Τα παζάρια Ερντογάν για τους «8» και τη Χάλκη-Η σθεναρή θέση του Ελληνα πρωθυπουργού

Δύο φορές αναφέρθηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός στο θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών την έκδοση των οποίων ζητά η Αγκυρα, καθώς του κατηγορεί ως πρωταγωνιστές του αιματηρού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 και ενεργά μέλη της οργάνωσης Γκιουλέν, που στη Τουρκία θεωρείται τρομοκρατική. Η μια μετά από αναφορά του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και η άλλη απαντώντας σε ερώτηση Τουρκάλας δημοσιογράφου. Και τις δύο φορές απάντησε με τον ίδιο τρόπο και επανέλαβε την σθεναρή θέση της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, που νωρίτερα σήμερα επικηρύξει η Άγκυρα, σημείωσε ότι «δεν θα πρέπει αυτοί που είναι φυγάδες, να βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα. Περιμένω αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου να τους σεβαστεί η Ελλάδα».

Απάντησε ο κ. Τσίπρας: «Το θέμα αυτό έχει εξαντληθεί στις συζητήσεις. Θέλω να επαναλάβω την κατηγορηματική αντίθεση της Ελλάδας και του ελληνικού λαού σε όσους επιχείρησαν να ανατρέψουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Η Ελλάδα στηρίζει τη δημοκρατία και δεν έχει καμία πρόθεση να προασπίσει ή να ευνοήσει πραξικοπηματίες» απάντησε.

«Απο κει και πέρα νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα έχει το δικό της δικαιϊκό σύστημα, η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος όρος του Συντάγματος, υπήρξαν κάποιες αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τις οποίες οφείλουμε να σεβαστούμε. Συζητήσαμε με τον πρόεδρο Ερντογάν για τα ζητήματα δικτύων, διακινητών ή τρομοκρατών στα σύνορά μας και στον τομέα αυτό έχουμε πάρει κάποιες πρωτοβουλίες, οι οποίες ενδεχομένως το επόμενο διάστημα να αποδώσουν καρπούς» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Δηλώσεις Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν

Ερντογάν για Χάλκη
Παζάρι με το θέμα της επαναλειτουργίας της Χάλκης έκανε ο Τούρκος πρόεδρος

«Όπως γνωρίζετε, από το 1971 η Θεολογική Σχολή είναι κλειστή. Εγώ, κάποτε, όταν πήγαινα στο σχολείο, ο καθηγητής της Θεολογίας μας είχε πάει εκεί. Είναι τόσα πολλά βιβλία, 38.000 βιβλία, είναι δυνατόν να τα διαβάσει κάποιος; Όταν ήμουν στο λύκειο, στη μέση εκπαίδευση, με είχε εντυπωσιάσει αυτό. Το 1971 δυστυχώς έκλεισε» υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Τώρα είμαστε σε ένα σημείο που δυστυχώς δεν υπάρχει εκπαίδευση στη Θεολογική Σχολή. Εγώ κάθε φορά όταν μας το θέτουν, τους λέω ελάτε κι εσείς στη Θράκη να λύσουμε το θέμα των μουφτήδων» τόνισε.

Για εξηγήσει μάλιστα τι εννοεί, είπε ότι όταν η Ιερά Σύνοδοε του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είχε μόνο 7 μέλη, είπε στον Πατριάρχη: «Δώστε μας μια λίστα ποιοι θέλετε να είναι στην Ιερά Σύνοδο κι εγώ να τους δώσω ιθαγένεια τουρκική. Αυτή τη στιγμή η Ιερά Σύνοδος και τα 15 μέλη της έχουν υπηκοότητα και λειτουργεί κανονικά» κατέληξε.

Ειναι προφανές ότι ο Τούρκος πρόεδρος συνέδεσε την επαναλειτουργία της Χάλκης  με αλλαγές στην εκλογή μουφτήδων στη Θράκη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here