Τα 28 κρατικά ακίνητα, το ΤΑΙΠΕΔ, οι τράπεζες και τα «χαμένα» 580 εκατ. ευρώ

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)

Η εκποίηση των 28 ακινήτων του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ και η επανεκμίσθωσή τους από το … Δημόσιο αποτελεί σκάνδαλο, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, σε βάρος της κρατικής περιουσίας που φέρεται να τη ζημίωσε με 580 εκατ. ευρώ. Η δικαιοσύνη καλείται τώρα να διαλευκάνει ποιοι και πόσο κέρδισαν από την αθέμιτη συναλλαγή.  Ο μίτος της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον Δεκέμβρη του 2013 όταν για πρώτη φορά η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία έφερνε στο φως τα στοιχεία. 

Πέντε μέλη της Ανοιχτής Πόλης, της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο της Αθήνας με επικεφαλής την Ελένη Πορτάλιου,  έστελναν εξώδικο προς το ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο χαρακτήριζαν ως παράνομη, αντισυνταγματική, αδιαφανή και επιβλαβή για την εθνική οικονομία την παραχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ  των 28 δημοσίων ιδιοχρήστων κτιρίων στις εταιρίες Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ καθώς αποτελούσαν ταυτόχρονα και θυγατρικές τραπεζών που ήταν σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ!

Ταυτόχρονα, μέλη του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κατέθεταν μηνυτήρια αναφορά στους εισαγγελείς διαφθοράς για το θέμα των 28 ακινήτων. Πρόκειται για τον Ιωάννη Καρδαρά επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον ΔΣΠ, τον Ιωάννη Βρέλλο και τον Ευάγγελο Τσουρούλη.

Συγκεκριμένα όπως σημειώναμε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία στο ρεπορτάζ με τίτλο «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» στις 29 Δεκεμβρίου 2013:

«Με ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ, στις 19 Απριλίου 2013, ανέφερε πως υπάρχει ισχυρό διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον με την κατάθεση εννέα προσφορών για την αξιοποίηση των 28 ακινήτων. Στις 11 Οκτωβρίου, το Ταμείο ανακοίνωσε πως μόνο τρεις εταιρείες, η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και η κυπριακών συμφερόντων Dolphin Capital Reit LTD, κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές και περνούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, όμως, είναι θυγατρική του ομίλου Eurobank, και η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ είναι θυγατρική του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Δηλαδή, ενώ η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank Equities Investment Firm Α.Ε. είναι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της αξιοποίησης των 28 ακινήτων, ταυτόχρονα δύο θυγατρικές των ομίλων της Εθνικής και της Eurobank είναι αυτές που απέκτησαν τα ακίνητα!»

Σύμφωνα με το εξώδικο της Ανοιχτής Πόλης οι οικονομικοί όροι της συναλλαγής είναι εξαιρετικά ασύμφοροι για το Ελληνικό Δημόσιο: Από την πώληση των 28 ακινήτων το κρατικό ταμείο αναμένεται να λάβει 261.310.000€, ποσό που δίδεται κατ’ ευθείαν στους δανειστές για την αποπληρωμή του χρέους. Το Δημόσιο θα καταβάλει για 20 χρόνια περίπου 30.000.000€ τον χρόνο για τη μίσθωση των ακινήτων, δηλαδή συνολικά 600.000.000€ συν τις προσαυξήσεις και επιπλέον θα καταβάλει το κόστος της τακτικής συντήρησής τους.

Γκρίζα σημεία υπήρχαν και στην προκήρυξη του διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ καθώς υποβάθμιζε την αξία των ακινήτων παραλείποντας να αναφέρει τους υπόγειους χώρους των κτιρίων.

Φορείς που στεγάζονται στα 28 κτήρια

Στον κατάλογο, με τις σημαντικές δημόσιες υπηρεσίες, περιλαμβάνοντα πέντε υπουργεία (Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Πολιτισμού, Παιδείας, Δικαιοσύνης), γενικές γραμματείες, 13 ΔΟΥ, το Γενικό Χημείο του Κράτους, τα αρχηγεία της Αστυνομίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες κ.λπ.

Τελικώς σύμφωνα με το πόρισμα των επικούρων εισαγγελέων κατά της διαφθοράς Ιωάννη Σέβη και Αγγελικής Τριανταφύλλου  που ερευνούσαν την υπόθεση η «αξιοποίηση» των 28 φιλέτων μέσω ΤΑΙΠΕΔ ήταν επιζήμια για το ελληνικό Δημόσιο με τη ζημιά να υπερβαίνει τα 580 εκατ.ευρώ.

Ασκήθηκαν μάλιστα ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα εναντίον μελών και εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ. Συγκεκριμένα:

-Για απιστία στην υπηρεσία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών  και με ζημιά που υπερβαίνει τα 580 εκατ. ευρώ σε βάρος των μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.

-Για υπεξαίρεση με βάση το νόμο περί καταχραστών σε βάρος τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις επιχείρησαν, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, να προσφέρουν ποινική ασυλία στα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ , αφού με βάση τον καταστατικό του νόμο , δεν έχουν καμία ποινική ή αστική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τους που έχουν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου κι έχουν περάσει από την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν διώκονται για το αδίκημα της απιστίας αλλά μόνο για υπεξαίρεση.

Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη πρόβλεψη ο κ. Ιωάννης Καρδαράς, εκ των τριών μηνυτών για το θέμα των 28 ακινήτων, τη θεωρεί αντισυνταγματική και εκτιμά ότι θα καταπέσει στα αρμόδια δικαστήρια.

 

Ολόκληρο το ρεπορτάζ της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας εδώ 

Άρθρο της Ελένης Πορτάλιου στην Press Publica για τα 28 ακίνητα εδώ 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here