ΣΥΡΙΖΑ: Το «νέο» ΕΣΥ και το σχέδιο «αντι-Πισσαρίδη»-Στο 7% του ΑΕΠ οι δαπάνες, 15.000 προσλήψεις

Την παρουσίαση του σχεδίου «αντι-Πισσαρίδη» προανήγγειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην τηλεδιάσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης και θα περιλαμβάνει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ οι δαπάνες για το οποίο θα ανέρχονται στο ύψος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, 7% του ΑΕΠ.

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μήνυμα προς τους βουλευτές, τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος ότι παράλληλα με τις προτάσεις πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης μέσα στην κοινωνία, με όρους έμπρακτης στήριξης και αλληλεγγύης, να είναι δε σε ετοιμότητα «να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για το αύριο του τόπου, όσο δύσκολο και να είναι αυτό, γιατί δυστυχώς θα ξαναβρεθούμε μπροστά σε κοινωνικά ερείπια και συντρίμμια». Φαίνεται λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας να δίνει το σήμα για εκλογική προετοιμασία και ετοιμότητα.

Έχοντας ως δεδομένα τον προϋπολογισμό του 2021 όπου εμφανίζονται μειωμένες κατά 600 εκ ευρώ οι δαπάνες για την Υγεία εν μέσω πανδημίας, αλλά και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που εμφανίζουν την Ελλάδα προτελευταία στην Ευρώπη, στις πρόσθετες δαπάνες υγείας για το 2020, μετά δηλαδή την έναρξη της πανδημίας ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε εκ νέου νεοφιλελεύθερης κοπής ιδεολογική εμμονή στην κυβέρνηση και την πολιτική της για την Δημόσια Υγεία.

Μάλιστα επισήμανε ότι ούτε τώρα αλλάζει λογική ο πρωθυπουργός, ύστερα από μια σειρά λαθών και παλινωδιών που έχουν οδηγήσει σε εμφανή αποτυχία, διότι «πιστεύουν βαθιά ακόμα και τώρα ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι ένα βαρίδι». Πιστεύουν, εξήγησε περαιτέρω, ότι «δεν αξίζει ούτε τώρα να ενισχυθεί, γιατί θα δυσκολέψει τον σχεδιασμό τους, το πρόγραμμα τους όταν επανέλθει κάποια στιγμή η κανονικότητα, να κάνουν απολύσεις γιατρών, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και ιδιωτικοποίηση πτυχών της δημόσιας υγείας».

Με βάση τα παραπάνω αλλά και το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κοινό σχέδιο δράσης κατά της πανδημίας και υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως την ευθύνη για την πορεία προς την καταστροφή την έχει αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, «αποκλειστικά και προσωπικά».

Στο 7% οι δαπάνες για την Υγεία

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι αυτό θα κινείται «στον αντίποδα του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, που περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς προοπτικά, την ελαστικοποίηση της εργασίας, την περαιτέρω απαξίωση της δημόσιας υγείας και παιδείας».

Με άλλα λόγια, σε μια στιγμή που το δημόσιο σύστημα υγείας, ως δομή και προσωπικό, δίνει τη μάχη της πανδημίας υπερβαίνοντας τις δυνάμεις του, ενώ ο ιδιωτικός τομέας δείχνει και να μην μπορεί να ανταποκριθεί και να επιχειρεί να διασφαλίσει την κερδοφορία του ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να οικοδομεί την αντιπαράθεση για την Υγεία πάνω στο δίπολο νεοφιλελευθερισμός – κοινωνικό κράτος.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία από το καλοκαίρι, θα έχει κεντρικό πυλώνα τη δημιουργία ενός «νέου» ΕΣΥ, Ουσιαστικά προβλέπει:

–αυξημένες δαπάνες από το δημόσιο προϋπολογισμό, που πρέπει να φτάσει άμεσα, τώρα, αρχής γενομένης από το 2021, στο 7% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Στο 7% των δαπανών.

