Τι θα γίνει με μισθούς, συντάξεις, εισφορά αλληλεγγύης. Η ελληνική πρόταση

 

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(ΓΡ. ΣΙΑΜΙΔΗΣ)

Την περαιτέρω επιβάρυνση των μεσαίων και, κυρίως, υψηλών εισοδηματικά στρωμάτων προκαλούν τα μέτρα για την εισφορά αλληλεγγύης, τους μισθούς, τις συντάξεις και το ασφαλιστικό τα οποία περιλαμβάνονται στο non paper που κυκλοφόρησε από κυβερνητικούς κύκλους, λίγο μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ανάλυση του συγκεκριμένου non paper. Ωστόσο, η τελική εικόνα για το «ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο», θα προκύψει μόνο εάν υπάρξει συμφωνία την Τετάρτη και δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο στο οποίο θα καταλήξουν οι εταίροι – δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση

Εισφορά αλληλεγγύης

Συγκεκριμένα, για την εισφορά αλληλεγγύης, με βάση το non paper η πρόταση της κυβέρνησης είναι:

* 12.000 – 20.000 ευρώ               0,7% [από 1%]

* 20.001 – 30.000 ευρώ               1,4% [από 2%]

* 30.001 – 50.000 ευρώ               2,0% [από 2%]

* 50.001 – 100.000 ευρώ              4,0% [από 3%]

*100.001 – 500.000 ευρώ             6,0% [από 4%]

* Πάνω από 500.000 ευρώ            8,0% [νέα κλίμακα]

Πρόωρες συντάξεις

Σύμφωνα με τη πρόταση της κυβέρνησης, οι πρόωρες συντάξεις θα περιοριστούν από το 2016 σταδιακά (όχι από 30 Ιουνίου 2015) μέχρι το 2025, διατηρώντας τις εξαιρέσεις για ειδικές κατηγορίες (βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες ΑΜΕΑ) χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα. Θεμελιωμένα δικαιώματα, σημειωτέον, έχουν όσοι εργαζόμενοι ήδη έχουν καλύψει τόσο τον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης όσο και τα υφιστάμενα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ)

Επίσης, με βάση την κυβερνητική πρόταση, το ΕΚΑΣ δεν θα καταργηθεί αλλά θα αντικατασταθεί από το 2020 από ένα νέο πλαίσιο προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων.

Τέλος στην ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

Οσον αφορά στις συντάξεις, με βάση την κυβερνητική πρόταση δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Εφόσον εφαρμοζόταν, θα μείωνε τις συντάξεις κατά 500 εκατ. ευρώ.

Τι ΔΕΝ θα γίνει στην αγορά εργασίας

Για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας η κυβέρνηση:

  • Δεν αποδέχθηκε τη διατήρηση του ισχύοντος πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του 2015, και θα επαναφέρει το προηγούμενο πλαίσιο.
  • Δεν αποδέχθηκε τις μαζικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο σύμφωνα με τις «καλές πρακτικές» των χωρών της ΕΕ.
  • Δεν αποδέχθηκε «να μην ανακληθούν οι νομικές παρεμβάσεις της προηγούμενης περιόδου στα εργασιακά».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμη να νομοθετήσει για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here