Τα ‘‘δειλά’’ βήματα εμβολιασμού των ‘‘γενναίων’’ αναπήρων στην ‘‘ηρωική’’ Ελλάδα του 21

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

‘‘Δειλά’’ χαρακτηρίζει η εθνική συνομοσπονδία αναπήρων (ΕΣΑΜΕΑ) τα βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα για τον εμβολιασμό των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, επισημαίνοντας ότι χρειάστηκε πολύ μεγάλη κινητοποίηση από πλευράς του αναπηρικού κινήματος για να υπάρξει η αναγκαία ενημέρωση και προεραιοποίηση των πιο ευάλωτων για τον εμβολιασμό.
Αναφορικά με τα ‘‘δειλά’’ πραγματοποιηθέντα βήματα, η ΕΣΑΜΕΑ αναφέρεται στην κατά προτεραιότητα ένταξη των εκπαιδευτικών και ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στη τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο και στην επίσημη ανακοίνωση που θέλει τον αμέσως επόμενο μήνα Μάρτιο να εκκινεί η διαδικασία εμβολιασμού (κα) των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.
Προς τεκμηρίωση των ελληνικών βαθμών ολιγωρίας σε ότι αφορά τον εμβολιασμό των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις συγκριτικά με όσα παρατηρήθηκαν σε άλλες χώρες, η ΕΣΑΜΕΑ κομίζει κάποια πολύ ενδιαφέροντα παραδείγματα. Ενδεικτικά:
Στην Ολλανδία τα άτομα με νοητικές αναπηρίες είναι πρώτα που εμβολιάζονται. Στη γειτονική Ιταλία τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και σοβαρές αναπηρίες έχουν ενταχθεί στο δεύτερο γκρουπ εμβολιασμών που βρίσκεται εν εξελίξει. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι αρχές συνεργάζονται με τις οργανώσεις των αναπήρων ώστε η ενημέρωση για το θέμα των εμβολιασμών εκτός από ορθή να είναι και προσβάσιμη σε όλους. Σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης, τέλος, καθώς και σε πολιτείες των ΗΠΑ, η αναγνώριση της πολύ υψηλής ευαλωτότητας στον κορονοϊό σε συγκεκριμένες κατηγορίες αναπηρίας και/ή χρόνιας πάθησης, μεταφράζεται σε ταυτόχρονο εμβολιασμό των κατηγοριών αυτών με τη κατηγορία των ηλικιωμένων ατόμων.
Επισημαίνεται ότι η επίτευξη της προτεραιοποίησης δεν ήταν αποκλειστικά και μόνο αποτέλεσμα υψηλών επιπέδων γνώσης και ετοιμότητας, σε ουκ ολίγες περιπτώσεις αποφασιστικό ρόλο διαδραμάτισαν προηγηθείσες ακραίες καταστάσεις ντροπής και η αποκάλυψή τους κατόπιν συνεργασίας αναπηρικών οργανώσεων και ΜΜΕ. Κάτι παραπάνω από χαρακτηριστικά ήταν τα αμερικανικά παραδείγματα της Μινεσότα (όπου γονείς έφτασαν στο σημείο δημόσια να παρακαλούν να δοθούν οι δόσεις που προορίζονταν για τους ίδιους στα παιδιά τους με σύνδρομο Down, τα οποία ήταν αποδεδειγμένα ευάλωτα στον ιό) και της Βόρειας Καρολίνα και Καλιφόρνιας (όπου οι πιέσεις των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία και των τοπικών κοινωνιών άλλαξαν άρδην τους πολιτειακούς σχεδιασμούς, ανεβάζοντας τα άτομα με αναπηρία και τους χρόνια πάσχοντες στη λίστα προτεραιοποίησης εμβολιασμού), καθώς επίσης και το βρετανικό παράδειγμα όπου σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων – βασισμένων σε σοκαριστικές καταγγελίες των αναπηρικών κι όχι μόνο οργανώσεων – του Guardian υπό τον δηκτικό τίτλο/ κωδικό Vulnerable people have encountered ‘shocking discrimination’ during pandemic, έχουν δοθεί αρμοδίως εντολές να μην γίνονται των ανανήψεις ατόμων με νοητική αναπηρία που νοσούν από τον κορονοϊό!
Εν πάση περιπτώσει, και δεδομένης της στοιχειωδώς θετικής εξέλιξης που θέλει αν μη τι άλλο τα άτομα με αναπηρία που διαμένουν σε ιδρύματα κλειστής περίθαλψης ήδη να έχουν εμβολιαστεί και να έχει ξεκινήσει και ο εμβολιασμός όσων προσέρχονται στα Κέντρα Διημέρευσης και στα ΚΔΑΠμεΑ, χρήσιμο θα ήταν την ώρα του απολογισμού που δεν θα αργήσει να έρθει η χώρα να μη καταγράψει μια από τις τελευταίες θέσεις μεταξύ των πολιτισμένων λεγόμενων χωρών και επί του συγκεκριμένου θέματος. Το οποίο πολύ πρακτικά σημαίνει, ότι η επεικείμενη διαδικασία του εμβολιασμού κατ’ οίκον που (θα) αφορά τους πολίτες που αδυνατούν να μετακινηθούν στα κέντρα εμβολιασμού πολύ μεγάλο μέρος των οποίων είναι άτομα με αναπηρία και/ή χρόνιες παθήσεις, θα γίνει με όλες εκείνες τις προϋποθέσεις (έγκαιρη/ προσβάσιμη ενημέρωση, δηλώσεις επιθυμίας κλπ) που θα ακυρώνουν κάθε πιθανότητα αποκλεισμού.
Αισιοδοξούμε; Όχι δα. Αναμένουμε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here