Τα ψυχροπολεμικά παραλειπόμενα από τη συνάντηση στη Σμύρνη

Το ζήτημα των «οκτώ»  και όχι μόνον,  εξακολουθεί να επισκιάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, στη Σμύρνη,  όπου οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στην  τελετή των εγκαινίων του <<νέου>> κτηρίου που θα φιλοξενεί  εκεί το ελληνικό προξενείο.

Το κλίμα ήταν επιεικώς άκομψο, μια που υπήρχε και ηχητικό ακομπανιαμέντο απο τουρκικά μαχητικά τα οποία  η τουρκική κυβέρνηση σε μια μάλλον χοντροκομμένη επίδειξη ισχυος έκρινε σκόπιμο να κάνουν υπερπτήσεις.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε «Φίλε Νικο η δική μου χώρα δεν θα δώσει ποτέ άσυλο σε ανθρώπους που η Ελλάδα θεωρεί προδότες ή τρομοκράτες»  και ο Κοτζιάς λίγο αργότερα με τη σειρά του είπε «η Ελλάδα δεν φιλοξενεί τρομοκράτες αλλά σέβεται το διεθνές δίκαιο».

«Παρά τα ζητήματα που υπάρχουν μεταξύ μας, επικρατεί ψυχραιμία» ανέφερε πάντως  ο κ. Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Νίκο Κοτζιά, έπειτα από τα επίσημα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου του γενικού προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη

Επ΄αυτού συμφώνησε και ο Κοτζιάς, οτι «παρά τις δυσκολίες…»

Ο Νίκος Κοτζιάς γενικά κράτησε ψύχραιμη στάση και αναλυτικά οι δηλώσεις του εδώ

Όσον αφορά στις υπερπτήσεις των μαχητικών, όταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ ερωτήθηκε αν πρόκειται για κάποια προγραμματισμένη άσκηση, δεν έδωσε απάντηση.

«Ακούω φασαρία», σχολίασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε πως «φασαρία κάνουν αυτοί που δε θέλουν τις συμφωνίες».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here