ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Δένδιας επιβεβαιώνει πως η Novartis ομολόγησε διαφθορά στην κυβέρνηση Σαμαρά-Τι λέει η επίσημη μετάφραση του συμβιβασμού ΗΠΑ-Novartis για την Ελλάδα

 

«Ο κ. Δένδιας φρόντισε να τελειώσει οριστικά τα ψέματα των κ.κ. Μητσοτάκη, Σαμαρά και Γεωργιάδη για το σκάνδαλο Novartis.Η επίσημη μετάφραση της μεταφραστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαιώνει πως ο συμβιβασμός 345 εκατ. δολαρίων της Novartis με τις ΗΠΑ δεν αφορούσε μόνο σε γιατρούς, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η ΝΔ, αλλά σε πρακτικές διαφθοράς για τον επηρεασμό αποφάσεων της κυβέρνησης Σαμαρά την περίοδο 2012-2015.».

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία σχολιάζει την επίσημη μετάφραση των εγγράφων του εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ του αμερικανικού δημοσίου και της Novartis για παράνομες πράξεις της εταιρεία στην Ελλάδα.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση:

Οι μόνες αποφάσεις που παίρνει μία κυβέρνηση και που αφορούν τη Novartis είναι η τιμολόγηση των φαρμάκων της.

Η επίσημη μετάφραση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στόχος της Novartis ήταν με διεφθαρμένο τρόπο «να πειστεί ο εν λόγω αλλοδαπός αξιωματούχος να χρησιμοποιήσει την επιρροή του ενώπιον αλλοδαπής κυβέρνησης και υπηρεσιών και οργάνων αυτής, προκειμένου να επηρεαστούν πράξεις και αποφάσεις της εν λόγω κυβέρνησης και υπηρεσιών και οργάνων αυτής, ώστε να συνδράμουν τη Novartis Hellas προκειμένου να εξασφαλιστεί ή να διατηρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή να κατευθυνθεί επιχειρηματική δραστηριότητα προς τη Novartis Hellas».

Τώρα που και με τη βούλα του Υπουργείου Εξωτερικών η Novartis παραδέχεται ότι διέφθειρε την κυβέρνηση Σαμαρά ως προς την τιμολόγηση των φαρμάκων της, περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. Τόσο για τα ψέματα όσο και τις μεθοδεύσεις προκειμένου να συσκοτιστεί το σκάνδαλο Novartis. Και, έστω και τώρα, να ζητήσει από τους συνεργάτες του να σταματήσουν τις απειλές που εξαπολύουν στη Δικαιοσύνη και να την αφήσουν απερίσπαστη να διαλευκάνει το σκάνδαλο.

Ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει, επιτέλους, ποιοι ήταν αυτοί που τα πήραν από τη Novartis.

Οπως αναφέρει το tvxs:

Σε σχέση με την πρώτη και βασική κατηγορία της δωροδοκίας, η επίσημη μετάφραση του εξωδικαστικού συμβιβασμού αποσαφηνίζει ότι η Novartis έναντι χρημάτων και ειδών αξίας που δόθηκαν σε αλλοδαπό (σσ: δηλαδή Ελληνα) αξιωματούχο επεδίωξε… «να πειστεί ο εν λόγω αλλοδαπός αξιωματούχος να χρησιμοποιήσει την επιρροή του ενώπιον αλλοδαπής κυβέρνησης και υπηρεσιών και οργάνων αυτής, προκειμένου να επηρρεαστούν πράξεις και αποφάσεις της εν λόγω κυβέρνησης και υπηρεσιών και οργάνων αυτής, ώστε να συνδράμουν τη Novartis Hellas προκειμένου να εξασφαλιστεί ή να διατηρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή να κατευθυνθεί επιχειρηματική δραστηριότητα προς τη Novartis Hellas»… κατά παράβαση του σχετικού νόμου των ΗΠΑ.

Προϊόν πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Novartis Hellas και των αμερικανικών αρχών, το κείμενο δεν διευκρινίζει αν ο ενδιάμεσος κατέχει ο ίδιος υπουργική θέση ή πρόκειται για άνθρωπο που οι αμερικανικές αρχές είχαν «φωτογραφίσει» ως ενδιάμεσο,  ανάμεσα σε Novartis και κυβέρνηση,  που αναλάμβανε να εξασφαλίζει αποφάσεις υπέρ της Novartis. Προκαλεί πάντως εντύπωση ότι, με την αναγγελία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η Novartis Hellas είχε σπεύσει να διακηρύξει ότι «δεν υπήρξαν στοιχεία για την δωροδοκίες Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων». Η μετάφραση λέει το ακριβώς αντίθετο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here