Συστάσεις ειδικών για εμβολιασμό έναντι της γρίπης

Να σπεύσουν να εμβολιαστούν έναντι τις γρίπης προτρέπουν οι ειδικοί επιστήμονες τους πολίτες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ενόψει και της επικείμενης εποχικής έξαρσης της γρίπης.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε, χθες, το υπουργείο Υγείας με οδηγίες για την αντιμετώπιση της φετινής εποχικής γρίπης, ο εμβολιασμός είναι κρίσιμος σε άτομα άνω των 60 ετών, σε παιδιά άνω των έξι μηνών και ενήλικες με χρόνια νοσήματα (πνευμονολογικά, καρδιολογικά κ.ά.) σε παχύσαρκους, εγκύους, λεχωίδες και θηλάζουσες καθώς και σε εργαζόμενους σε μονάδες υγείας.

Ηδη τα αντιγριπικά εμβόλια για τη φετινή περίοδο βρίσκονται στα ράφια φαρμακείων, ενώ σύμφωνα με τον γ.γ. Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας Γιάννη Μπασκόζο, για τη διευκόλυνση του εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας, έχουν εξασφαλιστεί 27.000 δόσεις αντιγριπικών εμβολίων οι οποίες θα διατεθούν σε νοσοκομεία.

Στη γρίπη και στους εμβολιασμούς εστίασαν οι επιστήμονες σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Οπως τονίστηκε, η Ελλάδα, παρά το πολύ πλούσιο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, χαρακτηρίζεται από καθυστερήσεις στη χορήγηση ορισμένων εμβολίων (π.χ. ηπατίτιδας Β), χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη με τη δεύτερη δόση ιλαράς (83%) όπως άλλωστε φάνηκε και στην πρόσφατη επιδημία ιλαράς, αλλά και μεγάλη πολυφωνία στην εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμών, η οποία μάλιστα ενδέχεται να δημιουργεί ανασφάλεια στους γονείς.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και τα νεότερα δεδομένα για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος έχει προκαλέσει εφέτος –έως και τα μέσα της εβδομάδας– 289 επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσησης και 34 θανάτους. Οπως επισημάνθηκε, ο ιός «είναι πλέον εγκατεστημένος στη χώρα μας και είναι αναμενόμενο να κυκλοφορεί κάθε καλοκαίρι».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here