Τσίπρας στην Bild: Υπαρξιακή απειλή για την Ε.Ε η προσφυγική κρίση

 

ΦΩΤΟ: INTIME ( Γ. ΛΙΑΚΟΣ)

Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει περισσότερο απο το 100% των υποχρεώσεών της απέναντι στην Ευρώπη για το προσφυγικό τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα BILD και εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλειφθεί από την Ευρώπη, διότι υπερασπίζεται τις θεμελιώδεις αξίες της.

Προσθέτει ότι οι χώρες που παραβιάζουν τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κλείνουν τα σύνορά τους «καταστρέφουν την Ευρώπη» και ζητάει δίκαιη κατανομή των προσφύγων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτηρίζει την κατάσταση δύσκολη αλλά όχι εκτός ελέγχου επισημαίνοντας ότι σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται 30.000 πρόσφυγες, ενώ η χώρα μπορεί να δεχτεί 20.000 επιπλέον. «Δεν μπορούμε να γίνουμε μια αποθήκη ανθρώπινων ψυχών που δε θέλουν καν να βρίσκονται εδώ» αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

Το ΔΝΤ το πρόβλημα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αξιολόγηση, λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι και παραμένει το ΔΝΤ, συμπληρώνοντας πως κατ’ επανάληψη έρχονται από εκεί νέες απαιτήσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την αρχική συμφωνία του Ιουλίου, η οποία τηρείται από την Ελλάδα.

«Η ΕΕ πρέπει να ζητήσει από το ΔΝΤ να σεβαστεί την συμφωνία. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την προσφυγική κρίση. Δεν έχουμε καθόλου χρόνο να μεταθέσουμε ο,τιδήποτε σε σχέση με το προσφυγικό πρόβλημα. Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη. Και μάλιστα άμεσα» λέει ο πρωθυπουργός.

Παραθέτουμε αποσπάσματα της συνέντευξης που προδημοσιεύει από σήμερα  ( Παρασκευή) η εφημερίδα:

«Ο Τσίπρας καταδικάζει το κλείσιμο των συνόρων», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, ενώ στον υπότιτλο αναφέρεται: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντέδρασε με οξεία κριτική στο κλείσιμο των συνόρων κατά της Βαλκανικής Διαδρομής. Κατηγορεί τις χώρες που ευθύνονται, ότι διακυβεύουν με τις αποφάσεις τους την ευρωπαϊκή κοινότητα».

«Αυτό το οποίο κάποιες χώρες συμφώνησαν και αποφάσισαν, αντιτίθεται σε όλους τους κανόνες, σε όλη την Ευρώπη και το εκλαμβάνουμε ως μια μη-φιλική ενέργεια! Δεν επιτρέπεται να συμφωνείται κάτι σε μια Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μετά κάποιοι λίγοι να συγκεντρώνονται και απλώς να αποφασίζουν το κλείσιμο συνόρων. Αυτές οι χώρες καταστρέφουν έτσι την Ευρώπη!», δηλώνει ο πρωθυπουργός και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι εκλαμβάνει την προσφυγική κρίση ως «υπαρξιακή απειλή» για την Ε.Ε.: «Όταν τώρα τίθενται υπό αμφισβήτηση από μερικούς οι κοινές μας αξίες, όταν ξαφνικά κανόνες ισχύουν μόνο για μερικούς, τότε αυτό δεν έχει πλέον μεγάλη σχέση με μια κοινότητα. Πρέπει να αγωνιστούμε εναντίον αυτού».

Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα κινδυνεύει να εγκαταλειφθεί από την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός δηλώνει: «Όχι, αυτό δεν το φοβάμαι, διότι υπερασπιζόμαστε τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης! Στο τέλος θα είναι εκείνοι στην Ευρώπη απομονωμένοι, οι οποίοι τώρα ύψωσαν συρματόπλεγμα, οι οποίοι διώχνουν τους πρόσφυγες με τη βία, οι οποίοι μεταμορφώνουν τις χώρες τους σε ένα φρούριο. Εμείς αντιθέτως είμαστε σε συμμαχία με τις χώρες οι οποίες δείχνουν αλληλεγγύη. Και αυτές είναι χώρες με τις οποίες στην οικονομική κρίση είχαμε ακόμη πολύ μεγάλα προβλήματα».

«Ο Τσίπρας βλέπει στη χώρα του μια ανθρωπιστική κρίση», αναφέρει η εφημερίδα και παραθέτει την σχετική δήλωση του πρωθυπουργού: «Οι πρόσφυγες θέλουν να συνεχίσουν από εδώ προς τον Βορρά, αλλά δεν μπορούν. Το λέω ξεκάθαρα: πρέπει να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους εδώ μια σωστή στέγαση. Αλλά αυτό που απαιτούμε είναι μια δίκαιη κατανομή. Δεν μπορούμε να γίνουμε μόνιμα μια αποθήκη ανθρώπινων ψυχών, οι οποίες δεν θέλουν να βρίσκονται εδώ».

«Η Ελλάδα, αντιθέτως με άλλες χώρες, εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της. «Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά όχι εκτός ελέγχου. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις. Έχουμε ήδη 30.000 πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά, μπορούμε να δεχτούμε ακόμη 20.000 επιπλέον. Έχουμε εκπληρώσει πάνω από το 100% των υποχρεώσεών μας, την στιγμή που άλλοι δεν έχουν εκπληρώσει ούτε καν 10% και προτιμούν να μας ασκούν κριτική».

«Η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να λυθεί μόνο από την Ελλάδα. Δεν παραβιάσαμε τους κανόνες από πρόθεση, απλώς το θέμα είναι πάνω από τις δυνάμεις μας. Δεν έχουμε πρόβλημα να φυλάξουμε τα χερσαία σύνορά μας, αλλά η ακτογραμμή μας είναι πάνω από 10.000 χιλιόμετρα», δηλώνει και τονίζει ότι η Ελλάδα δεν είναι ο τελικός προορισμός για τους πρόσφυγες: «Πρέπει να καταλάβουμε την νοοτροπία των προσφύγων. Βομβαρδίστηκαν τα σπίτια τους, διακινδύνευσαν τη ζωή τους στην φυγή για να έρθουν στην Ελλάδα, την πύλη προς την Ευρώπη. Αλλά η Μέκκα βρίσκεται για τους πρόσφυγες πιο πάνω, στον Βορρά!».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι πρόσφυγες γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει κρίση και ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί δουλειά: «Πώς να σταματήσουμε τους ανθρώπους, όταν θέλουν να συνεχίσουν; Δεν μπορούμε να κλειδώσουμε μέσα τους ανθρώπους, αυτό αντιβαίνει τις Διεθνείς Συνθήκες. Μπορούμε μόνο να βοηθήσουμε, να σώσουμε αυτούς τους ανθρώπους στην θάλασσα, να τους φροντίσουμε και να τους καταγράψουμε. Μετά όλοι θέλουν να συνεχίσουν. Για αυτό η διαδικασία μετεγκατάστασης είναι η μοναδική λύση».

Στο ερώτημα τι θα συνέβαινε αν έκλεινε και η Γερμανία τα σύνορά της, ο κ. Τσίπρας απαντά: «Η κατάσταση ανάγκης υπάρχει ήδη καθώς έχουμε χώρες όπως την Αυστρία και την ΠΓΔΜ, που έκλεισαν τα σύνορά τους χωρίς η Γερμανία να έχει λάβει η ίδια μια τέτοια απόφαση».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here