Τα νέα στοιχεία για την δολοφονία του Π. Φύσσα από την Χ.Α: Αστυνομικοί της ΔΙΑΣ ήταν παρόντες αλλά έμειναν άπρακτοι-Το βίντεο

Οι αστυνομικοί τη ομάδας ΔΙΑΣ ήταν μπροστά στην δολοφονία Φύσσα. Και όπως προέκυψε, όχι μόνο δεν την απέτρεψαν αλλά παρολίγον να διαφύγει ανενόχλητος από το σημείο της δολοφονίας και ο δολοφόνος Ρουπακιάς.

Οπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία που επεξεργάστηκε η ομάδα Fornesic Architecture, οι αστυνομικοί βρίσκονταν μάλιστα στην περιοχή 5 λεπτά πριν την δολοφονία αλλά αντί να παρέμβουν δυναμικά στο επεισόδιο, εκείνοι προτίμησαν  απλά να κάνουν τον κύκλο του τετραγώνου με τις μηχανές. Χωρίς μάλιστα να διαβιβάσουν αυτές τους τις κινήσεις στο κέντρο…

Απόσπασμα από την ανάλυση της Forensic Architecture.

Το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture κλήθηκε από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα και τους δικηγόρους πολιτικής αγωγής, να διενεργήσει τεχνική διερεύνηση του βιντεοληπτικού και ηχητικού υλικού που περιλαμβάνεται στην δικογραφία για την υπόθεση της δολοφονίας.

Στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2018, η μελέτη παρουσιάστηκε στο Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών στο πλαίσιο της δίκης της Χρυσής Αυγής,  παρά τις ενστάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με τη στάση των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ.

Η πλήρης τεχνική έκθεση του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture του Πανεπιστημίου του Λονδίνου για το χρονικό της δολοφονίας του Π. Φύσσα, παρουσιάστηκε την Παρακεσυή, με τίτλο «Το χρονικό μιας ναζιστικής δολοφονίας» στον πολυχώρο «Κρεμλίνο», στις 19:30 στον Πειραιά.

Συμπεράσματα

Από το αποτέλεσμα της μελέτης προέκυψε το ακριβές χρονοδιάγραμμα της δολοφονίας και η σχετική θέση των εμπλεκόμενων προσώπων: του θύματος, των δραστών και της αστυνομίας.

Από το συγχρονισμένο υλικό παρατηρήθηκαν τα εξής:

  • Η άφιξη τεσσάρων αστυνομικών μοτοσυκλετών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στις 23:58:11. Σημειώνεται ότι περίπου τρία λεπτά αργότερα οι αστυνομικοί δήλωσαν στο εσωτερικό σύστημα επικοινωνίας τους ότι ήταν μόνο μία ομάδα (2 μοτοσυκλέτες/4 αστυνομικοί) παρούσα. Επίσης στις καταθέσεις τους δήλωσαν ότι έλαβαν την κλήση για να παρέμβουν μόνο στις 23:59.
  • Η άφιξη μίας πομπής αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών με κατεύθυνση από την λεωφόρο Σαλαμίνος (που οδηγεί στα γραφεία της Χρυσής Αυγής Νίκαιας) προς την καφετέρια Κοράλλι (όπου ξεκίνησε η εμπλοκή) στις 23:59:08. Το πρώτο εκ των αυτοκινήτων ταιριάζει στην περιγραφή του αυτοκινήτου του Γ. Ρουπακιά – ένα ασημί Nissan Almera.
  • Στις 23:59:40 οι τέσσερις αστυνομικές μοτοσυκλέτες ξαναεμφανίσθηκαν επί της οδού Τσαλδάρη – εκτιμάται ότι έκαναν τον κύκλο του οικοδομικού τετραγώνου (γεγονός που δεν μεταβίβασαν στο κέντρο τους ούτε ανέφεραν στις καταθέσεις τους).
  • Στις 00:01:49 φάνηκαν άτομα να τρέχουν επί της οδού Τσαλδάρη και να στρίβουν ανατολικά στην οδό Ξάνθου.
  • Παρατηρήθηκε επίσης η άφιξη ενός αυτοκινήτου ασημί Nissan Almera, ο οδηγός τους οποίου, εκτιμάται ότι ήταν ο Γ. Ρουπακιάς, ο οποίος εξήλθε κοίταξε προς το σημείο του εγκλήματος και ύστερα ξαναμπήκε στο αυτοκίνητο, έκανε οπισθογωνία και εισήλθε στην οδό Τσαλδάρη ενάντια στο ρεύμα της κυκλοφορίας (00:02:10-00:03:00).
  • Η δολοφονία υπολογίζεται ότι έλαβε χώρα μεταξύ των 00:03:23 και 00:04:06.
  • Εντός του χρονικού πλαισίου της δολοφονίας, στις 00:03:35, ένας εκ των αστυνομικών διαβίβασε στο κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙ.ΑΣ. οτι ‘προσπαθούν να χωρίσουν τα άτομα’.
  • Στις 00:05:20, οι αστυνομικοί διαβίβασαν στο Κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙ.ΑΣ. ότι ο Παύλος Φύσσας είχε τραυματιστεί.

Η μελέτη επιβεβαίωσε την οργανωμένη φύση της επίθεσης αλλά και έθεσε νέα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των αστυνομικών στην υπόθεση και την αποτυχία τους να αποτρέψουν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here