Ανοίγει το κρίσιμο θέμα των εργασιακών-Αισιόδοξος ο Γ. Κατρούγκαλος-Αγκάθια και προσδοκίες-Η περίεργη στάση της ΝΔ

Τα εργασιακά, το μείζον δηλαδή πρόβλημα της δεύτερης αξιολόγησης, μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων την Κυριακή, κατά τη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος με τους εκπροσώπους των θεσμών. Στις συναντήσεις της Κυριακής θα τεθεί και το επίσης κρίσιμο ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και το κούρεμα δανείων και οφειλών προς δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία καθώς και τα φορολογικά.

«Είναι μία διαπραγμάτευση η οποία, χωρίς να είναι εύκολη, θεωρώ ότι στο τέλος θα βελτιώσει σημαντικά την υφιστάμενη κατάσταση, που είναι μία εργασιακή ζούγκλα» σχολιάζει ο κ. Κατρούγκαλος, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ.

Ο υπουργός θεωρεί ότι εν τέλει θα επιτευχθεί η αναστροφή της εργασιακής απορρύθμισης και η επιστροφή των ατομικών και των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι μία εύκολη διαπραγμάτευση, ακριβώς επειδή υπάρχουν οι ακραίες απόψεις».

«Ακριβώς, επειδή οι ευρωπαίοι εταίροι μας αντιλαμβάνονται το θέμα και ξέρουν και ποιο είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, ήδη έχουμε εισπράξει σημαντική υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών. Περαιτέρω, η Έκθεση των Ανεξάρτητων Ειδικών είναι πολύ κοντά στις θέσεις μας και υπάρχει και η κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, που αποδεικνύει ότι ακόμα και οι εργοδότες στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρονται ούτε για τις ομαδικές απολύσεις ούτε για το λοκ-άουτ, που είναι στην ατζέντα των ακραίων ‘παικτών’ της διαπραγμάτευσης» δηλώνει ο υπουργός Εργασίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η πρώτη βάση, στην οποία εκτιμά ότι θα υπάρχει μία προφανή συμφωνία, είναι η ανάγκη να τηρηθεί η νομιμότητα.

«Όπως εμείς έχουμε δηλώσει ότι θα σεβαστούμε την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ομαδικές απολύσεις, έτσι, είναι αυτονόητο ότι και η άλλη πλευρά θα πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η οποία έχει ήδη κρίνει, στο πλαίσιο προσφυγών από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ότι ο υποκατώτατος μισθός των νέων, για παράδειγμα, είναι αντίθετος στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη. Η δεύτερη βάση συζήτησης που, επίσης, έχει γίνει αντικείμενο συμφωνίας και από την άλλη πλευρά είναι το πόρισμα της Επιτροπής Ανεξάρτητων Ειδικών. Με βάση αυτές τις δύο μεθοδολογικές αρχές, θα συζητήσουμε για όλα τα θέματα» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας.

Η σημασία της διαπραγμάτευσης

Οι εξελίξεις στα εργασιακά θα είναι καθοριστικές για την όλη πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, την οποία η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο, ώστε να θέσει μετ΄επιτάσεως το θέμα της ρύθμισης του χρέους, τον Δεκέμβριο σε Εurogroup και σύνοδο κορυφής.

Στη συνάντηση της Κυριακής θα ξεκαθαρισθούν οι διαθέσεις των δανειστών και οι απαιτήσεις στο θέμα των εργασιακών, με το ΔΝΤ να κρατά μέχρι τώρα την πιο επιθετική στάση και να ζητά μεγάλες εργασιακές απορυθμίσεις (μεταρρυθμίσεις στη γλώσσα των τεχνοκρατών του Ταμείου), όσον αφορά την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο κυρίως σε σχέση με τον τρόπο κήρυξης μιας απεργίας και με τα συνδικαλιστικά προνόμια.

Ο πουργός Εργασίας Γ. Κατρύγκαλος έχει πάντως συγκροτήσει το εσωτερικό μέτωπο με στη συμμετοχη εργαζομενων και μεγάλης μερίδας εργοδοτών, οι οποίοι ομόφωνα διαφωνούν με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τάσσονται υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών εργασιακών διαπραγματεύσεων που καταργήθηκαν από το μνημόνιο.

Υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ορισμένους πρόσθετους όρους, έχει ταχθεί και η διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων που ασχολήθηκε με τις βέλτιστες ευρωπαικές και διεθνείς πρακτικές.

Το ανησυχητικό είναι ότι ενώ έχει διαμορφωθεί ένα δυνατό εσωτερικό κοινωνικό μέτωπο υπέρ  της αποκατάστασης της εργασιακής αρρυθμίας που προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές, σε πολιτικό επίπεδο δεν συμβαίνει το ίδιο. Η ΝΔ αρνείται να τοποθετηθεί ευθέως εάν είναι υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων, γεγονός που προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά.

Κατά τις συζητήσεις της Παρασκευής, εκτός από το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την εκταμίευση του 1,7 δις ευρώ, έκλεισε και η συμφωνία για ορισμό από το Εποπτικό Συμβούλιο ενός συμβούλου από την αγορά, που θα αναλάβει τη σύνταξη διεθνούς προκήρυξης, από την οποία θα προκύψει η short list των υποψηφίων για την επιλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016.

Το πρόγραμμα της Κυριακής

Αναλυτικά το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών για την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016, διαμορφώνεται ως εξής:

11:00 – 12:00 Επισκόπηση (Τσακαλώτος, Σταθάκης, Χουλιαράκης)
12:00 – 13:00 Επιχειρηματικό περιβάλλον (Τσακαλώτος, Σταθάκης)
14:00 – 15:30 Εξωδικαστικός διακανονισμός (Τσακαλώτος, Σταθάκης, Πιτσιλής, ΤτΕ, ΤΧΣ)
15:30 – 17:00 Φορολογικά (Τσακαλώτος, Αλεξιάδης, Πιτσιλής)
17:30 – 19:00 Αγορά εργασίας (Κατρούγκαλος)

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here