Τα ίδια από Μητσοτάκη για ατομική ευθύνη, εμβόλια, Πάσχα-Ο ίδιος και η κυβέρνηση του δεν έχουν καμία ευθύνη!

Μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού έστειλε για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός, κουνώντας έμμεσα το δάχτυλο σε πολίτες που μέχρι τώρα δυσπιστούν και καθυστερούν να κανονίσουν τον εμβολιασμό τους, μέσα από συνέντευξή του στον Alpha. Παράλληλα, επανέφερε το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους υγειονομικούς ενώ προειδοποίησε όσους επιχειρήσουν να μετακινηθούν εκτός νομού για το Πάσχα.

Μήνυμα σε ηλικιωμένους και νέους

«Είναι ένα δράμα, μια τραγωδία. Να μπορείς να αποφύγεις αρρώστια που μπορεί να σε σκοτώσει και να μην το κάνεις για διάφορους λόγους. Τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά», είπε μεταξύ άλλων και τόνισε επίσης ότι: «Η πιθανότητα να πάθεις κάτι από εμβόλιο είναι απειροελάχιστη». «Είναι πιθανότερο να τρακάρεις πηγαίνοντας στο εμβολιαστικό κέντρο. Και σίγουρα είναι πιο πιθανό να κολλήσεις Covid. Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, αλλά πρέπει να σταθμίσουμε όλα τα δεδομένα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θέλετε να βρεθείτε σε μια εντατική να παλεύετε για τη ζωή σας όταν μπορείτε με ένα απλό τσίμπημα να το αποφύγετε;», είπε ακόμα και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο που είπε δύο φορές ότι όλοι πρέπει να εμβολιαστούμε.

Θέλοντας να απαντήσει στην ανησυχία πολιτών είπε: «Το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο. Αυτό που μπορείς να κάνεις πιο γρήγορα».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε για άλλη μια φορά να εκθειάσει την εκστρατεία εμβολιασμού, κάνοντας λόγο για «μεγάλη επιτυχία για τη χώρα», ενώ ανέφερε ότι από τον Μάιο και τον Ιούνιο δεν θα υπάρχει πρόβλημα επάρκειας εμβολίων.

Απ’΄τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει και η επίκληση στην ατομική ευθύνη. Μιλώντας για τα self test, τα οποία έχουν αποδειχθεί φιάσκο με τους διαγωνισμούς,  είπε ότι υπήρχε καχυποψία. «Περνάει τη σκυτάλη της υπευθυνότητας στον πολίτη. Όπως και το εμβόλιο είναι ατομική πράξη υπευθυνότητας», συνέχισε.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε υγειονομικούς

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού για υγειονομικούς.

«Θεωρώ ότι η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κάποιων εργαζόμενων – ειδικά των υγειονομικών- πρέπει να ανοίξει. Φέτος ή του χρόνου ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνουμε ένα δεύτερο εμβόλιο. Τότε θα πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι δεν θέλει να ανοίξει αυτή τη συζήτηση τώρα, αλλά αργότερα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί.

Οι αποφάσεις και η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων

Καθώς φουντώνει η συζήτηση για την κατάθεση των πρακτικών της Επιτροπής επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αποφασίζει και όχι οι ειδικοί.

«Κατά κανόνα, 9 στις 10 φορές, 95 στις 100 φορές, έχουμε συνταχθεί απόλυτα με τις προτάσεις των ειδικών», ανέφερε. «Τον Ιανουάριο, όταν κάναμε αυστηρό lockdown, ήταν δική μας απόφαση, όχι της επιτροπής. Η συζήτηση για τα πρακτικά είναι βαθύτατος λαϊκισμός», υποστήριξε.

«Δυστυχώς το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου γύρω από το θέμα της πανδημίας – και αναφέρομαι στην αντιπολίτευση – είναι θλιβερό», πρόσθεσε και έφερε ως παράδειγμα τις θέσεις της για το άνοιγμα της εστίασης. «Είναι εντυπωσιακό πώς καταφέρνουν να λένε κάθε φορά το ακριβώς αντίθετο από αυτό που γίνεται. Η απόλυτη εικόνα της καταστροφής δεν αδικεί τη χώρα, αλλά τους ίδιος», τόνισε.

«Όταν αποφασίσαμε να κλείσουμε στα τέλη Ιανουαρίου πολλοί αμφισβήτησαν την επιλογή μας. Αυτός είναι ο λόγος που δεν γίναμε Πορτογαλία και το σύστημα Υγείας άντεξε, αντέχει και θα αντέχει», είπε ακόμα, παραγνωρίζοντας ότι οι υγειονομικοί δουλεύουν χωρίς άδεια εδώ και μήνες έχοντας φτάσει στα όρια τους.

Προειδοποιήσεις για το Πάσχα

«Έχουμε περάσει 14 μήνες σ’ αυτό το καθεστώς των περιορισμών. Η αστυνομία έχει γίνει πιο εξυπνη στους ελέγχους. Μην έχετε αμφιβολια ότι θα υπάρχουν έλεγχοι στις εξοδους και θα επιβληθούν πρόστιμα», είπε απευθυνόμενος σε όσους θέλουν να μετακινηθούν εκτός νομού. «Μπορούμε να περάσουμε ένα Πάσχα ακόμα χωρίς να φύγουμε», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι ήταν «απαραίτητο να πάρουμε αυτή την απόφαση». «Συνταχθήκαμε με τους ειδικούς και δεν επιτρέψαμε υπερτοπικές μετακινήσεις. Ήταν το απαραίτητο μέτρο για να προστατεύσουμε περιοχές με χαμηλότερη επιδημιολογική επιβάρυνση».

Όπως είπε, «το αντιστάθμισμα θα είναι σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Στις 3 Μαΐου θα μπορέσουν να ανοίξουν εστιατόρια, καφετέριες, θα πάει το ωράριο στις 23:00. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι είμαστε στο τέλος της περιπέτειας. Το 2021 δεν είναι 2020. Οι Εκκλησίες θα λειτουργήσουν. Το σημαντικότερο είναι ότι γνωρίζουμε πράγματα που πριν ένα χρόνο δεν τα γνωρίζαμε. Τότε δεν γνωρίζαμε πώς θα τελειώσει η περιπέτεια. Τώρα ξέρουμε ότι τα εμβόλια είναι η τελική απάντηση στο πρόβλημα του κορονοϊού».

«Το άνοιγμα το οποίο κάνουμε είναι ελεγχόμενο και οργανωμένο. Όταν οι πολίτες γνωρίζουν τι θα συμβεί είναι λιγότεροι επιρρεπείς σε παραβατικές συμπεριφορές. Προτιμώ κάποιος να βγει έξω να φάει σε εξωτερικό χώρο με όλα τα μέτρα ασφάλειας, παρά να βρεθεί σε ένα σπίτι που κανείς δεν θα τον επιτηρεί. Η κοινωνία και οι πολίτες συμμορφώνονται όταν μπορούμε να τους περιγράψουμε με όση ασφάλεια μπορεί να γίνει τι θα συμβεί αύριο και μεθαύριο», είπε επίσης.

Μάλιστα αναφέρθηκε και στα υπαίθρια πάρτι που στήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε περιοχές της Αθήνας λέγοντας ότι «είναι εξαίρεση» και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώνεται με τα μέτρα.

«Η περίπτωση της Νέας Σμύρνης ήταν λάθος, αστοχία», παραδέχθηκε και είπε ότι «αυτά τα φαινόμενα δεν τα αντιμετωπίζεις με καταστολή».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here