ΣΥΡΙΖΑ: Με το βλέμμα στο παρελθόν η πορεία στο μέλλον

 

 Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

Ξεκίνησε χθες η εκστρατεία εγγραφής νέων μελών στο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας  όπως ανακοίνωσε από την Αχαϊα ο πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας.  Η στόχευση ειπώθηκε καθαρά  από τον  ίδιο: Το κόμμα «ανοίγει τις πόρτες του στον απλό δημοκρατικό κόσμο», για να αποτελέσει τον «κορμό της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης στην πατρίδα μας».

Σε ένα πρώτο επίπεδο, όλοι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφωνούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να  ενισχύσει τους δεσμούς τους με την κοινωνία.  Ωστόσο, για την  υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά στελέχη κυρίως από το περιβάλλον των προεδρικών,  πιστεύουν ότι η συνταγή της επιτυχίας βρίσκεται πίσω στο 1974 και στην αυτοοργάνωση του Ανδρέα Παπανδρέου

Τότε,  που ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ προχώρησε την οργανωτική ανάπτυξη του κόμμματος, με τοπικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα οι οποίες δεν είχαν στοιβαρή  ιδεολογική συνοχή και ως εκ τούτου, δεν  απαιτούνταν ιδεολογικά διαπιστευτήρια για να ενταχθεί κάποιος.  Μάλιστα, αναφέρουν , ότι  αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος, για να εγγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ 170 με 180 χιλιάδες νέα μέλη, ούτως ώστε  να επέλθει μέσω της διέρευνσης, αντιστοίχηση του οργανωμένου ΣΥΡΙΖΑ με τους φηφοφόρους του.  Τι ακριβώς εννοούν;

«Πρέπει ο Τσίπρας να κάνει μία κοινωνική επανάσταση. Να προχωρήσει στη δημιουργία παράλληλων οργανώσεων. Ο  ΣΥΡΙΖΑ  για να μπορέσει να ανοίξει,  πρέπει να ανοίξουν οι οργανώσεις, στις οποίες όμως,  είναι στημένοι οι κομματικοί, με τα αριστερόμετρα στα χέρια.  Μόνο με  παράλληλες οργανώσεις ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας, ή μόνο Προδευτικής Συμμαχίας στις οποίες θα μπορούν να εγγράφονται ως νέα μέλη ο ο απλός κόσμος, χωρίς πιστοποιητικά πετιγκρί, αριστεροσύνης και αριστερόμετρα, θα υπάρξει αθρόα προσέλευση νέων μελών. Γιατί μπορεί  σήμερα να μιλάμε για ηλεκτρονική  εγγραφή, αλλά  η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα απαιτεί την αυτοπρόσωπη παρουσία και την παραλαβή της κάρτας από την τοπική οργάνωση.  Και εκεί θα πέφτει και το μπούλινγκ», αναφέρουν.

Και προσθέτουν εμφατικά: « Πρέπει να υπάρξει αυτοοργάνωση αλλά Ανδρέα Παπανδρέου. Με έναν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, ακόμη και με 50 μέλη, να μπορεί να ιδρυθεί  οργάνωση.  Και εν συνεχεία, με ποσοστώσεις, να εκλέγουν συνέδρους και  να  πάμε σε ένα ανοιχτό συνέδριο,  στο οποίο ο Τσίπρας θα είναι κυρίαρχος. Εάν γίνει αυτό, θα γραφτούν μέλη. Αν δε γίνει,  είναι ζήτημα, αν τα νέα μέλη θα  φτάσουν τα 15 χιλιάδες μέλη, ή στην  καλύτερη περίπτωση, τα  20 χιλιάδες».

Οι ίδιες πηγές, εξηγούν  ότι «η  εγγραφή εκατοντάδων χιλιάδων μελών θα ήταν απόλυτα εφικτή, αν η εκλογή γινόταν από τη βάση και όποιος ψήφιζε γραφόταν μέλος».

Προς το παρόν όμως, υπογραμμίζουν, ότι στις οργανώσεις υπάρχει  «Μία οικογενειακή ατμόσφαιρα κοινωνικού απομονωτισμού.  Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην εξουσία, το κόμμα και οι οργανώσεις δέχθηκαν πολλές αιτήσεις. Στην πλειοψηφία τους δεν έγιναν δεκτές με διάφορες δικαιολογίες και προσχήματα».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν  ότι για να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ λαϊκό και μαζικό χαρακτήρα, «πρέπει μέσω της διεύρυνσης να σπάσουν αυγά. Ολοι αυτοί δηλαδή που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ήταν ριζοσπάστες αριστεροί; »διερωτώνται. «Δεν μπορείς όμως να θέλεις τις ψήφους τους κι από την άλλη να  τους θέτεις εμπόδια».

Εξηγούν επίσης, ότι« η επιχειρούμενη κυριαρχία στο χώρο της Κεντροαριστεράς, μοιραία θα φέρει και μετανάστες από το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ».

Αναφέρουν ακόμη, ότι παρόλο που  τα πιο πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ παίζουν  σήμερα με τη ΝΔ,  η προοπτική της αυτοργάνωσης,  «θα προσελκύσει και ιδεαλιστές ρομαντικούς παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο πασοκικά στελέχη που διεκδικούν ρόλο και είναι στη λογική της εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν, βρισκόμενοι σε μία διαπραγμάτευση με κεντρικά στελέχη  για αυτό το σκοπό».

Η προοπτική ή το σχέδιο παράκαμψης των υπαρχούσων δομών και η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν απόλυτα αρχηγοκεντρικό σχεδιασμό, δεν είναι εύκολο να περάσει από την Κουμουνδούρου και την κομματική νομενκλατούρα. Πρωτοκλασσάτα στελέχη (βλέπε πρόσφατες συνετεύξεις Ευκλ. Τσακαλώτου,  Ν. Βούτση και Γ. Δραγασάκη), απορρίπτουν ξεκάθαρα την ηγεμονική κυριαρχία Τσίπρα. Ενδεικτική περί αυτού, η διαφωνία  τους  για την εκλογή του Προέδρου από τη Βάση.

Σε κάθε περίπτωση,  το βαρόμετρο  για το αν θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο των παράλληλων οργανώσεων θα αποτελέσει η εξέλιξη της  διαδικασίας ηλεκτρονικής εγγραφής νέων μελών που μόλις ξεκίνησε . Αν οι  κατά τόπους κομματικές οργανώσεις αντιδρούν και προτάσουν   «νόθευση» της κομματικής ταυτότητας,  «πιθανότατα θα αρχίσουν να κάνουν τις εμφάνισή τους νέες οργανώσεις μελών…».

Πάντως, συγκεκριμένες ενέργειες καθιστούν καταφανή τη συγκεκριμένη πολιτική πρόθεση. Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί η χθεσινή εκδήλωση στο εργατικο Κέντρο Ελευσίνας  με ομιλητή τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Τσίπρα, που οργανώθηκε εξ ολοκλήρου από την Προοδευτική Συμμαχία και ήδη έχει ξεσπάσει σχετικός θόρυβος, με την Κουμουνδούρου να λαμβάνει σχετικές διαμαρτυρίες και παράπονα.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here