Τα Κυπριακά πρωτοσέλιδα της Κυριακής

alithia.jpg

Οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του θανάτου 10χρονου μαθητή στην Επαρχία Λάρνακας, με τη σύλληψη δύο γιατρών και τη διενέργεια νεκροτομής επί της σορού του, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου της Κύπρου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι οικονομικές συναλλαγές Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τα ζητήματα εγκληματικότητας και ασφάλειας, οι εξελίξεις στα ενεργειακά, καθώς και η κατάκτηση του πρωταθλήματος από το ΑΠΟΕΛ.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Στα ‘σίδερα’ η ανευθυνότητα» γράφει στο κύριο θέμα της ότι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση ως ύποπτοι για «πρόκληση θανάτου από αμελείς και απερίσκεπτες πράξεις» οι δύο γιατροί που εξέτασαν τον 10χρονο μαθητή στο ΓΝ Λάρνακας. Σε άλλο θέμα παραθέτει την αναφορά του Αβέρωφ Νεοφύτου στο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, ο οποίος ζήτησε να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα και όχι προβλήματα στη λύση. Ακόμη γράφει ότι το ΑΠΟΕΛ πανηγυρίζει το 27ο πρωτάθλημα στην ιστορία του.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Το αλισβερίσι της άλλης ‘λύσης’» και γράφει ότι με τις αυξανόμενες συναλλαγές μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, η de facto διχοτόμηση ολοένα και πλησιάζει. Επίσης γράφει ότι άλλο είναι η πραγματικότητα και άλλο τα στατιστικά για το ΓεΣΥ. Σε σχέση με τον θάνατο του 10χρονου, η εφημερίδα γράφει ότι υπάρχει μαρτυρία από ακτινολόγο του νοσοκομείου Λάρνακας που εξέτασε σε κατοπινό στάδιο την ακτινογραφία και σε αυτή υπάρχει εμφανές κάταγμα κροταφικού οστού που δεν εντόπισαν οι δύο γιατροί.

Ο «Φιλελεύθερος» γράφει για «Απίστευτη ιατρική αμέλεια» στο κύριο θέμα του και λέει πως συγκλονίζουν τα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο τον δεκάχρονο Σταύρο Γιωργαλλή, όπως καταγράφονται από την αστυνομική έρευνα, που τελικά είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη των δύο γιατρών των Πρώτων Βοηθειών στο νοσοκομείο Λάρνακας. Ακόμη γράφει ότι σημαντικές και κρίσιμες εξελίξεις αναμένονται εντός του 2018 στα ενεργειακά. Επίσης παραθέτει συνέντευξη με τον Υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Μάρσαλ Μπίλινγκσλι, ο οποίος έφερε και ζήτησε πληροφορίες για Ρώσους ολιγάρχες.

Η «Χαραυγή» έχει ως κύριο θέμα το θάνατο του 10χρονου με τίτλο   «Ανεπάρκειες που σκοτώνουν».  Επίσης παραθέτει συνέντευξη του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος εξηγεί τί σημαίνει η στρατηγική συμφωνία στο δρόμο προς τη λύση. Αλλού, γράφει ότι οι Δήμοι Δερύνειας και Αθηένου, εγκλωβισμένοι από την κατοχή και ξεχασμένοι από το κράτος, ζητούν οικονομική και άλλη στήριξη.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Sunday Mail”  ‘εχει κεντρικό θέμα τον 10χρονο και τίτλο «Τέθηκαν υπό κράτηση για τον θάνατο αγοριού». Γράφει ότι σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Μάριο Ματσάκη ο Σταύρος Γιωργαλλής πέθανε από κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Αλλού γράφει ότι επίκεινται διακοπές νερού για αγρότες, όχι όμως και για οικιακούς καταναλωτές. Ακόμη γράφει για διεθνή αναγνώριση της κυπριακής ταινίας “Smuggling Hendrix” στο Tribeca Film Festival της Νέας Υόρκης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή» έχει στο πρώτο της θέμα τίτλο «Ο υπόκοσμος προκαλεί ανοικτά το κράτος» και γράφει ότι έχοντας εστιάσει τις δραστηριότητές του στο εμπόριο των ναρκωτικών, καθώς και στην πώληση «προστασίας» σε επιχειρήσεις, ο υπόκοσμος φαίνεται να αγνοεί πλέον τις αρχές. Αλλού, παρουσιάζει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία το 79% θεωρεί ότι το έγκλημα έχει ρίζα τα ναρκωτικά. Ακόμη παραθέτει συνέντευξη του νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορου Πισσαρίδη, ο οποίος λέει ότι στο μέλλον το Νόμπελ θα απονεμηθεί και σε ρομπότ.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή» γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο «Ανατρέπεται η τραπεζική σκακιέρα» ότι ριζικές αλλαγές και τομές στο τραπεζικό σύστημα προμηνύονται εντός της εβδομάδας, λόγω των εξελίξεων στο Συνεργατισμό αλλά και της επίσκεψης του Αμερικανού Υφυπουργού Οικονομικών με φόντο το ξέπλυμα βρόμικού χρήματος. Επίσης γράφει ότι ραγδαίως δρομολογούνται οι εξελίξεις στα ενεργειακά μετά την επίσκεψη Λακκοτρύπη στην Αίγυπτο και την Τριμερή Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ στη Λευκωσία. Ακόμη, αναφέρει ότι δεν κατέστη εφικτό να υπάρξει πολιτική συναίνεση σε ό,τι αφορά την «ορφανή έδρα» στη Βουλή, με τον Γενικό Εισαγγελέα να εισηγείται τροποποίηση του Συντάγματος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here