Tσίπρας: Δεν υπογράφουμε λευκά χαρτιά, θα κλείσουμε την αξιολόγηση χωρίς υποχωρήσεις αρχών

Αυτή η κυβέρνηση δεν υπογράφει λευκά χαρτιά και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις αρχών δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα μιλώντας στην Κομοτηνή.

Ο δρόμος για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι μπροστά μας ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως τα στοιχεία της οικονομίας είναι κάτι παραπάνω από θετικά και οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον αισιόδοξες.

Διανύουμε τα τελευταία μέτρα μιας πολύ δύσκολης διαδρομής και στόχος μας είναι να ανασυγκροτηθεί παραγωγικά ο τόπος. Πρέπει να στηριχθούν όσοι υπέστησαν τα βάρη της κρίση ανέφερε ο πρωθυπουργός ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πόλο ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας.

Τα σύνορα δεν αμφισβητούνται-Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να τηρηθεί

Για προσφυγικό ανέφερε πως πρέπει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας να τηρηθεί πιστά. Τα σύνορά μας δεν αμφισβητούνται και δεν επανακαθορίζονται. Συνεχίζουμε -είπε- να πιστεύουμε ότι οι δίαυλοι επαφής ΕΕ – Τουρκίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί. Ο λαός μας δίνει μια μάχη για τις ευρωπαϊκές αξίες που οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ξεχάσει χώρα μας και ο λαός μας αναδεικνύει τον δρόμο των ανθρωπιστικών αξιών.

Νέος μεγάλος εθνικός στόχος είναι η μείωση της ανεργίας, να φέρουμε δουλειές και εργασία και αυτό περνάει μέσα από τη δίκαιη ανάπτυξη, δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως η έρευνα και η εκπαίδευση είναι προτεραιότητες για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Η παραγωγική αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέας είναι καθοριστικής σημασίας, ανέφερε επισημαίνοντας πως ο τομέας της έρευνας και της καινοτομίας είναι βασικός για τη στήριξη και την αναβάθμιση της τοπικής ανάπτυξης και τα συνεργατικά σχήματα είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Η Κύπρος δεν χρειάζεται εγγυητές

Για το Κυπριακό ανέφερε πως η Κύπρος δεν χρειάζεται ξένους στρατούς και εγγυητές υπογραμμίζοντας πως η ελπίδα στην Κύπρο δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί. Στηρίζουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε αυτή την προσπάθεια. Ο κυπριακός λαός δικαιούται να ζει σε μια επανενωμένη Κύπρο, χωρίς κατοχή και εγγυήσεις.

Τα σύνορα είναι και θα είναι σταθερά και αδιαμφισβήτητα. Τα σύνορα δεν επανακαθορίζονται και τόνισε πως η αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών είναι απαράδεκτη.

Και ο πρωθυπουργός κατέληξε:

Έχουμε μπροστά μας ένα τελευταίο εμπόδιο. Να είστε βέβαιοι ότι θα το ξεπεράσουμε. Και μετά όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για να ξεπεράσουμε και τα άλλα μικρά και μεγάλα καθημερινά εμπόδια. Και κυρίως ένα παλιό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο που βάζει εμπόδια στη μεγάλη προσπάθεια για την ανάκαμψη, την κανονικότητα, τη Δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη στον τόπο.

Όμως να είστε βέβαιοι ότι το επόμενο διάστημα, ιδίως μετά το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, που θα σημάνει και τα απαραίτητα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα σημάνει και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, δηλαδή στη δυνατότητα να δοθεί ένα σήμα θετικό, τόσο για την έξοδο της χώρας στις αγορές μέσα στο 2017, που θα σημάνει την οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τα προγράμματα χρηματοδότησης από τους πιστωτές μας στα μέσα του 2018, την οριστική, όμως, ύστερα από αρκετά χρόνια, και ταυτόχρονα θα σημάνει το πράσινο σήμα για επενδύσεις στον τόπο, που θα δώσουν την ευκαιρία για δουλειές, κυρίως σε νέους ανθρώπους.

Ύστερα από το επιτυχές κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, μπροστά μας ανοίγεται δουλειά και μόνο δουλειά. Δουλειά για να χτυπήσουμε, να συγκρουστούμε και να καταργήσουμε τις παθογένειες στη Δημόσια Διοίκηση, στο Κράτος, τις παθογένειες στο πολιτικό σύστημα, για να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα για δίκαιη ανάπτυξη. Να φύγουμε από το κέντρο βάρους της συζήτησης στα δημοσιονομικά, δηλαδή στους περιορισμούς, στους φόρους και τα βάρη, και να επικεντρώσουμε τη συζήτηση για το πώς θα αναπτύξουμε με ταχύτατους ρυθμούς την ελληνική οικονομία. Και είμαι βέβαιος ότι σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια θα έχουμε μαζί μας όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, ανεξάρτητα από την κομματική τους προτίμηση το προηγούμενο καθεστώς. Διότι αυτή θα είναι η πραγματική μεταπολίτευση για τη χώρα. Αυτή θα είναι η πραγματική αλλαγή σελίδας για τον τόπο.

ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here