕΕ» δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Και με Σημίτη

Ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε επίσης και με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Αν και δεν διέρρευσε κάτι συγκεκριμένο, είναι ηλίου φαεινότερο ότι αυτό που τους απασχόλησε ήταν προφανώς  οι εξελίξεις στη χώρα ανάλογα με τη πορεία των διαπραγματεύσεων.

Πληροφορίες λένε ότι θα ακολουθήσει συνάντηση του κ. Σαμαρά και με τον Λουκά Παπαδήμο. Τον εκλεκτό των συμφερόντων, που ηγήθηκε της κυβέρνησης συνεργασίας, μετά την εξωθεσμική, ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Η παλιά πολιτική τάξη, που βρέθηκε εκτός κυβέρνησης τον Ιανουάριο, επιχειρεί μα κάθε τρόπο ένα ηχηρό come back. Μόνο που αυτό, μπορεί να γίνει μόνο με τρόπο εκτός θεσμικών λειτουργιών, ανάλογο με εκείνο της κυβέρνησης Παπαδήμου, στον οποίον μετείχε ενεργά ο Α. Σαμαράς.

Η εξωθεσμική παλινόρθωση

Το σχέδιο της παλαιοκομματικής παλινόρθωσης, το οποίο προωθεί η διαπλοκή με όλα τα μέσα, ξέρουν καλά όλοι, ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί δημοκρατικά. Δεν μπορεί δηλαδή έχει την απαιτούμενη λαική νομιμοποίηση, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται καθαρά και με διαφορά.

Εξ ού και προωθείται με όλα τα μέσα, η εξωθεσμική λύση, μιας ασαφούς «εθνικής συνεννόησης», που θα περιλάβει τους πάντες και θα υπηρετήσει έναν σκοπό, την παραμονή, πάση θυσία της Ελλάδας στο ευρώ

Είναι με άλλα λόγια, η εύσχημη ανατροπή μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης και η πλήρης ακύρωση της λαϊκής κυριαρχίας.

Στα σενάρια αυτά, συμμετέχει εντέχνως  και το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη, που αν και αρνείται για λόγους αναφοράς, να ταυτισθεί πλήρως με τα παλαιά φθαρμένα, όπως λέει, κόμματα, ασκεί την ίδια παλαιολιθική πολιτική, που οδηγεί στην αλλοίωση της λαϊκής εντολής και θα πλήξει σοβαρά την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια αν ισχύει η θέση του πρωθυπουργού, ότι σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, θα προχωρήσει σε εκλογές, όλα αυτά σενάρια, θα μείνουν, μάλλον ευσεβείς πόθοι. Το ίδιο θα συμβεί βέβαια και με την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.  Οπότε οι οπαδοί της αριστερής παρένθεσης θα αναγκασθούν να αλλάξουν τακτική. Πιθανότατα και ηγεσία στη ΝΔ…

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here