ΣΥΡΙΖΑ: Ζήτημα δημοκρατίας η κατάργηση του ασύλου-Η πρόταση της ΝΔ απειλεί τα θεμέλια της ακαδημαϊκής ειρήνης

Σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση με αφορμή την διάταξη για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου αλλά και τις διατάξεις που εμποδίζουν την ακαδημαϊκή έρευνα, εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τ’υπου αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις για την εκπαίδευση και την έρευνα. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου και η εξομοίωση του χώρου των ΑΕΙ με τον κοινό δημόσιο χώρο και η κατάργηση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Παράλληλα, προβληματισμό και ανησυχία δημιουργούν στην ερευνητική κοινότητα της χώρας, οι διατάξεις που αφορούν στη βίαιη μεταφορά της ΕΔΕΤ ΑΕ στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και την απόσπαση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, αποκόπτοντας σημαντικές μονάδες τεκμηρίωσης και υποστήριξης της έρευνας από τους κύριους χρήστες των υπηρεσιών της, που είναι τα ΑΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας.

Το ακαδημαϊκό άσυλο είναι σύμφυτο με το ελληνικό πανεπιστήμιο, είναι ζυμωμένο με αγώνες και δικαιώματα και η κατάργησή του αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συντηρητικές κυβερνήσεις αναφέρονται διαχρονικά στο Πανεπιστήμιο ως άντρο ανομίας και παραβατικότητας, συκοφαντώντας το έργο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως υπάρχει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κακουργηματικών πράξεων και πως η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας απειλεί τα θεμέλια της ακαδημαϊκής ειρήνης.

Επιπρόσθετα, η ίδρυση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίων Πατρών αποτελούσε πάγια διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας, ενώ η προβλεπόμενη κατάργησή της αποτελεί πλήγμα για το τοπικό Πανεπιστήμιο, αλλά και την εκπαίδευση συνολικά. Παράλληλα, επεσήμανε πως η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας «κλείνει το μάτι» στα ιδιωτικά κολέγια εντόςτης χώρας τα οποία παρέχουν πτυχίο νομικής με τη μέθοδο του franchise.

Όσον αφορά το Άρθρο 62-«Εξασφάλιση πιστώσεων για απασχόληση εκπαιδευτικών», το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να δεσμεύσει 24.5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την κάλυψη μέρους των αναγκών σε αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, επιπλέον των κονδυλίων που ήδη έχουν δεσμευτεί από το ΕΣΠΑ και τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιηθούν οι 10.500 μόνιμοι διορισμοί στηνΠρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσηπου είχαν προγραμματιστεί και εγκριθεί με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2020 και το 2021, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με διαδικασίες ΑΣΕΠ που πρέπει άμεσα να επανεκκινήσουν.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here