ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άνοιξε την όρεξη του ΣΕΒ

 

Καθεστώς φορολογικής ασυλίας του μεγάλου πλούτου και υιοθέτηση των θέσεων του ΔΝΤ σχετικά με τη μείωση του αφορολόγητου διεκδικεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), όπως προκύπτει από το μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας που εξέδωσε.

Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Και συνεχίζει:

Το μέγεθος της απληστίας του ΣΕΒ είναι τέτοιο που φτάνει στο σημείο να ζητά την άρση των μέτρων στήριξης για τα χαμηλότερα εισοδήματα και, την ίδια στιγμή, απαιτεί να μειωθεί το αφορολόγητο, επικαλούμενος την “επέκταση της φορολογικής βάσης”, όπως ακριβώς το ΔΝΤ. Επιπλέον, διεκδικεί τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, απειλώντας με την αποχώρηση επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Είναι πλέον σαφές πως ο ερχομός της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει ανοίξει για τα καλά την όρεξη της οικονομικής ελίτ της χώρας. Ο ΣΕΒ διεκδικεί καθεστώς πλήρους ασυδοσίας και ισοπέδωση των δυνάμεων της εργασίας. Από την πλευρά μας, ξεκαθαρίζουμε πως θα σταθούμε απέναντι στις επιδιώξεις αυτές και σε όσους πρόθυμους σπεύσουν να τις υλοποιήσουν. Στον αντίποδα των θέσεων του ΣΕΒ και της ΝΔ, η μόνη λύση για το μέλλον της χώρας είναι το μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ για τη δίκαιη ανάπτυξη με επίκεντρο τις δυνάμεις της εργασίας, για το οποίο θέσαμε τις βάσεις κατά την κυβερνητική μας θητεία.

Τι ζητά ο ΣΕΒ

Κριτική στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της κυβέρνησης ασκεί ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) που ζητά ουσιαστικά τον περιορισμό των μέτρων στήριξης των στρωμάτων με χαμηλότερα εισοδήματα, ενώ παράλληλα επιδιώκει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των φορολογούμενων στελεχών των επιχειρήσεων. Μάλιστα, κάνει λόγο για «βαριά φορολογούμενα στελέχη» που τελικά -όπως υποστηρίζει ο ΣΕΒ- επιλέγουν να φύγουν από την Ελλάδα, λόγω της υψηλής φορολογίας.

Επίσης, ο Σύνδεσμος λαμβάνει ως δεδομένη την επέκταση της φορολογικής βάσης, ενώ υποστηρίζει ξανά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Ειδικότερα, ο ΣΕΒ, στο Μηνιαίο δελτίο του οικονομικής δραστηριότητας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα (Δευτέρα), τονίζει καταρχάς ότι «οι φοροελαφρύνσεις και η άρση γραφειοκρατικών εμποδίων για ιδιωτικές επενδύσεις, αν και αναγκαίες, δεν είναι και από μόνες τους ικανές συνθήκες για την απογείωση της ελληνικής οικονομίας». Και προσθέτει, φανερώνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις του:

«Το φορολογικό σύστημα παραμένει δέσμιο παρεμβάσεων στήριξης των στρωμάτων με χαμηλότερα εισοδήματα (φόρος εισοδήματος και περιουσίας), χωρίς μετρήσιμες παρεμβάσεις για την αποτελεσματική επέκταση της φορολογικής βάσης και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των βαριά φορολογούμενων στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων που φεύγουν στο εξωτερικό.»

Στη συνέχεια, αναφέρεται γενικά σε «στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας», τα οποία -σύμφωνα με τον ΣΕΒ- «καταγράφουν σχετικά μεγαλύτερες ελαφρύνσεις στα χαμηλότερα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων απ’ ό,τι στους άνω των €20.000 (στελέχη επιχειρήσεων)» και τονίζει ότι «δεν δίνονται κίνητρα στα πιο παραγωγικά στελέχη από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους».

Ο Σύνδεσμος σημειώνει επίσης με νόημα ότι «εάν η μείωση του αφορολογήτου περιορίζεται, όπως καταγράφεται σε δημοσιεύματα του τύπου, σε ποσά κάτω των €1.000 ανά προστατευόμενο τέκνο, τότε τα μέτρα προστασίας της οικογένειας είναι κατώτερα των περιστάσεων».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here