Τα λίγα που ξέρουμε για τον Ευγένιο Χαραλαμπίδη

του Νίκου Θεοδοσίου
aigina-xaralabidis

 Πολιτικοί κρατούμενοι στις Φυλακές της Αίγινας. Δεύτερος από δεξιά, με τα γυαλιά, ο Ευγένιος Χαραλαμπίδης.

 

Πάνε περίπου πάνω από είκοσι χρόνια όταν για πρώτη φορά συνάντησα το όνομα του Ευγένιου Χαραλαμπίδη. Από λίγες αναφορές διαπίστωσα ότι βρισκόμουν μπροστά σε έναν από του πολύ σημαντικούς διανοούμενους του μεσοπολέμου. Το είδα με το ένδυμα του «άδοξου», κατά τον Καρυωτάκη, ποιητή. Σαν έναν από αυτούς που…

Από θεούς και ανθρώπους μισημένοι,
σαν άρχοντες που εξέπεσαν πικροί…

Μόνο που στην περίπτωση του Χαραλαμπίδη λες και «θεοί και άνθρωποι» φρόντισαν να εξαφανιστεί το λογοτεχνικό του έργο, ενώ σε άλλους έστω κι αργά αναδεικνύεται. Ψήγματα έφτασαν ως εμάς. Στις μνήμες ανθρώπων σώθηκε μόνο, , το κοινωνικό του έργο, που μάλλον κορυφώθηκε με την ανάδειξή του ως Λαϊκού Δημάρχου στο Περιστέρι, τη χρονιά της θύελλας, το 44.

Κι ύστερα σιωπή, απομονωμένος κι από τους συντρόφους του. Μόνο η ομοβροντία του εκτελεστικού αποσπάσματος στις 22 Ιουνίου του 48 στην Κέρκυρα ακούστηκε.

Από τότε, πριν είκοσι χρόνια δηλαδή, έβαλα στόχο να φέρω στο φως το πρόσωπο του «άδοξου». Πέρασε από μύρια κύματα η ενασχόλησή μου με την ιστορία του Περιστερίου. Λίγα πάνω, πολλά κάτω . Τώρα μόλις δίνεται η ευκαιρία για κάτι περισσότερο και οργανώνεται αυτή η εκδήλωση. Να μιλήσω για τον Ευγένιο, σηκώσω το βάρος της υποχρέωσης και να το μεταφέρω σε άλλα χέρια που μπορούν να τη συνεχίσουν.

Prosklisi Xaralampidi

Σύντομο βιογραφικό του Ευγένιου Χαραλαμπίδη.

Το 1925, όταν ο Ευγένιος ήρθε το Περιστέρι, ήταν μόλις 18 χρόνων. Είχε γεννηθεί στην Τραπεζούντα το 1907 αλλά το 1919 αναγκάστηκε με την οικογένειά του να μεταναστεύσει στη Ρωσία. Ήταν μέλος μιας πολύτεκνης οικογένειας 13 παιδιών που ενηλικιώθηκαν μόνο τα 6.

Από την πρώτη στιγμή της εγκατάστασης στην Ελλάδα συμμετείχε σε επιτροπές και σε κινητοποιήσεις για τη βελτίωση της ζωής στο συνοικισμό. Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για την πολιτιστική ανύψωση του τόπου με την ίδρυση του πολιτιστικού συλλόγου «Ελπιδοφόρος» το 1928, του πρώτου στο Περιστέρι .

Άριστος γνώστης της ρωσικής, μεταφράζει ρώσους λογοτέχνες και συνεργάζεται από το 1931 με τα σημαντικότερα λογοτεχνικά περιοδικά της περιόδου «Ο Κύκλος», «Νέοι Πρωτοπόροι» και από το 1937 με τη «Νέα Εστία». Το 1934 διορίζεται δημοτικός υπάλληλος και είναι ο πρωτεργάτης του συνδικαλισμού των δημοτικών υπαλλήλων.

Στην Κατοχή πρωτοστατεί στον αγώνα για την επιβίωση με την οργάνωση των συσσιτίων, συνεχίζει την παράνομη δράση του στο συνδικαλιστικό κίνημα των δημοτικών υπαλλήλων και στον αντιστασιακό αγώνα. Συλλαμβάνεται και φυλακίζεται από τους Ιταλούς. Στην απελευθέρωση, το 1944, οι Περιστεριώτες, αναγνωρίζοντας το ήθος και την αγωνιστικότητά του, τον ανακηρύσσουν Λαϊκό Δήμαρχο!

Μετά τα Δεκεμβριανά κατηγορείται άδικα για τη θανάτωση του συνεργάτη των ναζί, διοικητή του αστυνομικού τμήματος Περιστερίου, Γερόσταθου και μαζί με άλλους, καταδικάζεται σε θάνατο. Εκτελείται στην Κέρκυρα στις 22 Ιουνίου 1948.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here