Συζητήθηκε στο ΣτΕ η προσφυγή κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ

ΦΩΤΟ (αρχείου): ΙΝΤΙΜΕ (ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

 

Συζητήθηκε σήμερα στο ΣτΕ η προσφυγή των Δικηγορικών Συλλόγων Πειραιά και Θεσσαλονίκης, της ΟΜΥΛΕ και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κατά της πώλησης του ΟΛΠ.

Η διαδικασία ξεκίνησε με τις εισηγήσεις των πληρεξούσιων δικηγόρων του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και ακολούθησαν οι τοποθετήσεις όλων των φορέων που έχουν προσφύγει.

Όπως υποστήριξαν οι συνήγοροι των φορέων «δεν πρόκειται για μία παραχώρηση μίας επιμέρους μικρής δραστηριότητας, αλλά για τη διάθεση, προς εκμετάλλευση, σε ιδιώτη επενδυτή πέντε εκατ. τετραγωνικών μέτρων από χώρους και 23 χιλιομέτρων ακτογραμμής».

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίαση ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε σε δύο ουσιώδη ζητήματα: εάν η υπόθεση ανήκει στην αρμοδιότητα του ΣτΕ ή στην αρμοδιότητα των πολιτικών δικαστηρίων και αν οι συνθήκες της ιδιωτικοποίησης εξασφαλίζουν, επαρκώς ή όχι, την εποπτεία του κράτους στο λιμάνι.

Υπόμνημα με τις θέσεις της Περιφέρειας Αττικής κατέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης. Στο εννιασέλιδο έγγραφο αναπτύσσονται οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η Περιφέρεια Αττικής θεωρεί ότι πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα των φορέων του Πειραιά «για την ακύρωση της από 5-3-2014 «Πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΛΠ ΑΕ» της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ΤΑΙΠΕΔ».

Σημειώνεται, μεταξύ άλλων: «Ο ΟΛΠ ΑΕ έχει αρμοδιότητες που ανάγονται στον πυρήνα της κρατικής εξουσίας και οι οποίες δεν μπορούν να ασκηθούν από ιδιώτες ή αμιγώς ιδιωτικού δικαίου νομικό πρόσωπο, όπως είναι η προστασία της δημόσιας ασφάλειας, η προστασία του περιβάλλοντος κ.ο.κ.

» Με την πώληση του 67% των μετοχών δεν υπάρχει καμία διασφάλιση της πραγματικής δυνατότητας εξακολουθήσεως της κρατικής εποπτείας. Ο ΟΛΠ ασκεί δημόσια υπηρεσία και διατηρεί δημόσιο χαρακτήρα, διαδραματίζοντας εθνικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας».

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα η ΟΜΥΛΕ (Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών) με νέα παρέμβασή της καλεί την κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα «να αντιληφθούν το πολιτικό έγκλημα που συντελείται σε βάρος της χώρας, να ακυρώσουν τους διαγωνισμούς πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου και με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, της περιφέρειας, της κοινωνίας των λιμανιών να χαράξει μια Εθνική Λιμενική Πολιτική».

Απόφαση για έναρξη δυναμικών κινητοποιήσεων έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή, με αποκλειστικό θέμα την πώληση του ΟΛΠ και την έκταση της λιμενικής ζώνης των λιπασμάτων, η οποία δεν εξαιρείται από την Σύμβαση Παραχώρησης.

Υπόμνημα υπέρ της αίτησης ακύρωσης του διαγωνισμού για την πώληση του ΟΛΠ κατέθεσε κι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Μέχρι την Τρίτη 13 Οκτωβρίου θα κατατεθούν τα υπομνήματα όλων των πλευρών και στη συνέχεια το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του, η οποία δεν προβλέπεται σε διάστημα μικρότερο των 20 ημερών.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here