Τα βαγόνια του μετρό στο Λονδίνο γέμισαν ποίηση

Μια μέρα του 1968, τα βαγόνια του μετρό στο Λονδίνο γέμισαν ξαφνικά με ποίηση. Αποσπάσματα διάσημων ποιημάτων αφισοκολλήθηκαν στο εσωτερικό των συρμών, προσφέροντας μια ευχάριστη έκπληξη στους επιβαίνοντες και την ευκαιρία να  διαβάσουν, μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.

Η κίνηση αυτή ονομαζόταν Poems on the Underground και στόχος της ήταν να φέρει την ποίηση πιο κοντά στο ευρύ κοινό, να κάνει τις διαδρομές με το μετρό πιο ενδιαφέρουσες.  Φέτος το Poems on the Underground γιορτάζει τη γέννηση ενός από τους διασημότερους και πιο εμβληματικούς ποιητές, τον Ιρλανδό W.B. Yeats.

Από τον περασμένο Μάρτιο τα βαγόνια του μετρό σε όλο το Λονδίνο επιδεικνύουν ιστορικά ποιήματα του Yeats, αρχής γενομένης με το «Sailing to Byzantium», το φόρο τιμής του ποιητή στην διαχρονική δύναμη της φαντασίας.
Ο εορτασμός προς τιμήν του σπουδαίου Ιρλανδού ποιητή θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015, με πλήθος αφιερωμάτων στην Ιρλανδική ποίηση από δημιουργούς όπως ο Antoine O Raifteiri, ο Louis MacNeice, η Eavan Boland και η Paula Meehan.

Η Judith Chernaik, συγγραφέας και ιδρύτρια του Poems on the Underground, είπε σχετικά:

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραζόμαστε την ομορφιά του παρελθόντος και του παρόντος ιρλανδικής ποίησης με 4εκ. ταξιδιώτες του μετρό κάθε μέρα. Ελπίζουμε οι Λονδρέζοι να απολαύσουν αυτό το ιδιαίτερο σύνολο ποιημάτων, που γιορτάζει τον μεγάλο ποιητή W.B. Yeats, ο οποίος γεννήθηκε πριν από 150 χρόνια».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here