–15.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όπως είχαμε εξαγγείλει και από τη Θεσσαλονίκη.

–ενίσχυση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που εμείς ξεκινήσαμε να  δημιουργούμε σε συνθήκες κρίσης και δημοσιονομικής ασφυξίας, με τη δημιουργία 127 ΤΟΜΥ σε ολόκληρη τη χώρα.

–αναμόρφωση του μισθολογίου και γενναίες αυξήσεις μισθών, ώστε να έχουν κίνητρα οι νέοι γιατροί να εντάσσονται στο Σύστημα και γιατροί που βρίσκονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν στη χώρα.

Έκθεση Πισσαρίδη / Λες και δεν υπήρξε ποτέ η πανδημία

Μόλις έξι σελίδες με γενικόλογες αναφορές περί αναδιάρθρωσης του συστήματος Υγείας, ανάπτυξης ψηφιακού φακέλου ασθενούς, αύξησης της αυτονομίας και αξιολόγησης νοσοκομείων και για τον εξορθολογισμό της δημόσιας δαπάνης που υποτιμούν τον αναπτυξιακό ρόλο της δημόσιας Υγείας και κυρίως δεν λαμβάνουν υπόψη τις νέες ανάγκες που ανέδειξε η υγειονομική κρίση και τις προκλήσεις της συγκυρίας περιλαμβάνει η έκθεση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που παρέδωσε στην κυβέρνηση η επιτροπή Πισσαρίδη.

Οι προτάσεις πολιτικής της επιτροπής Πισσαρίδη για την αξιοποίηση των 32 δισ. από την Ε.Ε. που αφορούν την ενίσχυση της ανάπτυξης μετά την πανδημία για την Ελλάδα, δυστυχώς για το μέλλον του ΕΣΥ και την ενίσχυσή του, δεν περιλαμβάνουν ούτε καν μία φράση. Επίσης, δεν έχουν τίποτα το συγκεκριμένο και ουσιαστικό να προσφέρουν στη δημόσια συζήτηση για την αναγκαία αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας.

Παρά τη συγκυρία και χωρίς να εκτιμάται επαρκώς ο ρόλος ενός ισχυρού, ισότιμου και ποιοτικού δημόσιου συστήματος Υγείας, δεν γίνεται καμία αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ με προσωπικό, ούτε στην ενίσχυση της ΠΦΥ, δεν αναφέρεται κανένας σχεδιασμός για την καθολική κάλυψη των πολιτών και την εξάλειψη των ανισοτήτων στην Υγεία όπως επίσης και για τη μείωση των οικονομικών επιβαρύνσεων των πολιτών.

Ακόμα, στο μέλλον του ΕΣΥ που σχεδιάζει η κυβέρνηση, αν βασιστεί στις προτάσεις, δεν αποτυπώνεται πουθενά η ανάγκη για τη σταδιακή σύγκλιση με τον μέσο όρο (7% του ΑΕΠ) της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες.

Αν και η Ελλάδα έχει βγει από τα Μνημόνια και τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων, δεν δρομολογούνται η ενδυνάμωση και η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και της δημόσιας Υγείας.

Τι κι αν στις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου καταγράφηκε σχεδόν το 70% των θανάτων λόγω Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα, τι ακόμα κι αν ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τρίτο κύμα του ιού μετά τα Χριστούγεννα επισημαίνοντας την ανάγκη στήριξης των συστημάτων Υγείας και κατάλληλης προετοιμασίας τους, τι κι αν όλοι οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η πολυπόθητη ανοσία του πληθυσμού θα επέλθει μόνο όταν εμβολιαστεί το 60% με 70% του πληθυσμού, κάτι που θα αργήσει πολύ με δεδομένο ότι ακόμα κανένα εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί από κανέναν διεθνή οργανισμό.

Η κυβέρνηση, πιστή στη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της για λιγότερο κράτος, μειώνει, όπως αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, τις δαπάνες για την Υγεία κατά 600 εκατομμύρια, αντί να τις αυξήσει.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here