Τα 8:46 λεπτά της δολοφονίας του Τζ. Φλόιντ-Το σοκαριστικό βίντεο των New York Times

Τα 8 λεπτά και 46 λεπτά της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ αναπαριστούν σε ένα συγκλονιστικό βίντεο οι New York Times.

Τίτλος του βίντεο είναι «8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα: Πως ο Τζορτζ Φλόιντ σκοτώθηκε κατά την προσαγωγή του από αστυνομικούς»Τα λεπτά αυτά αντιστοιχούν στο χρόνο που ο Ντέρεκ Τσόβιν είχε το γόνατό του στο λαιμό του Αφροαμερικανού.

Ο Τζορτζ Φλόιντ ακούγεται να επαναλαμβάνει 16 φορές ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, όμως ο αστυνομικός επιμένει.

Ο ίδιος αστυνομικός 90 δευτερόλεπτα αργότερα τραβάει έξω από το αμάξι του τον Φλόιντ, του περνάει χειροπέδες και τον ακουμπάει σε έναν τοίχο ενώ ο Φλόιντ φαίνεται ήδη να είναι αγχωμένος.

Κάποια λεπτά αργότερα οι αστυνομικοί – καθώς έχει φτάσει και δεύτερο περιπολικό- επιχειρούν να τον βάλουν σε περιπολικό με τον Φλόιντ να πέφτει στο έδαφος και τον Τσόβιν να υποστηρίζει ότι ο 46χρονος τους είπε ότι είναι κλειστοφοβικός και αρνείται να μπει μέσα.

Εννέα λεπτά μετά την άφιξη του πρώτου περιπολικού φτάνει και τρίτο περιπολικό με οδηγό τον Ντέιβιντ Τσόβιν, τον αστυνομικό που σκότωσε τον άτυχο 46χρονο και συνοδηγό το αστυνομικό Του Thao. Αξίζει να σημειώθεί πως και οι δύο αστυνομικοι έχουν ιστορικό για βίαιη συμπεριφορά.

Ο Τσόβιν τον τραβά από το πίσω κάθισμα στο έδαφος. Ο Φλόιντ είναι πεσμένος κάτω με το πρόσωπο προς το δρόμο και βίντεο δείχνει πως είναι και οι 3 αστυνομικοί τον πιέζουν ενώ είναι πάνω του

Ακολουθεί η πρώτη κλήση για ιατρική βοήθεια καθώς ο Φλόιντ, όπως λένε, «αιμορραγεί από το στόμα». Οι αστυνομικοί δεν έκαναν τίποτα για να βοηθήσουν τον Τζορτζ Φλόιντ. Είκοσι λεπτά μετά τη σύλληψη, φτάνει το ασθενοφόρο.

Ο Ντέρεκ Σόβιν πατούσε τον λαιμό του 46χρονου για 8:46. Το ασθενοφόρο παίρνει τον Φλόιντ και λίγο αργότερα διαπιστώνεται ο θάνατός του σε κοντινό νοσοκομείο. Οι τέσσερις αστυνομικοί έχουν απολυθεί και σε βάρος του Σόβιν απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ που έχουν συνθέσει τα τρία βίντεο που έχουν καταγράψει αποσπασματικά τι συνέβη εκείνη την ημέρα ο Φλόιντ είπε 16 φορές σε πέντε λεπτά «I can’t breathe» (μτφ. δεν μπορώ να ανασάνω) ενώ ο Τσόβιν δεν παίρνει το πόδι από το λαιμό του ακόμα και όταν έχει χάσει τις αισθήσεις του.

Οι ΝΥΤ επισημαίνουν επίσης ότι η λαβή που εφάρμοσε ο Τσόβιν πρέπει να χρησιμοποιείται όταν ο ύποπτος αντιδρά.

Είκοσι λεπτά μετά τη σύλληψη φτάνει ασθενοφόρο με τον Φλόιντ να έχει χάσει τις αισθήσεις του και τον Τσόβιν να συνεχίζει να τον πατά στο λαιμό. Ελέγχουν τον σφυγμό, ενώ ο Σόβιν συνεχίζει να τον πατά στο γόνατο, παρότι ο Φλόιντ είναι αναίσθητος. Σταματά μόνο όταν του το ζητούν οι διασώστες.

Ο 46χρονος ανακοινώθηκε νεκρός στο νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε.

Οι τέσσερις αστυνομικοί έχουν απολυθεί και σε βάρος του Σόβιν απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμέλεια.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here