“Τα 12 κουπέ”. Βαγόνια θεαμάτων…

Της ΚΑΤΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

από www.mikrocosmos.gr

Ένα σατυρικό ποίημα του προηγούμενου αιώνα γίνεται αφορμή για μια μουσικοθεατρική παράσταση στο Τρένο στο Ρουφ στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών, «Τα 12 Κουπέ». Ένας εκ των ηθοποιών, Κώστας Πέτρου μας εξηγεί πόσο επίκαιρο είναι και τι καυτηριάζει. Κι όλα αυτά μετά μουσικής…

Σε ένα από τα βαγόνια στο Τρένο στο Ρουφ ανεβάζετε μια θεατρική παράσταση μετά μουσικής…

Ανεβάζουμε «Το εσώβρακον του Αγίου Τρύφωνος». Πρόκειται για ένα σατυρικό ποίημα γραμμένο το 1897 από τον Ζακυνθινό, Ιωάννη Κολώνια. Στην παράσταση συμμετέχουν δυο ηθοποιοί και δυο μουσικοί. Ο ένας παίζει κιθάρα, μπαγλαμά, κρουστά ο άλλος πιάνο, πνευστά.

Πώς ένα ποίημα το μετατρέψατε σε θεατρικό έργο;

Έχει γίνει θεατρική προσαρμογή στο κείμενο, αλλά έχουμε κρατήσει την ιδιαιτερότητα της γλώσσας και το δεκαπεντασύλλαβο ομοιοκατάληκτο.
Η υπόθεση τι πραγματεύεται;
Σε γενικές γραμμές η υπόθεση έχει ως κεντρικό πρόσωπο έναν ιεροκήρυκα παπά ο οποίος ερωτεύεται μια νεαρή κοπέλα που όμως είναι παντρεμένη με έναν πλούσιο και γέρο Κόντε.. Έπειτα από μια ερωτική συνεύρεση στο σπίτι του Κόντε, ενώ ο ίδιος έλειπε, ο παπάς ξεχνάει το εσώρουχό του το οποίο το βρίσκει ξαφνικά ο Κόντες. Μπαίνουν λοιπόν στη διαδικασία παπάς και ερωμένη να πείσουν τον ευκολόπιστο μέχρι βλακείας Κόντε ότι το σώβρακο είναι του Αγίου Τρύφωνος, είναι θαυματουργό και το έφερε ο παπάς για θεραπευτικούς λόγους.

Γιατί επιλέξατε αυτό το έργο;

Για πολλούς λόγους. Ο ένας εξ αυτών είναι η απίστευτη διαχρονικότητα που έχει αυτό το κείμενο, γραμμένο 120 χρόνια πριν. Αν αναλογιστούμε ότι έναν μήνα πριν σε μια εκκλησία στην Κύπρο έβγαλαν για προσκύνημα τις παντόφλες του Παϊσιου και πολύς κόσμος έσπευσε να τις προσκυνήσει!

Μέχρι πότε μπορεί το κοινό να δει την παράσταση;

Έχει ανέβει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ στο Τρένο στο Ρουφ στις 22 Μαίου και θα διαρκέσει μέχρι τέλη Μαϊου, στις 31 του μήνα σε καθημερινή βάση στις 23.15 το βράδυ σε ένα από τα βαγόνια του καλλιτεχνικού τρένου της Αθήνας

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here