Τα capital controls συρρίκνωσαν την κατανάλωση κατά 50% – έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

 

 

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Κάθετη πτώση στο κύκλο εργασιών λόγω της επιβολής κεφαλαιακών έλεγχων (capital controls) σημείωσαν 9 στις 10 επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα το ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα από 21 έως 27 Ιουλίου του 2015 σε δείγμα 1005 εταιριών, οι 3 στις 10 επιχειρήσεις σημείωσαν μείωση πάνω από 70%. Συνολικά για τις επιχειρήσεις η μείωση του κύκλου εργασιών κυμάνθηκε μεσοσταθμικά στο 48%. Το γεγονός αυτό είχε ως άμεση συνέπεια τη συρρίκνωση της κατανάλωσης κατά 50% ή κατά 3,8 δισ. ευρώ κατά το υπό εξέταση χρονικό διάστημα.

Με μια μετριοπαθή εκτίμηση της ΓΣΕΒΕΕ, υπολογίζεται ότι από αυτή την μείωση το ελληνικό δημόσιο έχασε 570 εκ. ευρώ από έμμεσους φόρους.

Οι επιπτώσεις για τους μικρομεσαίους

Με βάση την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, οι μικρές επιχειρήσεις ήταν απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την επιβολή των capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών. Συγκεκριμένα μόνο 1 στις 2 χρησιμοποιεί e-banking για τις συναλλαγές της με πελάτες και προμηθευτές, ενώ 7 στις 10 δεν διαθέτουν συσκευές EFT/POS προκειμένου να πραγματοποιούν συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες.

Ειδικότερα, στις υπηρεσίες 6 στις 10 επιχειρήσεις δεν διαθέτουν e-banking. Στο εμπόριο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 53,3%. Το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στους αυτοαπασχολούμενους καθώς 7 στους 10 δεν διαθέτουν e-banking.

Δεν πάνε διακοπές φέτος…

Τέλος, οι 7 στους 10 επιχειρηματίες δήλωσαν ότι δεν θα πάνε διακοπές φέτος. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ σε έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και υπογραμμίζει την απότομη πτώση του εσωτερικού τουρισμού στην χώρα μας.

 

Γράφημα – Πόσο επηρεάστηκε ο τζίρος της επιχείρησης από το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls;

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here