Syros international film festival: Φώτα, έτοιμοι, πάμε!

Της ΚΑΤΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

από www.mikrocosmos.grΌλα όσα πρέπει να μάθετε για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου που ξεκινάει 3 και λήγει στις 12 Ιουλίου. Τι περιλαμβάνει φέτος το πρόγραμμα ταινιών και εκδηλώσεων και τι έχουν ετοιμάσει οι διοργανωτές για τους μικρούς σινεφιλ; Τις απαντήσεις μας δίνει η Cassandra Celectin καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλΓια άλλη μια χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους σινεφίλ και να προβάλλει ιδρύθηκε ελληνικές και διεθνείς ανεξάρτητες ταινίες, θεματικές προβολές, εργαστήρια, ομιλίες, παράλληλες εκθέσεις. Φέτος τι διαφορετικό θα παρουσιαστεί;

Φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου φιλοξενεί σε συνεργασία με τις ηχητικές συναντήσεις Σύρου το «Khôra/Χώρα», ένα δεκαήμερο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών (residency), όπου δώδεκα καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο που δραστηριοποιούνται στο χώρο της μουσικής ή του ήχου από τη μία, και της κινούμενης εικόνας (βίντεο ή φιλμ) θα συναντηθούν για να δημιουργήσουν μοναδικά, πρωτότυπα έργα. Βασισμένο στο θέμα της χώρας, το πρόγραμμα (που θα ξεκινήσει μία εβδομάδα πριν από το φεστιβάλ), είναι ένα είδος θεματικής εισαγωγής, που σχετίζεται με την έννοια του χώρου, όπως εφαρμόζεται στο σινεμά.

Να σημειώσουμε ότι το φεστιβάλ έχει κεντρικό άξονα τη Σύρο. Πώς έγινε η επιλογή του συγκεκριμένου νησιού;

Οι ιδρυτές του φεστιβάλ έχουν στενούς προσωπικούς δεσμούς με το νησί και ήθελαν να ξεκινήσουν εκεί το φεστιβάλ. Ένας από τους λόγους για τον οποίο το φεστιβάλ κατάφερε να ανθίσει, είναι γιατί το νησί της Σύρου είναι γνωστό για την πολιτιστική του δραστηριότητα, κι έτσι ο κόσμος ξέρει πως μπορεί να περιμένει εξαιρετικές επιλογές από κάθε καλλιτεχνικό πεδίο, και διάφορα καλλιτεχνικά πεδία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Με την εξαίρεση μερικών ειδικών προβολών που «ταξιδεύουν» κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όλο το φεστιβάλ πραγματοποιείται στο νησί.

Τι περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμμα των ταινιών και των εκδηλώσεων που έχετε ετοιμάσει;

Τη φετινή χρονιά έχουμε καταρτίσει ένα συναρπαστικό, ξεχωριστό πρόγραμμα. Ενδεικτική σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η εναρκτήρια εκδήλωση, μια περφόρμανς διευρυμένου (expanded) κινηματογράφου από την κολλεκτίβα Γάλλων καλλιτεχνών MAKI, σε μία ασύλληπτη τοποθεσία καταμεσής του Αιγαίου! Οι καλλιτέχνες θα χειριστούν φιλμ 16 χιλιοστών και θα το προβάλλουν στη μεγάλη οθόνη, επιστρατεύοντας χορευτές που θα στήσουν ένα θέατρο σκιών με τη συνοδεία μουσικής, σε ένα «τοποειδές» παιχνίδι κίνησης και κινηματογράφου. Κάτι ανάμεσα σε χορό, θέατρο και προβολή, αυτή η περφόρμανς προτείνει μια δράση που αψηφά την κατηγοριοποίηση.

Ποιος είναι ο στόχος του Φεστιβάλ; Πώς ακριβώς ζωντανεύει το νησί κατά την περίοδο του φεστιβάλ; Οι χώροι προβολών είναι κυρίως παραδοσιακοί χώροι;

Ο στόχος του φεστιβάλ είναι ο εορτασμός του σινεμά, η προβολή παλαιότερων και πιο σύγχρονων, ελληνικών και ξένων ταινιών σε κοινό πλαίσιο, και η παρουσίαση μιας πραγματικά ξεχωριστής διοργάνωση στην ευρύτερη περιοχή. Για δέκα ημέρες θα αξιοποιήσουμε δέκα διαφορετικούς (παραδοσιακούς ή απρόσμενους) χώρους της Σύρου για τις προβολές μας, συμπεριλαμβανομένων και του θεάτρου «Απόλλων», ενός κτήματος που θα μεταμορφωθεί σε ντράιβ-ιν σινεμά, του εξωτερικού μιας εκκλησίας, του ναυπηγείου του Ταρσανά και του θερινού κινηματογράφου.

Στο μεταξύ οι έφηβοι του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο δικό τους κινηματογραφιό εργαστήριο, το ΣΙΝΕΜΑΣΚΟΠ. Θα δώσουν το δικό τους σενάριο και θα το κάνουν ταινία;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που φέτος θα παρουσιάσουμε αυτό το πρόγραμμα σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Μια ομάδα εφήβων ηλικίας 14-17 ετών θα συνεργαστούν για τη σκηνοθεσία ενός βίντεο με θέμα τη Σύρο, υπό την καθοδήγηση δύο υπέροχων δασκάλων, αλλά και για να συζητήσουν και να μάθουν περισσότερα για την αφήγηση μέσω εικόνας στον κινηματογράφο. Το τελικό βίντεο θα προβληθεί στο τέλος του φεστιβάλ ώστε να μπορέσουν όλοι να απολαύσουν το τελικό αποτέλεσμα. Ανυπομονούμε κι εμείς να το δούμε!

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here