Tσίπρας-Ερντογάν μίλησαν για το προσφυγικό και για «τους οκτώ» -Στο κυπριακό, μηδέν εις το πηλίκον

Το προσφυγικό, το Κυπριακό αλλά και «οι 8»  βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επαναβεβαιώθηκε η ανάγκη στήριξης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, έτσι ώστε να υποστηριχθεί η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Επισημάνθηκε η προσπάθεια που καταβάλλει η Τουρκία στην μείωση των προσφυγικών ροών, καθώς το 2015 υπήρχαν 5.000-7.000 αφίξεις ημερησίως και τώρα οι ροές έχουν μειωθεί στον αριθμό των 150 περίπου ανθρώπων ημερησίως.

«Ωστόσο οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν πάρα πολύ από όλες τις μεριές προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία σε όλες τις πλευρές της» ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.

Η Ελλάδα, ακόμα, υποστηρίζει την Τουρκία στο ζήτημα της βίζας, υπό την προϋπόθεση -όπως εξάλλου και για κάθε ανάλογο θέμα- τήρησης των κριτηρίων που έχουν τεθεί από την ΕΕ, ενώ υποστηρίζει και την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όσα προβλέπονται από τον σχετικό οδικό χάρτη.

Στην συζήτησή τους, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι στην παρούσα φάση είναι εξαιρετικά χρήσιμο όλα τα θέματα που υπάρχουν να λύνονται μέσω διαλόγου και συνεννόησης.

ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

Στην αρχή της συζήτησης  ο πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο της Τουρκίας:

«Χαίρομαι που σας βλέπω και σας βλέπω καλά, ήταν μια δύσκολη περιπέτεια για την Τουρκία η απόπειρα πραξικοπήματος, εμείς από την πρώτη στιγμή πήραμε ξεκάθαρη θέση, εκφράσαμε την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στον τούρκικο λαό και στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση του. Η δημοκρατία και η σταθερότητα είναι εξαιρετικά σημαντικές.»

Ο Ερντογάν έθεσε βέβαια «καπάκι» το θέμα των οκτώ στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο, με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει πως η Ελλάδα είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής πως το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται με βάση όσων προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας, είπε χωρίς να αναφέρεται στους οκτώ, ότι γενικώς οι εμπλεκόμενοι σε πραξικοπήματα δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα.

Ο κ. Ερντογάν δεν επανέφερε στην συζήτηση το θέμα, μάλλον θεωρώντας το «λήξαν».

Δεν λύθηκε το θέμα των εγγυήσεων για το Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Τσίπρας έθεσε το θέμα της ασφάλειας, λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι να διαμορφωθεί μια λύση η οποία, σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις που έχει διατυπώσει η Ελλάδα και τις οποίες επανέλαβε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Τουρκίας, θα εξετάζει το ζήτημα της ασφάλειας όλων των Κυπρίων, όμως, με πάγια θέση την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

Η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι το Κυπριακό είναι μια διαδικασία που σημειώνει πρόοδο, αλλά υπάρχουν ακόμα σημαντικά ανοιχτά ζητήματα στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων -με μεγαλύτερο αγκάθι τις «εγγυήτριες δυνάμεις»

Όπως ανέφεραν οι πηγές της κυβέρνησης, ο Ερντογάν δεν απάντησε στα ζητήματα που αφορούν ειδικά στο Κυπριακό και έδωσε μια γενική απάντηση «να συνεχίσουμε με  πνευμα συνεργασίας και στενότερες συνομιλίες ώστε να αντιμετωπίσουμε όλα τα ανοιχτά θέματα».

Η συζήτηση Τσίπρα-Ερντογάν δεν εξελιχθηκε σε διαπραγμάτευση,  Ελλάδα και Τουρκία γνωρίζουν ότι  υπάρχουν ζητήματα, αλλά προτάσσουν τον διάλογο.

Οι Τσίπρας και Ερντογάν συζήτησαν επίσης την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στην βάση που έχει τεθεί στην Σμύρνη, δηλαδή την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς με έμφαση στην σιδηροδρομική σύνδεση Κωνσταντινούπολης-Θεσσαλονίκης, και την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά την Frontex, ανέφεραν πως η Ελλάδα θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία (με την Frontex) και στο Αιγαίο και στα βόρεια σύνορα διότι αυτό είναι ένα μήνυμα πως δεν υπάρχουν παράνομοι διάδρομοι από την μεριά των βορείων συνόρων και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά στα κυκλώματα παράνομης διακίνησης

Το σημερινό πρόγραμμα

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα  με τον πρόεδρο του Ιράν και στη συνέχεια θα επισκεφθεί σχολείο της ομογένειας στην Αστόρια.

Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, τον Γενικο Γραμμαρτέα του ΟΗΕ, η ομιλία του στη Γενική Συνέλευση και το δείπνο που παραθέτει η ομογένεια στο Harvard Club

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here