Τα επόμενα βήματα μετά την συμφωνία εξετάζει το ΚΥΣΟΙΠ υπό τον Αλ. Τσίπρα. Απετράπη γερμανικό «μπλόκο»

Στο Μέγαρο Μαξίμου, συνεδριάζει από τις 16.30, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο θα ενημερωθεί για το περιεχόμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τους θεσμούς, τις βασικές αρχές που την διέπουν αλλά και τις μετέπειτα ενέργειες που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για την υλοποίησή της και για την διευκρίνηση των εκκρεμών ζητημάτων, υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής θα προσδιορίσει και τον ακριβή χρόνο της κατάθεση του κειμένου της συμφωνίας στη Βουλή, ώστε να ψηφισθεί το συντομότερο δυνατόν. Η επιτάχυνση αυτή θεωρείται αναγκαία προκειμένου να υπάρχει εγκεκριμένη συμφωνία από όλα τα εθνικά Κοινοβούλια, έως τις 18 Αυγούστου, δεδομένου ότι στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα προσδοκά να λάβει την πρώτη εκταμίευση από το νέο δάνειο για να αποπληρώσει τα ομόλογα ύψους 3,2 δις της ΕΚΤ.

Στο ΚΥΣΟΙΠ θα γίνει επίσης αποτίμηση της γενικής κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ΕΕ καθώς εκτιμάται ότι η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός κατάφερε με μιά σειρά κινήσεις και επαφές, να προλάβει τις φανερές το τελευταίο διάστημα προθέσεις της Γερμανικής κυβέρνησης να μπλοκάρει την γρήγορη επίτευξη και πιθανόν να δυναμιτίσει τις διαπραγματεύσεις.

Το ‘μπλόκο’ Σόιμπλε στην διαπραγμάτευση είχε αρχίσει να διαφαίνεται  πριν μερικές ημέρες, με τη διαφοροποίηση του Βερολίνου από την θέση της Κομισιόν, όσον αφορά την επιτάχυνση των συνομιλιών.  Η επίσημη θέση της Γερμανίας, υπέρ μιας συμφωνίας πλήρους και όχι κατ΄ ανάγκην σύντομης, μπορούσε να οδηγήσει σε ατέρμονες συζητήσεις και επιβολή συνεχών προαπαιτούμενων τα οποία θα δυναμίτιζαν κάθε προσπάθεια συνδιαλλαγής και θα επανέφεραν το Grexit του κ. Σόμπλε στο τραπέζι.

Το χρονοδιάγραμμα των μετέπειτα κινήσεων της κυβέρνησης έχει βέβαια στο όχι και πολύ μεγάλο βάθος του, τις εκλογές, ως αναγκαία κίνηση για ξεκαθάρισμα των πολιτικών λογαριασμών τόσο μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και γενικά στο ρευστό ελληνικό πολιτικό τοπίο.

Λίγο νωρίτερα, η κυβέρνηση παρουσίασε τις θετικές πλευρές της συμφωνίας, αποφεύγοντας επισταμένως οποιαδήποτε αναφορά στη λέξη ‘Μνημόνιο» και στα επαχθή μέτρα που η συμφωνία φέρνει στη κοινωνία.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here