Τα πέντε κριτήρια που έθεσε η IAAF για την επανένταξη της Ρωσίας

Τα κριτήρια που θα πρέπει να υλοποιήσει η ρωσική ομοσπονδία στίβου προκειμένου να γίνει η επανένταξή της στην IAAF, ανακοίνωσε την Πέμπτη (19/11) η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού. Ο πρόεδρος της IAAF, Σεμπάστιαν Κόου υποστήριξε πως θα πρέπει να μην γίνουν τα λάθη του παρελθόντος και περιμένει μέχρι την εφαρμογή των πέντε κριτηρίων από την ομοσπονδία στίβου της Ρωσίας μέχρι τις αρχές του 2016.

Η πρώτη έκθεση θα γίνει στις 27 Μαρτίου του 2016 στο Κάρντιφ, που σημαίνει αυτόματα ότι η Ρωσία μένει εκτός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κλειστού στίβου του Πόρτλαντ, που θα διεξαχθεί στις 17-19 Μαρτίου.

Τα πέντε κριτήρια:

α) Άμεσα διορθωτικά και πειθαρχικά μέτρα. Θα πρέπει να εντοπιστούν και να επιβληθούν κυρώσεις σε όλους όσοι έχουν εμπλακεί σε χρήση απαγορευμένων ουσιών, ήτοι αθλητές, προπονητές, γιατροί, παράγοντες άπαντες να δηλωθούν και να τιμωρηθούν.

β) Καθιέρωση ενός αποτελεσματικού και λειτουργικού πλαισίου αντι-ντόπινγκ. Θα πρέπει να αλλάξει όλο το σύστημα ελέγχων στη Ρωσία. Να δημιουργηθεί υπηρεσία υποστήριξης αθλητών για την αποφυγή νέων προβλημάτων ντόπινγκ και οι αθλητές να παρέχουν δίχως κίνδυνο οποιοδήποτε πληροφορία στην κεντρική υπηρεσία αντί-ντόπινγκ της χώρας.

γ) Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αποτροπή και τη μείωση των κινήτρων για χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Ποινικοποίηση της διακίνησης απαγορευμένων ουσιών. Να εντοπιστούν τα κίνητρα της διακίνησης. Αναθεώρηση των συμβάσεων των προπονητών με την ομοσπονδία.

δ) Εφαρμογή αποτελεσματικού και διαφανούς συστήματος ελέγχων αντι-ντόπινγκ. Πρόληψη του ντόπινγκ, μέσω της αποτροπής και της ανίχνευσής του. Επιμόρφωση των αθλητών και των προπονητών με στοχευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και τη βελτίωση της ποιότητας.

ε) Διασφάλιση της συμμόρφωσης στον κώδικα. Προπονητές και αθλητές θα πρέπει να πείσουν τα κλιμάκια της WADA και της IAAF ότι ακολουθούν τα καθορισμένα κριτήρια και δεν παρεκκλίνουν του κώδικα. Η συμμόρφωση όλων θα κριθεί λίγες μέρες πριν την απόφαση για την άρση του προσωρινού αποκλεισμού της χώρας.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here