Süddeutsche Zeitung: 28 γερμανικές τράπεζες και η Siemens στα «Panama Papers»

H Deutsche Bank και η Commerzbank είναι μεταξύ των 28 γερμανικών τραπεζών που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες της εταιρείας δικηγόρων Mossack Fonseca του Παναμά, για να εξυπηρετήσουν πελάτες τους. Το ενδιαφέρον είναι ότι στη λίστα των γερμανικών εταιρειών που έκαναν χρήση της Παναμέζικης οδού διαφυγής, ήταν και η Siemens.

Η εταιρεία του Παναμά είναι το επίκεντρο του τεράστιου σκανδάλου φοροαδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος μέσω εξωχώριων εταιρειών αλλά με την συνεργασία πιστωτικών ιδρυμάτων σε όλο το κόσμο.

Την αποκάλυψη έκανε η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, εφημερίδα του Μονάχου και μέλος της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ). Οι δημοσιογράφοι ερευνητές αξιοποίησαν τα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα που φέρνουν στο φως την χρήση φορολογικών παραδείσων από πολλές προσωπικότητες, ηγέτες χωρών και συνεργατών τους, διασημοτήτων όπως ο Μέσι, ο Τζάκι Τσαν κ.α

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι γερμανικές τράπεζες «δημιούργησαν ή διαχειρίστηκαν μέσω της Mossack Fonseca πάνω από 1.200 εταιρείες βιτρίνες για τους πελάτες τους».

Μόνο η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, είχε χρησιμοποιήσει «ως το 2007 πάνω από 400 εξωχώριες επιχειρήσεις», σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung, η οποία υπογραμμίζει πως «πολλές χιλιάδες Γερμανοί χρησιμοποίησαν τις εταιρείες – βιτρίνες της Mossack Fonseca».

Ανάμεσα σε άλλες γερμανικές τράπεζες που αξιοποίησαν τις υπηρεσίες της Mossack Fonseca ξεχωρίζουν η Commerzbank, η Dresdner Bank, αλλά και η BayernLB.

Αλλά και κρατιδιακές και περιφερειακές γερμανικές τράπεζες χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες της δικηγορικής εταιρείας του Παναμά, συνεχίζει η Süddeutsche Zeitung, χωρίς να τις κατονομάζει.

Στον παρακάτω πίνακα τα δέκα πιστωτικά ιδρύματα με τις πιο πολλές εγγραφές σε off shore εταιρειών:

 

Οι γερμανικές τράπεζες που ενέχονται στην υπόθεση διαβεβαίωσαν πάντως ότι «άλλαξαν την πολιτική τους τα τελευταία χρόνια», σημειώνει η εφημερίδα. Η Commerzbank επίσης διαβεβαίωσε ότι «άλλαξε πορεία», με «αξιόπιστο τρόπο», από το 2008.

Στη Deutsche Bank, «αναγνωρίζουμε πλήρως τη σημασία του προβλήματος αυτού» και «βελτιώσαμε τις διαδικασίες υποδοχής πελατών και επαλήθευσης των στοιχείων των προσώπων με τα οποία συνδιαλλασσόμαστε», ανέφερε η τράπεζα.

H Siemens

Η Siemens, στελέχη της οποίας έχουν κατηγορηθεί για ένα τεράστιο σκάνδαλο δωροδοκιών τη δεκαετία του 2000, υπάρχει επίσης στα Panama Papers.

Η εφημερίδα υποστηρίζει χαρακτηριστικά πως τα στελέχη της εταιρείας αντιμετωπίζονταν ως «ειδικοί πελάτες» από την Μοσάκ Φονσέκα. Ήταν, όπως αναφέρονταν σε μέμο της εταιρείας, οι «κύριοι με τα πολλά λεφτά» που έπρεπε να τυγχάνουν «μέγιστης εχεμύθειας» -οι υπάλληλοι της Μοσάκ Φονσέκα είχαν οδηγίες να μην τους στέλνουν κανενός είδους έγγραφα, τα οποία και έμεναν στον Παναμά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ποσά που είχαν τοποθετηθεί από στελέχη της Siemens σε «μαύρα» ταμεία στη Νότια Αμερική δεν επεστράφησαν στην εταιρεία. «Περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ» μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και στις Μπαχάμες, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το πρωί, ο όμιλος ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη ενημερωθεί σχετικά με τα έγγραφα, αλλά θεωρεί ότι αφορούν «παλαιότερες, γνωστές υποθέσεις», όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Ζίμενς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Βερολίνο ευελπιστεί ότι οι αποκαλύψεις των «εγγράφων του Παναμά» θα δώσουν έναυσμα για την κλιμάκωση του αγώνα εναντίον του ξεπλύματος χρήματος και της φορολογικής απάτης.

«Ελπίζουμε ότι η σημερινή συζήτηση θα συμβάλει στο να αυξηθεί η πίεση», δήλωσε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here