Τα κόκκινα δάνεια, τα αρπακτικά funds, η εμμονή των δανειστών και ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας

Toυ ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Το πλήρες αδιέξοδο που ανέκυψε όσον αφορά την διαχείριση των κόκκινων δανείων επιχειρούν να ξεπεράσουν σήμερα Παρασκευή, τελευταία μέρα των διαπραγματεύσεων, κυβέρνηση και δανειστές χωρίς ωστόσο να επικρατεί μεγάλη αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουν. Ισως γι αυτό ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, θεωρεί πιθανό να υπάρξει πολιτική απόφαση για το θέμα, πιθανώς στο Eurogroup, καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας, εμφανίζονται ιδιαιτέρως σκληροί στο ζήτημα αυτό.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού από το υπουργικό συμβούλιο ήταν σαφές: «Αποτελεί ζήτημα αρχής για την κυβέρνηση η σταθερή επιμονή στην προστασία της πρώτης κατοικίας, για τους οικονομικά αδύναμους». Ωστόσο το ίδιο σαφής είναι η στάση των δανειστών που όπως όλα δείχνουν απαιτούν τα μισά τουλάχιστον «κόκκινα στεγαστικά δάνεια», να τεθούν υπό εκκαθάριση, πώληση σε ξένα αρπακτικά funds και φυσικά μαζικούς ταχύτατους πλειστηριασμούς που θα διευκολύνουν το πλιάτσικο πάνω στα φτηνά πλέον ακίνητα.

Η χρησιμότητα του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

 

Τι στο καλό άλλωστε θα τον κάνουν τον καινούργιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ψηφίσθηκε ως προαπαιτούμενο τον περασμένο Ιούλιο και ο οποίος επιταχύνει τις διαδικασίες πλειστηριασμών υπέρ των τραπεζών αν δεν τον δοκιμάσουν στην πράξη;

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι «θεσμοί» πίεζαν με φορτικότητα να ψηφισθεί ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, που είχαν οι ίδιοι εγκρίνει και προφανώς ευνοούσε τα σχέδια τους. Πλειστηριασμοί fast track, συντμήσεις προθεσμιών και προβάδισμα τραπεζών έναντι εργαζομένων και δημοσίου,  είναι οι βασικές χρήσιμες για την μαζική εκποίηση των κόκκινων δανείων, ρυθμίσεις.

Ούτε προφανώς είναι άσχετο το γεγονός ότι σε πρόσφατη έκθεση του το ΔΝΤ για τα κόκκινα, μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρωζώνη τα οποία ανεβάζουν κοντά στο 900 εκ. ευρώ, πρότεινε ως μοναδική λύση την πώληση ενός σημαντικού αριθμού τους στα λεγόμενα distress funds, τα επονομαζόμενα και «αρπακτικά», λόγω της επιθετικής τάσης τους να αγοράζουν φτηνά αυτά τα δάνεια από τις τράπεζες και να επιδιώκουν την αποπληρωμή τους με κάθε τρόπο.

Η θέση της προέδρου της ΕΤΕ

Οι διοικητικοί εκπρόσωποι των δανειστών δεν φαίνεται να ακούν ούτε τους εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών. Η προέδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη που είναι πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, υποστηρίζοντας τις ρυθμίσεις του δικού του νόμου για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και της πρώτης κατοικίας, τόνισε ότι δεν συμφέρουν πραγματικά τα πιστωτικά ιδρύματα, οι πλειστηριασμοί ακινήτων που είναι υποθηκευμένα για χορήγηση δανείων. Οπως η ίδια είπε, η διατήρηση τους επιτρέπει στις τράπεζες να μη διαγράψουν τα δάνεια αυτά στο ενεργητικό τους σε αντίθεση με τους μαζικούς πλειστηριασμούς που θα μείωναν δραστικά την αξία των ακινήτων τα οποία αποτελούν την εγγύηση τους για τα δάνεια αυτά.

Κόκκινα δάνεια και ανακεφαλαιοποίηση

 

Πολιτικά, η κυβέρνηση που έχει υποσχεθεί δια στόματος πρωθυπουργού ότι θα προστατέψει το σπίτι της φτωχής και λαικής οικογένειας, δεν μπορεί να αντέξει μια ρύθμιση που θα δίνει τις μισές κατοικίες, βορά στα αρπακτικά funds.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το θέμα πρέπει να επιλυθεί και μάλιστα άμεσα, καθώς συνδέεται με την επείγουσα ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Το είπε άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο:

 

«Προϋπόθεση μιας επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης είναι αυτή να συνδυαστεί με το ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, καθώς και με ριζικές αλλαγές στην διοίκηση και την λειτουργία των τραπεζών. Στόχος είναι να εμπεδωθούν στο τραπεζικό σύστημα κανόνες διαφάνειας, που θα το μετατρέπουν σε εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητας, μακριά από τις πολιτικές αδιαφανών και χαριστικών δανειοδοτήσεων που οδήγησαν στην σημερινή κρίση».

Τεράστιο το χάσμα κυβέρνησης-δανειστών

«Υπάρχει απόσταση» δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας, ενώ κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι «η κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη» στο θέμα των κόκκινων δανείων και δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να αναζητηθεί πλέον «πολιτική λύση», όσο δύσκολη κι αν είναι αυτή.

Τα ασύμβατα σημεία 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δανειστές προτείνουν:

♦ Να τεθεί ως όριο αντικειμενικής αξίας για τον πλειστηριασμό ακινήτων τα 120.000 ευρώ.

♦ Να θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο έως 8.180 ευρώ κατ’ άτομο ή 13.917 ανά ζευγάρι και επιπλέον 3.350 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά.

♦ Το συνολικό χρέος του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τα 120.000 ευρώ.

Η ελληνική πρόταση αποκλίνει κατά πολύ καθώς προβλέπει:

♦ Αντικειμενική αξία 200.000 ανά άτομο, 250.000 για ζευγάρι, συν 25.000 το κάθε παιδί έως τρία παιδιά. Εισόδημα: 35.000. Σύνολο οφειλών: έως 200.000.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σχολιάζουν ότι με την πρόταση των δανειστών επιδιώκεται να προστατευτεί από πλειστηριασμούς το 40% των δανειοληπτών που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη, ενώ με την κυβερνητική πρόταση το 72,4%.

Οι δανειστές επιμένουν επίσης στη πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε distress funds, αλλά η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση και ζητά να μην ισχύσει για στεγαστικά και δάνεια μικρών επιχειρήσεων. Αντ αυτού προτείνει τη δημιουργία ενός ημικρατικού φορέα που θα ελέγχει την φερεγγυότητα του δανειολήπτη, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο της περιουσίας και των εισοδημάτων του.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here