Σύσκεψη στο Μαξίμου μετά την ταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ. Παππάς: Ο Τσίπρας δεν θα γίνει Παπαδήμος

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(AΝΤ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Σύσκεψη με στενούς συνεργάτες του και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συγκάλεσε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγο μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εξέταση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά την υποβολή των ελληνικών προτάσεων, τόσο γενικά στο πολιτικό σκηνικό όσο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως είναι γνωστό, πολλά στελέχη του μεγαλύτερου κυβερνώντος κόμματος, έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις αποστασιοποίησης ή διαφοροποίησης από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στις προτάσεις, αν και ουδείς ανοικτά υποστήριξε ότι θα τα καταψηφίσει στη Βουλή ή επέμεινε μέχρι τέλους σ΄αυτή τη δήλωσή του.

Για να έχει μια σφαιρική εικόνα των πραγμάτων, να μπορεί να χειρισθεί επικοινωνιακά το πρόβλημα  και να λάβει τις σωστές αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις τακτικής , ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κορωνάκη, τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση και τον γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Μαντά.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Πάνο Καμμένο, καθώς φωνές διαφοροποίησης ακούσθηκαν και στο δικό του κόμμα.

Ο κ. Καμμένος ως κυβερνητικός εταίρος έχει ήδη ρίξει προειδοποιητικές βολές προς το Μαξίμου, υποστηρίζοντας πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα δεχθούν την κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά, η οποία αποτελεί για εκείνους κόκκινη γραμμή. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να γίνει δεκτό κάτι τέτοιο εάν στη συμφωνία υπάρχει μία ισχυρή δέσμευση για το ελληνικό χρέος.

Παππάς: Ο Τσίπρας δεν θα γίνει Παπαδήμος-κρίσιμο να στηριχθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία η συμφωνία

«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να γίνει Παπαδήμος. Έχει εκλεγεί με συγκεκριμένο κόμμα, με συγκεκριμένη εντολή, και ως αποτέλεσμα των εκλογών σχημάτισε συγκεκριμένη πλειοψηφία. Είναι σαφές ότι κάποιοι μνημονιακοί κύκλοι ονειρεύονται ότι θα μπορούσε ο Τσίπρας να γίνει πρωθυπουργός παντός καιρού, να μείνει σε αυτή τη θέση σχηματίζοντας άλλες ετερόκλητες, πρόσκαιρες πλειοψηφίες για να σφραγιστεί και η πορεία της Αριστεράς, γιατί αυτούς τους κύκλους αυτό τους καίει, για να σφραγιστεί από πρακτικές αποκρουστικές για τον πολίτη και μη συμβατές με τη λειτουργία του πολιτεύματος. Δηλαδή να βγαίνουν κυβερνήσεις από εκλογές και να σχηματίζονται ενδιάμεσα άλλες πλειοψηφίες υποτίθεται με όρους εκτάκτου ανάγκης. Αρα είναι πολύ κρίσιμο και θα αποδειχθεί ότι η συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή θα έχει τη στήριξη της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κι αυτό θα μας ισχυροποιήσει ιδιαίτερα».

Με αυτές τις φράσεις, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, επανέλαβε την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης, η οποία αφορά την τετραετία και την ολοκλήρωση του έργου της, χωρίς αλλοιώσεις και παρεμβολές κυβερνητικών υβριδίων στο όνομα δήθεν υπέρτερων «εθνικών σκοπών», που δεν στηρίζονται στη λειτουργία των θεσμών και καταργούν τη λαική κυριαρχία.

Ο κ. Παππάς, υπερασπίσθηκε τη συμφωνία λέγοντας ότι έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα καθώς οι θεσμοί αρχικά απαιτούσαν μέτρα όπως εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, κατάργηση του ΕΚΑΣ, να μην κάνουμε τίποτα στις εργασιακές σχέσεις, να εφαρμόσουμε τις ομαδικές απολύσεις, να πιάσουμε τους στόχους πετσοκόβοντας μισθούς και συντάξεις», δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Οσον αφορά το θέμα της ρύθμισης του χρέους, είπε πως έγιναν σαφείς αναφορές στη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής και από ηγέτες άλλων χωρών, ότι είναι ανοιχτό και θα ξεκινήσει σήμερα και η συζήτηση για την χρηματοδότηση,η οποία θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε και την κουβέντα περί Grexit να την κλείνει, και να διαμορφώνει ένα ασφαλές περιβάλλον, με σταθερή βεβαιωμένη χρηματοδότηση, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να γυρίσει με κοινωνική συνοχή στην ανάπτυξη.

Απαντώντας στις επικρίσεις της ΝΔ για τις προτάσεις της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας, σημείωσε: «Βλέπουμε μια ΝΔ που είναι σε απόλυτη παραζάλη. Βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο, αποζητά την επανατοποθέτησή της με όρους ιστορικούς, στο νέο πλαίσιο. Και δεν γνωρίζει αν πρέπει να ενδυθεί τον μανδύα του νοσταλγού των μνημονίων ή τον αντιμνημονιακό που είχε πριν το Σαμαρά».

Για τον ΦΠΑ στα νησιά, δήλωσε πως «θα δοθεί μάχη με πείσμα, για να το κερδίσουμε κι αυτό». Πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να δούμε τα φαινόμενα φοροδιαφυγής, ειδικά σε νησιά που έχουν πάνω από το μέσο όρο του ΑΕΠ κατά κεφαλή.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here